
Därför är riskkapitalbolagen avgörande för Stockholms startupscen
Startups i Stockholm har under de senaste åren varit lockande för investerare. Statistik från Svenska riskkapitalföreningen visar att den svenska huvudstaden hamnar på plats fem vid en summering av allt riskkapital som samlats in i europeiska huvudstäder under de senaste åren.
Men dagens tuffa ekonomiska klimat får allt fler finansiärer och affärsänglar att hålla i plånboken. Under Stockholms Handelskammares seminarium ”Försvann finansiären? – Om investerare och bolag i lågkonjunkturen” lyfte mindre bolag och investerare vilka utmaningar som finns i dag och hur startups som söker finansiering bör tänka.
Siffror från Svenska riskkapitalföreningen (SVCA – Swedish Private Equity & Venture Capital Association) som Stockholms Handelskammare har analyserat visar att under åren 2107 till 2021 har bolag som är baserade i Stockholms län samlat in tre fjärdedelar av allt riskkapital i Sverige.
I en sammanräkning av allt riskkapital som har samlats in bland europeiska huvudstäder de senaste åren hamnar Stockholm på femte plats. Det visar att Sveriges huvudstadsregion även i en europeisk kontext är en hubb för både attraktiva och konkurrenskraftiga nystartade företag.
– Stockholm är definitivt navet och hubben för startupscenen i Sverige. Stockholms län är framstående ur ett europeiskt perspektiv och fungerar som en magnet för riskkapital, det är en förklaring till varför vi har så många bolag som har vuxit sig starka de senaste åren, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, och fortsätter:
– En stor del av de nystartade företagen som tar in riskkapital finns inom tech. Techbolag har potential att slå stort. Lyckas du att lansera en bra tech-plattform får du världen som marknadsplats. Det ger goda förutsättningar för att samla ihop kapital. Siffrorna över riskkapitalinvesteringar avspeglar den framgångssaga som Sveriges huvudstadsregion har haft de senaste tio åren.
Huvudstäder i Europa som fått in störst andel riskkapital
Siffrorna avser ett genomsnitt av venturekapital för åren 2017 till 2021.
1. London – 20 miljarder kronor.
2. Paris – 14 miljarder kronor.
3. Berlin – 13 miljarder kronor.
4. Amsterdam – 5 miljarder kronor.
5. Stockholm – 4 miljarder kronor.
6. Madrid – 3 miljarder kronor.
7. Helsingfors – 3 miljarder kronor.
8. Köpenhamn – 3 miljarder kronor.
9. Wien – 2 miljarder kronor.
10. Dublin – 2 miljarder kronor.
Källa: Svenska riskkapitalföreningen (SVCA från Swedish Private Equity & Venture Capital Association)
Viktigt att visa på lönsam affärsmodell
Trots att Sverige och omvärlden befinner sig i ett utmanande ekonomiskt läge finns det rekordmycket riskkapital i Europa nu. Det sa Andreas Johansson, vd för SSE Business Lab – inkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm som har stöttat över 250 startupbolag sedan starten – när han inledde seminariet med en trendspaning kring vad som hänt på kapitalmarknaden under det senaste året.
– Som entreprenör måste man anpassa sig till det rådande läget. Man måste lägga större vikt vid hur man ska ta betalt och hur man ska bli lönsam, snarare än hur man ska nå så snabb tillväxt som möjligt. Det handlar inte bara om att visa en trovärdig intäktsmodell utan att också visa att den fungerar – att tidigt kunna ta betalt av kunderna och därigenom visa att det finns en betalningsvilja på marknaden, sa Andreas Johansson.
Han uppmanade startups att nu välja sina investerare med stor omsorg.
– Hos oss brukar vi coacha våra bolag kring att förstå maktbalansen mellan investerare och bolag. I nuvarande läge är det lätt att makten skiftar i ännu högre grad skiftar över till investeraren eftersom många bolag upplever att det är svårt att få ett ja. Men vad vi ständigt påminner våra bolag om är att dessa investerare ser sin investering växa
genom ditt hårda arbete som entreprenör. Glöm inte det när ni är ute och reser kapital, att maktbalansen ska anpassas därefter – det är du som driver bolaget och får pengarna att växa, ingen annan, sa Andreas Johansson.
Bolagens viktigaste råd till startups
Det första panelsamtalet under seminariet fokuserade på bolagen – den del av riskkapitalmarknaden som har idéer och skapar affären, men som behöver kapital för att utvecklas.
Maia Lidbeck, Head of Strategy & Investor Relations på X Shore, lyfte att det i dag kan vara mer utmanande för bolagen att hitta finansiering, men att det också medför en stor möjlighet för vissa bolag.
– Det finns en möjlighet att gå starkare ur det här och kanske inte ha lika många konkurrenter kvar. Har man en bra kundbas och ett bra erbjudande tror jag att det finns alla chanser i världen att överleva. Framför allt för bolag som är inriktade på hållbarhet, sa Maia Lidbeck.
Hon gav även flera råd till de startupbolag som upplever att det är mer utmanande nu att få in kapital:
– Jag skulle säga att det är viktigt att hålla sina investerare nära – även i tidiga skeden – och fundera över vilken typ av kapital man vill ta in. Om det så är från änglar, privatpersoner eller från riskkapitalister. Sedan är det viktigt att ha en lång dialog, så att bolaget inte kommer och ber om pengar när det är som mest kris, utan snarare så att det finns en aktiv relation till investerarna. När marknaden ser ut som den gör i dag tror jag det är än mer viktigt att ha sina investerare nära.
