Visionen om ”Europas bästa huvudstads-region” lockade mig hit 

Hon är minst sagt komplex; den salsadansande punkbandstrummisen som föddes i ett land som inte längre finns. Hon som på arbetet möjliggör för svenska företag att föra ut produkter till utlandet och som på fritiden volontärrastar de största och snabbaste jyckarna i hundstallet. Möt Judith Vitense! 

Judith Vitense, i halvbild framför en rabatt.

Själv beskriver hon sig som en multinationell och multitaskande person.  

- Hans Dampf in allen Gassen, kan man säga på tyska. Det betyder ”en person som gör mycket”, översätter Judith Vitense, Senior Trade Advisor på Stockholms Handelskammare.  

Och hennes många olika erfarenheter och utifrån-och-in-perspektiv är något som lyfts fram av kollegor.  

- Jag kan komma med synpunkter på sådant som andra kanske inte längre ser, för att de befunnit sig i samma kultur under lång tid. Det är viktigt att se saker från olika håll om man vill förändra något. En tysk är kanske mer fyrkantig och tänker på hårda fakta medan jag i Sverige har reagerat på att man i arbetsintervjuer också frågar hur man är som person, säger Judith Vitense.  

Utfärdar handelsdokument  

Under de två månader hon hittills arbetat på Stockholms Handelskammares avdelning för internationell handel, har hennes tid främst har gått till att utfärda handelsdokument.  

- Det kan vara till företag som Scania, Ericsson och AstraZeneca som ska föra ut sina varor till andra länder och det är olika dokument som krävs beroende på vad det är för vara, vilket land de ska till och vad syftet med utförseln är. Det är mycket man måste läsa in sig på, exempelvis olika handelsavtal.  

Judith Vitense säger att det är för tidigt för henne att säga vilken egenskap som är viktigast för jobbet men eftersom avdelningen hon arbetar på är inne i en förändringsprocess så gissar hon på öppenheten och flexibiliteten, två drag som också är karaktäristiska för henne själv.  

Född i ett land som inte finns  

Och kanske är det där med flexibiliteten något som kan kopplas till hennes bakgrund.  

- Jag är född i ett land som inte längre finns; DDR, alltså Östtyskland. Jag växte upp i östberlinska Friedrichshain och när man är född ”bakom muren” så tror jag att man har lite andra värderingar.  

Hon beskriver hur befolkningen i det socialistiska samhället inte fick sticka ut och säga ”jag är bra på det här”.  

- Lite som i Sverige med jante, och det där kan jag känna av ibland när man ska presentera sig eller liknande, att det där med att inte stå ut sitter kvar på något sätt. Men värderingarna kan också handla om att man tar hand om varandra och tänker på vad som är det bästa för alla, alltså ett lite mer altruistiskt synsätt.  

Goda socialister fick åka till Tjeckoslovakien  

Men när muren föll förändrades allt. Den tioåriga Judith fick, som resten av folket i öst, börja om på noll då samhället förändrades – helt utan förberedelsetid.  

- Det var bara ”bom, nu är allt borta” men som barn så tänker man inte så mycket på det.  

Men en sak hon hade tänkt på var hur det skulle vara att ta sig utanför de gränser hon aldrig hade fått passera.  

- När jag växte upp lämnade vi aldrig Östtyskland för det fick man inte, eller jo, man fick åka till Tjeckoslovakien om man var en del av partiet eller om man var en god socialist, men min familj var inte det, säger hon skrattande och tillägger:  

- Jag tror att det är grunden till min nyfikenhet på andra länder. Min passion är att resa och jag har rest nästan världen runt.  

Kunde inte beställa linser  

Innan hon för sex år sedan började arbeta i Sverige hade Judith Vitense under flera år studerat och arbetat Polen, Chile, Belgien och Spanien, bland annat för den schweiziska handelskammaren, österrikiska ambassaden och för Siemens. Till Stockholm kom hon första gången genom en svenskförlagd tjänst på den tyska delen av Vattenfall. 

- Eftersom jag var anställd i Tyskland fick jag inget svenskt personnummer utan hade samordningsnummer i nästan två år. Jag kunde inte beställa linser, inte hyra filmer - vilket man ännu gjorde på den tiden, och det var bara andrahandskontrakt som gällde eftersom jag varken kunde köpa en lägenhet eller hade tillräckligt med dagar i hyreskön. 

Judith, som ännu bor i andra hand, uppskattar att hon under sin tid i Stockholm har flyttat ett 15-tal gånger och säger att bostadsmarknaden är det hon upplever som allra svårast med Stockholm. Tur då att det finns vackra naturområden att vandra och springa i – till exempel med stora hundar i släptåg.  

Hundar, punk och salsa  

- Minst tre timmar per vecka är jag volontär på hundstallet vid Åkeshovs slott och där brukar jag rasta stallets huskies. De behöver mycket rörelse och jag tycker både om hundar och att springa och området vid Judarskogen är väldigt fint. 

När hon inte tar hand om hundar så musicerar hon gärna. Numera blir det mest piano och gitarr.  

- Men jag har faktiskt också varit trummis i ett tyskt punkband.    

Sedan åren i Chile ligger dock salsan henne mest varmt om hjärtat – och då helst på dansgolvet.  

- Jag är tyska men med ”sangre latina”, latinskt blod.  

Lockad av handelskammarens vision  

Så hur kom det sig då att Judith Vitense började arbeta på Stockholms Handelskammare? 

- När jag jobbade på ambassaden gick jag ofta till handelskammaren för frukost- och lunchseminarier, som jag verkligen uppskattade. Och när jag hörde kammarens vision om att skapa ”Europas bästa huvudstadsregion” blev jag lockad och tänkte att jag kanske kan bidra med ytterligare en internationell del, berättar hon. 

- På avdelningen för internationell handel har vi ett väldigt bra team som kan styra upp saker och få bra resultat, och det är det roligaste med jobbet.   

placeholderbild
Judith Vitense
Senior Trade Advisor
08-555 100 20