Theo Herold, analytiker på Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning.
Theo Herold arbetar som näringspolitisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

Det har inte gått lång tid sedan Theo Herold lämnade studentlivet i Lund. I september 2021 började han sin tjänst som analytiker på Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning. Efter att han först tagit en kandidatexamen inom nationalekonomi i Uppsala och sedan en masterexamen inom samma ämne i Lund kändes det logiskt att komma till Stockholm för att göra karriär.

– Jag måste faktiskt vara ärlig och säga att Stockholms Handelskammare var en drivkraft för mig, säger Theo, som flyttat tillbaka till Uppsala och nu pendlar till Stockholm.

En kollega beskriver Theo som ”ödmjuk, noggrann och ansvarstagande”.

– Roligt att höra, säger han.

Om han måste välja en av de egenskaperna som han använder mest i sitt arbete blir det noggrannheten.

– Mycket av det vi gör kräver ett extra lager av precision.

Nationalekonom med rötterna i Finland

Granne med Helsingfors ligger Esbo, Finlands näst största stad, tillika Theos födelse- och uppväxtort.

– Jag hade bott där hela mitt liv och ville uppleva något nytt, därför sökte jag mig till Uppsala som jag hade hört väldigt mycket gott om.

På plats i studentstaden började han studera historia.

– Jag insåg att det här kanske inte är min grej och började i stället studera statsvetenskap men märkte att det inte heller var min grej. Det var så jag började med nationalekonomi. Där får man lite allt möjligt; matematik, statsvetenskap och historia. Det blev ganska logiskt att hålla mig kvar inom ett ämne där jag kunde kombinera många saker som jag har intresse för, säger Theo.

Varierande jobb som näringspolitisk analytiker

Rollen som näringspolitisk analytiker på Stockholms Handelskammare är varierande. Theo beskriver hur han ibland tar fram rapporter och talmanus och andra gånger hjälper till att arrangera seminarier samt bjuder in medverkande.

– Den arbetsuppgift jag gillar bäst är rapportskrivandet då jag får vara med från början till slut. Det kan hända att man sitter en eller flera dagar och gör research om ett ämne man inte har en aning om, eller åtminstone väldigt lite kunskap om, för att sedan ta fram text. Jag tycker om att grotta ner mig och lära mig något nytt, säger han.

Stockholms Handelskammare driver frågor inom flera policyområden, vilket erbjuder möjligheter till att både fördjupa sig och få nya lärdomar.

Trygghet och säkerhet är ett område som jag inte hade sysslat med innan, men jag har nu fått förmånen att göra det och det har varit otroligt spännande.

Hoppas att få se lösningar på bostadsmarknaden

I sitt arbete möter Theo så gott som dagligen olika typer av engagerade samhällsbyggare och får därigenom inblickar i en rad olika framtidsplaner. Men vad tror han själv kommer att bli de största samhällsförändringarna som han kommer att se under sin livstid?

– Jag har fokuserat en hel del på fastighets- och bostadsmarknadsfrågor. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat efter att ha flyttat från Finland till Sverige och här bott i sju olika lägenheter under sex år. Jag hoppas att jag kommer att få se lösningar på bostadsmarknaden, men det känns som att Sverige är lite egendomligt inom den frågan och att det inte riktigt finns en reformvilja? Det behövs förändringar för eget boende, för hyrt boende och i vissa fall för själva byggandet, säger Theo, och fortsätter:

– Den mest troliga och största politiska förändringen tror jag kommer att bli att man kommer att lösa problemen kopplade till trygghet- och säkerhetsfrågan. För att nå dit kommer det att krävas politisk överenskommelse över blockgränser och mycket politisk handlingskraft. Men jag tror förhoppningsvis att det kommer vara något vi ser tillbaka på om 20 år och tänka att vi tog tag i det och fixade det.

Fritid fylld av böcker och basket

När han inte analyserar näringspolitik upptas Theos tid av vänner, familj och böcker.

– Men jag är också ett stort basketfan och har själv spelat basket i några år. Jag spelar ännu med kompisar, vi försöker spela åtminstone en gång i veckan men det går si så där. Nu brukar jag spela center men jämfört med professionella spelare är jag för kort. Jag är 1,99 meter lång men brukar avrunda uppåt och säga att jag är två meter lång, säger Theo.