English en
Mentor sverige

Gästföreläsning: Mentor Sverige – Samverkan för en ökad social hållbarhet

07 september 2022
08.00–09.30

Regeringsgatan 29, 111 53 Stockholm

I detta frukostsamtal kommer Mentor Sverige att leda en paneldiskussion med representanter från samarbetspartners och några av Sveriges mest framgångsrika företag där de kommer att berätta mer om hur de, genom aktivt och nära samarbete, skapar socialt hållbar effekt i flera led.

Medverkande:
Ulrika Areskog Lilja, Chef Marknad och kommunikation, SEB
Jacob Lund, kommunikationsdirektör AstraZeneca
Andréa Haag, hållbarhets- och kommunikationsdirektör OKQ8
Helya Riazat, medgrundare och rektor Järvaskolan
Alexander Rosenberg, insamlingschef Mentor Sverige

Seminariet leds av Sofia Kacim, marknadschef, Mentor Sverige.

Registrering och frukost från 07.30

Varmt välkommen! 

Evenemanget är öppet för ett begränsat antal föranmälda deltagare men sänds också live via Stockholms Handelskammares hemsida. 

Stockholms Handelskammare tillämpar en no show-avgift om 300 SEK vid utebliven närvaro om vi inte mottagit en avanmälan.

Om panelen

Om Mentor Sverige 
Mentor Sverige är en ideell organisation grundad av HMD Silvia tillsammans med WHO 1994 ,vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att stärka ungdomars motståndskraft och frigöra deras potential. Tillsammans med företag, skolor och vuxna når organisationen över 25 000 ungdomar runt om i Sverige. 

Ulrika Areskog Lilja, medlem i SEBs koncernledning och Head of Brand, Marketing & Communication, har en magisterexamen i ekonomi från Uppsala Universitet samt har studerat i Frankrike, Schweiz och USA. Hon har över 20 års erfarenhet från kommunikation och marknadsföring inom finanssektorn samt verkstadsindustrin. Närmast innan SEB satt Ulrika åtta år i koncernledningen på Stora Enso som Head of Marketing & Communication. Bland andra roller har hon även varit kommunikationschef på Stockholmsbörsen.

Jacob Lund, kommunikationsdirektör AstraZeneca, är ansvarig för bolagets globala hållbarhetskommunikation samt kommunikationsavdelningarna i Sverige och Norden. Han är också ansvarig för ordförande Leif Johanssons kontor och sitter i de globala ledningsgrupperna för Corporate Affairs och Global Sustainability, samt i den svenska ledningsgruppen. Jacob har mer än 25 års erfarenhet inom media- och kommunikationsområdet och har tidigare bland annat arbetat på den globala kommunikationsbyrån Burson-Marsteller, Norsk Rikskringkrasting (NRK) och Verdens Gang (VG). Han sitter i styrelsen för Mentor Sverige och SiQ – Swedish Institute for Quality. 

Andréa Haag, hållbarhets- och kommunikationsdirektör OKQ8, har en akademisk grund som civilingenjör i kemiteknik, inriktning miljö och energi, från KTH. Innan hon kom till OKQ8 har hon bland annat arbetat med biståndsfinansierade yrkesutbildningsinsatser, leverantörsbedömningar av mänskliga rättigheter på plats i Indien och Kina (WB, Sida). Idag ansvarar hon för kommunikation och hållbarhet. I företagets position, både som samhällsviktig verksamhet och som den ibland sista öppna verksamheten på landsbygden, är starka partnerskap och samverkan av största betydelse. Samarbetet med Mentor ser OKQ8 som ett utmärkt exempel på en insats som betyder mycket för hur företaget ska utvecklas som organisation och arbetsgivare.

Helya Riazat, medgrundare & rektor på Järvaskolan, leder en organisation med medarbetare som talar cirka 20 olika språk. På Järvaskolan blandas kulturer, religioner, åldrar och erfarenheter. Med ledorden ”vi löser det” skapar hon en trygg miljö där barn kan må bra, prestera och där föräldrars engagemang tas tillvara. Det placerade Helya Riazat som nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2021. På Järvaskolan driver personal samhällsförändring i dess allra mest levande form. En skola där alla elever ska få tillgång till en skola fri från rasism, fri från fördomar och som präglas av höga förväntningar i en miljö med en stark gemenskap.

Alexander Rosenberg, insamlingschef Mentor Sverige, har över tio års erfarenhet av samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor, med fokus på social hållbarhet, barn och unga. Tidigare arbetsgivare är bland annat Maskrosbarn, Stiftelsen Läxhjälpen och Kungliga Operan. I början av 2022 var han även en av de privata initiativtagarna till Kulturforum STHLM, ett ideellt initiativ som erbjuder aktiviteter inom konst och kultur till nyanlända barn och unga från Ukraina.

Sofia Kacim, Marknadschef, Mentor Sverige, är retoriker och utsedd till en av Sveriges mest inflytelserika kommunikatörer av tidningen Resumé. Sofia har en bakgrund som konsult från kommunkationsbyrån Schlingmann och har synts som jurymedlem i tv-programmet Retorikmatchen, retorikexpert i Tidningen Chef och retorikcoach i TEDxStockholm. Sofia har coachat såväl politiker som forskare och artister.