English en
jkl

FULLSATT- Se filmen Bullets om gängkriminalitet  – förhandsvisning och panelsamtal om näringslivets roll

29 november 2022
17.00–19.30

Filmhuset, Borgvägen 1

I ett samarbete mellan Stockholms Handelskammare och Fryshuset bjuder vi tisdagen den 29 november kl 16.00-18.30 in till en förhandsvisning av filmen Bullets med efterföljande panelsamtal om näringslivets roll i att stoppa utvecklingen. 

 
Trots en ökad medvetenhet kring frågan om gängkriminalitet, och trots ökade insatser från olika delar av samhället fortsätter unga att rekryteras in i gängen. Rekryteringstakten har ökat och allt yngre barn dras in i kriminalitet. Det står tydligt att vi alla – samhället – har misslyckats i att vända utvecklingen och erbjuda våra barn och unga positiva och trovärdiga alternativ. 
 
Filmen Bullets ger ökad kunskap om gängkriminalitetens kännetecken och en förståelse för hur och varför unga människor dras in i gängen. Det ger oss en bättre bild och utgångspunkt för att påbörja samtalet om vilka idéer och åtgärder som minskar nyrekryteringen. Efter filmen bjuder vi in till ett panelsamtal för diskussion om hur näringslivet kan involveras i arbetet. Om hela samhället ska engageras i kampen mot gängkriminaliteten måste vi bestämma vilka roller olika samhällsaktörer ska ha. 
 
Medverkande: 
Amir Rostami, kriminolog, sociolog och f d polis 
Carin Götblad, Polisens nationella operativa avdelning (NOA) 
Johan Oljeqvist, vd Fryshuset och skolchef 
Sven Stork, vd, fastighetsbolaget Castellum Region Stockholm 
Payam ”Peppe” Boroodjeni, samproducent till Bullets och f d chef för Fryshuset i Järva 

Samtalet leds av Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef, Stockholms Handelskammare och Negin Tagavi, biträdande vd, Fryshuset. 

Tid och plats: 29 november 16.00-18.30, Filmhuset, Borgvägen 1, Gärdet.  
Kl 16.00 serverar vi enklare mat och dryck och filmen startar ca 16.20. Vid 17.50 vidtar panelsamtalet med avslutning 18.30. 
 

Om filmen Bullets 

Bullets är en bränannde aktuell drama-thriller som skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. I filmen får vi följa en 12-årig pojke som drömmer om att bli veterinär men som hamnar i en ond spiral han inte vet hur han ska ta sig ur. Filmen är baserad på insamlade data från polis, forskare, socialtjänst, skola, unga kriminella och civilsamhället på Järvafältet. Bullets är skriven & regisserad av Peter Pontikis, producerad av Thin Skin Films i samarbete med Svenska Filminstitutet, SVT & Film Stockholm. Payam ”Peppe” Boroodjeni är samproducent till Bullets. Filmen har förhandsvisats för inbjuden publik under Almedalsveckan 2022 och i Malmö och Stockholm under augusti-oktober 2022. Filmen kommer att ha internationell premiär i januari 2023. 

Sagt om filmen 

”Det här var ett slag i magen. Den starkaste och mest realistiska skildringen jag sett av den svenska gängmiljön. Borde visas på alla skolor och ses av alla som vill förstå bättre.” 

Diamant Salihu, journalist och författare till boken ”Tills alla dör” 

”Filmen lever fortfarande kvar inom mig. Mycket bra och omskakande. Ett fantastiskt verktyg för insikter och åtgärder för att bryta mönster och stoppa morden på unga. Tack!” 

Karin Tengby, bokförlaget Natur och Kultur 

”Filmen Bullets sätter fingret på hur det är att växa upp i orten. Villkoren och valen för en ung pojke i vårt Sverige. En film som alla borde se för att vi sedan ska kunna samtala på ett klokt sätt om utanförskapet i vårt samhälle och om orsakerna till problemen – inte symptomen.” 

Maria Comstedt, centerpartistisk politiker, Örebro 

En bra, realistisk & viktig film om hur barn dras in i kriminalitet. Väl värd att se, men glöm inte snacket efteråt! 

Maria Von Bredow, Center mot våldsbejakande extremism 

 

Ellen Frostell

Ellen Frostell

Näringspolitisk koordinator 08-555 100 34 ellen.frostell@stockholmshandelskammare.se E-mail