15-minuters staden – ha eller mista?

17 mars 2023
11.30–13.00
Regeringsgatan 29, 111 53 Stockholm

 

15-minuters staden – ha eller mista?

Pandemin skapade en våg för det Paris-inspirerade så kallade 15-minuters staden. Ett stadsutvecklingsideal där fokus ligger på tillgänglighet i det hyperlokala samhället med målet att det mesta ska gå att nå inom en kvarts promenad eller cykeltur från det egna hemmet.  

Konceptet är inte på något sätt nytt – begrepp som ”power of nearness” eller ”den nära staden” har länge diskuterats. Däremot gav pandemin en vitamininjektion till debatten om hur morgondagens städer ska utformas och användas. Med det här som utgångspunkt har Stockholms Handelskammare tagit tempen på hur Stockholm står sig som 15-minuters stad i en ny rapport.  

Hur kan Stockholm inspireras av Paris – som har tagit täten och redan har börjat leverera konkreta lösningar i den fysiska staden? Kan vi – och bör vi – använda oss av 15-minuters idealet när vi utvecklar stadens olika miljöer? Vilka är argumenten som talar emot den här trenden?   

Fredagen den 17 mars klockan 11.30–13.00 bjuder Stockholms Handelskammare in till ett seminarium där slutsatserna i rapporten presenteras. Därefter släpper vi loss några initierade röster för resonemang och diskussion. Delar av seminariet genomförs på engelska. 

Keynote Speaker:  

  • Jean-Louis Missika, tidigare vice borgmästare i Paris med ansvar för urbanism 

Medverkande:

  • Lars Strömgren, trafikborgarråd (MP), Stockholms stad
  • Mark Humphreys, regionchef och partner, Tengbom  
  • Per Ankersjö, partner, A Beautiful Soup  
  • Helena Ågren, stads- och affärsutvecklare, Alecta Fastigheter 
  • Emily Nagler, näringspolitisk analytiker, Stockholms Handelskammare  

Seminariet modereras av Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare. Dörrarna öppnas klockan 11.00 för mingel i Stockholms Handelskammares lokaler på Regeringsgatan 29. Seminariet kommer också att sändas digitalt.

Emily Nagler, näringspolitisk analytiker på Stockholms Handelskammare
Emily Nagler
Näringspolitisk analytiker