Ulrika

Det är en ganska kort titel på en bred befattning, sammanfattar Ulrika Svarts sin tjänst som måladministratör.   

Ulrikas och de andra måladministratörernas huvudsakliga uppgift på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut är att handlägga skiljeförfaranden tillsammans med juristerna, så att processen löper så smidigt som möjligt i enlighet med Skiljedomsinstitutets regler. 

– Det handlar om att hålla ordning på tidsfrister, ekonomi och domsdatum och på bästa sätt se till att parterna får en effektiv och skyndsam hantering, säger Ulrika Svarts.

När du träffar nya människor och berättar att du jobbar med skiljedom, vet alla alltid vad det är?  

 – Nej, inte alltid. Den enklaste förklaringen är att det är ett alternativ till allmän domstol.   

LÄS MER: Theo Herold – nationalekonomen som gillar att skriva rapporter

Både öppet och inte   

Tror du att okunskapen hänger ihop med att skiljedom inte är så öppet?   

– Ja och nej. Vi handlägger alla våra skiljeförfaranden under absolut sekretess, det är vår affär. Till skillnad mot allmän domstol kan man inte begära ut domar eller sitta med på förhandlingar och lyssna för att man tycker att det är intressant utan det här är affärshemligheter som ska förbli hemliga, säger Ulrika Svarts.   

Trots det är Skiljedomsinstitutet paradoxalt nog extremt öppna med sitt arbete och vill dessutom att hela världen ska känna till den tvistlösning som erbjuds.

– Vi har parter från mer än 40 länder, är globalt erkända och ett av de största skiljedomsinstituten i världen. Det är vi för att vi har en lång tradition, faktiskt redan från 1917, och vårt arbete har uppmärksammats internationellt genom åren. Dessutom har vi marknadsfört oss på ett bra sätt.   

Men med all denna sekretess, hur gör man för att aldrig prata bredvid mun?   

– Det är inte så svårt. Vi säger ingenting. Vi varken bekräftar eller dementerar, och så har man löst det, konstaterar Ulrika Svarts.   

Två decennier och ett karriärbyte   

Det har gått närmare 20 år sedan ”en serie lyckliga omständigheter och rätt tajming” gjorde att Ulrika Svarts började jobba på Stockholms Handelskammare. Att det blivit så många år förklarar hon med att arbetsplatsen hela tiden ändras.  

– Det här är en hundraåring som är i konstant rörelse och utveckling. Det är häftigt att ha varit med på den resan.   

För Ulrika har arbetsplatsen också erbjudit ett karriärbyte. En kollega beskriver hur hon ”började med internationell handel där hon till sist kunde allt, tog sen steget över till Skiljedom och har sen lärt sig allt där”.   

Kan du allt?

– Förhoppningsvis, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Nej, men jag är väldigt engagerad i det jag gör. Eftersom jag jobbade i många år på internationell handel är det klart att jag snappade upp en del och det var ett otroligt intressant jobb, precis som det är på Skiljedomsinstitutet. Det finns alltid nytt att lära och det finns alltid områden som man behöver utvecklas inom så nej, jag kan inte allt.   

Pulsökning i 24 timmar   

Ulrika Svarts tycker att det roligaste med skiljedomsuppdraget är när saker ställs på sin spets, som i fallet med Emergency Arbitration.   

– Det är ett verktyg som kräver att vi, oavsett tid på dygnet, ser till att tjänsten att utse en skiljedomare utförs inom 24 timmar. Det är både utmanande och spännande. Min roll är att se till att allt flyter på och att alla får reda på det de ska inom rätt tid. Det händer inte jätteofta men då höjs pulsen och jag är en sådan som går igång på adrenalin. 

För att få adrenalinkickar även utanför jobbet gillar hon att röra på sig. Den dagliga cykelturen från hemmet i Solna till kontoret vid Stureplan ger så pass mycket endorfiner att hon kommer till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. 

– Jag älskar även att fotografera. Det ökar kanske inte adrenalinet men det får mig att må bra.   

”Går igång på att något blir riktigt bra”  

En annan sak som får Ulrika att må bra är att känna att det hon gör har en betydelse och är viktigt.   

– Jag går igång på att något blir riktigt, riktigt bra och att jag har bidragit till det. Jag är lite stolt varje dag på jobbet eftersom jag tycker att vi utför små mirakel i stort och smått varje dag.    

– Skiljedomsinstitutets mål är att underlätta handel mellan företag genom att lösa tvister som kan dyka upp i avtalsrelationer. Men internationellt skiljeförfarande kan också användas för att lösa politiskt känsliga tvister som uppstår när företag ska investera i andra länder ute i världen.  

– Det är en spännande aspekt av vårt arbete tycker jag.  

Har du varit med i något sådant case?   

– Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger Ulrika.  

  

Ulrika Svarts
Ulrika Svarts
Måladministratör
08-555 100 84