English en
Omstart
Antalet vakanta tjänster i Sverige når rekordnivåer. "Arbetskraftsbristen slår hårt mot samhällsekonomin i form av utebliven produktion och företagens långsiktiga konkurrenskraft", säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Illustration: Emma Höglund Foto: Josefine Bäckström

Omstartskommissionen – ett år senare

28 september 2021
12.00–13.30

För ett drygt år sedan lanserade Omstartskommissionen sitt förslag till reformagenda för ett starkare Sverige. I tio kapitel, skrivna av tio olika författare, analyserades centrala samhällsområden. En rad förslag på strukturreformer lades fram med syfte att ta oss genom pandemin och stärka Sveriges konkurrenskraft och utvecklingsförmåga på ett långsiktigt hållbart sätt. 

Men hur har det gått sedan Omstartskommissionen lanserades? Hur står sig svensk ekonomi och arbetsmarknad idag? Blev krisen den katalysator för omställning och reformer som många hoppades på? Nu går vi också snart in i ett valår och de reformidéer som fördes fram i Omstartskommissionen borde rimligtvis inta en central plats i valrörelsen. Men kommer de att göra det? 

Välkomna till ett förlängt lunchseminarium tisdagen den 28 september kl 12.00-13.30. Vi kommer då få följa spännande samtal med några av landets ledande experter – med speciellt fokus på ekonomi, arbetsmarknad, grön omställning samt på Sveriges roll i Europa och världen. 

Medverkande 

Klas Eklund, ordförande Omstartskommissionen och seniorekonom på Mannheimer Swartling Advokatbyrå  
Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, gästprofessor vid Handelshögskolan i Göteborg  
Lars Calmfors, professor vid Institutet för Näringslivsforskning och Stockholms universitet 
Maria Wetterstrand, tidigare språkrör (MP), vd för Miltton Europe, Bryssel 
Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi, Uppsala universitet 
Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i statsrådsberedningen (M) 
Karin Svanborg-Sjöwall, liberal skribent och debattör 
Stefan Stern, tidigare statssekreterare i statsrådsberedningen (S) 

Registrering och servering av lättare lunch från 11.45 för dem som deltar på plats på Brunnsgatan 2, Stockholm. Maxantal på 35 personer gäller. Seminariet sänds även på Stockholms Handelskammares hemsida, Facebook och Youtube. 

Det är viktigt att du stannar hemma om du har minsta symtom på covid-19, även om du är vaccinerad. Det är också viktigt att avstånd hålls till andra människor. Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer här

Ellen Frostell

Ellen Frostell

Näringspolitisk koordinator 08-555 100 34 ellen.frostell@stockholmshandelskammare.se E-mail