De prisas för sitt entreprenörskap

Peter Egardts stipendium för uppländskt entreprenörskap och innovation tilldelas i år Evelina Vågesjö, grundare och vd för Ilya Pharma, och Anahita Vazvan, grundare och vd för Vegan Delights.
Peter Egardts stipendium tilldelas 2022 Evelina Vågesjö, grundare och vd för Ilya Pharma, och Anahita Vazvan, grundare och vd för Vegan Delights.
Peter Egardts stipendium tilldelas 2022 Evelina Vågesjö, grundare och vd för Ilya Pharma, och Anahita Vazvan, grundare och vd för Vegan Delights. Foto: Tove Hanell

– Evelina Vågesjö och Anahita Vazvan är två modiga entreprenörer som representerar uppländsk företagsamhet när den är som bäst. Båda pristagarna fokuserar fullt ut på att nå sina visioner och jag imponeras över deras målmedvetenhet, säger Peter Egardt, stipendiets instiftare och tidigare landshövding. 

Experiment i köket blev startskott för bolag

Att Anahita Vazvan, som hade tänkt sig en framtid inom diplomati, skulle grunda en vegansk chokladfabrik i Uppsala var aldrig givet. 

– Jag hade hela tiden hört när jag var yngre att ”du kan inte tjäna pengar på att vara kreativ, du måste utbilda dig”, förklarar Anahita Vazvan.  

Men chokladexperimenten hemma i köket blev till slut så bra att hon uppmanades att sälja resultaten och Anahita Vazvan insåg att hon genom att starta Vegan Delights skulle kunna kombinera det kreativa skapandet med önskan om att arbeta med hållbarhetsfrågor.  

Vegansk, växtbaserad choklad – hållbart alternativ

– Jag vill kunna erbjuda ett veganskt mer hållbart alternativ. Vi använder ingen palmolja, bara hållbar kakao och eftersom chokladen är växtbaserad så bidrar våra produkter med cirka 80 procent lägre utsläpp än jämförbara icke-veganska, säger chokladfabrikören och tillägger: 

– Jag tror att det är svårt att välja veganska alternativ när de är tråkiga. Man vill ju fortfarande ha det här mysiga, roliga godiset som man åt när man var liten. 

Spännande forskningsresultat

Det som fick Evelina Vågesjö att starta bolaget Ilya Pharma var forskning om försämrat blodflöde. I experiment kunde hon se att vissa immunceller la sig längs artärerna i den skadade vävnad som undersöktes och att cellerna på så sätt hjälpte till att reglera blodflödet lokalt.  

– När vi såg det var det mitt jobb som forskarstudent att utveckla molekylära verktyg för att se om vi kunde påverka immuncellerna att förbättra läkningsprocessen ytterligare och då hittade vi en substans som kunde göra det.  

SE ÄVEN: Miniserie om life science: ”Livsviktigt för huvudstadsregionen”

Protein som accelerator

Hon håller upp en vial, en dryg centimeter hög flaska, med ett vitt pulver i.  

– Här har vi frystorkade laktobaciller som är modifierade för att producera ett mänskligt protein som har effekt på immuncellerna i kroppen. 

Det torkade pulvret blandas med en vätska och droppas sedan på huden hos personer med fördröjd sårläkningsförmåga, exempelvis efter operation. 

– Då lägger immuncellerna in en extra växel för att läka såret, så de fungerar som en accelerator. 

Vill få fler att fullfölja cancerbehandling

Bolagets nästa projekt handlar om att försöka läka öppna sår i tarmen med hjälp av kapslar fyllda med samma substans. 

– Vi ska börja jobba med patienter nästa år med kolit (inflammation i tjocktarmen) som en allvarlig biverkan av de nya cancermedicinerna. Det vi vill göra är att minska andelen som får allvarlig kolit så att patienterna kan fullfölja sin cancerbehandling, säger Evelina Vågesjö. 

Bokstavstrogen ett koncept för framgångsrikt företagande

Att företaget på kort tid rönt stora framgångar hänger, enligt Evelina Vågesjö, ihop med att hon är aningens bokstavstrogen. 

– Vi skrev ett jätteambitiöst projekt till Horizon 2020-programet där vi tog en substans från forskning till första dos i människa på 16 månader. Vi rekryterade in ett team, tog in dubbel med kapital från privata investerare och vågade köra på enligt den projektplanen. Vi fick slita ganska hårt men det gick bra och på tid och med det i ryggen så fortsätter vi att hålla den takten. 

För att lyckas få den typen av finansiering tipsar Evelina Vågesjö om att ansökan måste vara verklighetsförankrad. 

– Ju mer information om exakt vad du har tänkt att göra inom det här projektet, desto högre sannolikhet at den beviljas och ju högre sannolikhet att den är genomförbar. 

Från småskalig produktion till automatisering

Genom en tjock stråle choklad åker rad efter rad med Vegan Delights storsäljare Vegickers, en vegansk snickers. 

– Årligen säljer vi cirka 100 000 stycken, så vi försöker att fokusera på den produktionen just nu, säger Anahita Vazvan.  

Hon berättar att bolaget överväger att gå från småskalig produktion till automatisering och att Uppsala redan börjat noteras på chokladvärldskartan.  

– Vi har haft en del internationella medier här och det är kul när de nämner att chokladen är producerad här i Uppsala. Jag tycker att det är jättekul att vi är en stad som kan bidra med innovation som är bra för miljön, som är hållbar och som är rolig.  

Vinnare Peter Egardts stipendium

Peter Egardts stipendium delas ut årligen i samband med att Handelskammaren i Uppsala län arrangerar Distinget. Tidigare pristagare är: 

2021
Mamoun Taher, Graphmatech 
Jonas Wamstad, Drupps 

2020
Anders Persson, Fourth State Systems AB 
Sara Mangsbo, Immuneed 

2019
Lennart Sör, Optima Planta  
Cecilia Persson, Inossia  

2018
Mateja Kovacevic, Uppsala Loves Hip Hop  
Josefin Liljeqvist, Josefin Liljeqvist AB  

2017
Christophe Avenel, Cadess  
Nataliya Stoyanovych, Moggie