Oskar Lundgren, Chief Product Officer och grundare, Tendium, berättade att han upplever att kraven på nystartade bolag är högre i dag sett till att kunna visa att en hållbar affärsmodell som det går att bygga ett lönsamt bolag med över tid.
– Nu är det ett större fokus på att prata om lönsamhet. Man märker väldigt tydligt att investerare som kanske tidigare kunde ignorera frågor om lönsamhet eller produkt numera ställer fler frågor om just hur lönsamheten och hur den grundläggande affärsmodellen ser ut. Man behöver inte gå med vinst direkt, men man behöver kunna visa att det här bolaget kommer att kunna gå med vinst genom en tydlig, trovärdig plan, sa Oskar Lundgren.
Mats Forsberg, Head of Business Development and Sales Support på Cake, tipsade startups om att använda sina första pengar till ett live laboratory med betalande kunder:
– På så sätt kan du tidigt visa din tjänst eller din produkt. Gör det hellre i mindre skala, men få det att fungera och visa på det så tidigt som möjligt. Då kommer du att ha betydligt lättare att resa pengar i nästa steg. Det är inget nytt utan lite sunt förnuft och entreprenörskap, men jag tror att man måste komma ur planeringsfasen tidigare och få upp en tjänst eller en produkt på bordet samt betalande kunder och få det live.
Stockholms och kapitalmarknadens betydelse för bolag, investerare och politiken
Fredrik Ekström, vd för Nasdaq, lyfte bland annat Stockholms unika position i Europa, varför det skapas så många bolag och affärsidéer på den svenska scenen samt kapitalmarknadens betydelse för Sveriges politiker.
– Tittar man på stockholmsbörsen i ett noterat tillväxtbolag är vi den största marknaden i Europa – större än Oslo, större än London – så Sverige och Stockholm har haft en unik position i att hjälpa tillväxtbolag via finansiering. Jag tror att det är flera faktorer som spelar in. Vi har ett ekosystem där vi bland annat har en politisk agenda – kapitalmarknaden betyder något för våra politiker och man pratar om kapitalmarknaden, sa Fredrik Ekström, och fortsatte:
– Nasdaq opererar även marknaden i Danmark och Finland, där är ekosystemet inte alls lika högt upp på agendan och där ser vi inte heller lika mycket aktivitet bland tillväxtbolagen. Ekosystemet med politiker, med rådgivare, banker, börs, entreprenörer – och inte att glömma privatinvesterare – är viktigt. Sverige har en unik position med ett otroligt engagerat privatinvesterarkollektiv. Både direkt på börsen och indirekt via pensionssystemet och fonder.
Fredrik Ekström pratade också om vad som händer med Stockholms startupscen när konjunkturen vänder uppåt och inflationen ger vika.
– Vi befinner oss i dag i en global ekonomi där konkurrensen är stenhård när det gäller kapital och noteringar. Sådant som silos och monopol – det finns inte längre. Så konkurrensen är där, men jag tror att Stockholm kommer att få full fart på nytt när marknaden har stabiliserat sig lite och vi har fått inflation och räntor som planar ut. Jag tror vi står väldigt bra rustade med vårt ekosystem för att fortsätta vara ledande inom framför allt noteringar av tillväxtbolag. Tittar vi ut i EU får vi förfrågningar från politiker varje vecka om varför har Sverige lyckats när Tyskland, London och andra stora finanscentrum halkat efter när det gäller just att stötta tillväxtbolag, sa Fredrik Ekström.
Investerarnas inspel till bolagen
Under seminariet medverkade också Ann Grevelius, investerare, entreprenör och styrelseproffs och Michaela Berglund, investerare och vd, Feminvest, i sina roller som investerare. Ann Grevelius lyfte bland annat de utmaningar som många mindre bolag kan uppleva i en vikande konjunktur:
– Om man tittar på de allra tidigaste bolagen som just primärt vänder sig till affärsänglar och privata investerare finns det ofta en väldigt stor tvekan från investerarhåll. Många som har varit i gång ett tag har kanske fem till 20 bolag i sin portfölj, och man vet att många av de här bolagen kommer att behöva mer kapital. Då väljer många att inte gå in i nya investeringar, utan man förbereder mer för att kunna följa de investeringar man har. Detsamma gäller även professionella venture capital-firmor, sa Ann Grevelius.
Även i tuffa ekonomiska tider finns det goda möjligheter att bygga ett starkt bolag. Men det kräver att entreprenören förstår värdet av, och kan bygga, en stark affär.
– Jag vill visa att du måste förstå affären tidigt, då kommer du att stå dig oavsett om investerarna är med dig eller inte. Det tror jag är ett viktigt perspektiv som man har tappat bort under de här åren när kapitalet har funnits i all oändlighet. Det är i det tuffaste klimatet som du ska bygga din affär för då håller den oavsett. Jag har reviderat investeringsstrategin från mitt perspektiv, för att jag vill följa en entreprenör och se att de bygger en affär, sa Michaela Berglund.