English en
Stockholm upplyst på kvällstid
Stockholms Handelskammare har undersökt hur stora elräkningarna ser ut att bli under kommande vinterhalvår. Analysen visar att ett typhushåll i elområde 3 väntas få en elräkning på 85 000 kronor det kommande vinterhalvåret. Foto: Martin of Sweden/Roland Lundgren

Extrema elräkningar att vänta i vinter

Ett vanligt villahushåll i den södra halvan av landet måste vara beredd på att betala mellan 85 000 till 95 000 kronor för sin el under vinterhalvåret 2022/2023 – nästan tre gånger mer jämfört med förra vintern. Det visar nya beräkningar från Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har undersökt hur stora elräkningarna ser ut att bli under kommande vinterhalvår. Analysen visar att ett typhushåll i elområde 3 – som innefattar en stor del av mellersta Sverige – väntas få en elräkning på 85 000 kronor under perioden oktober 2022 till mars 2023. Förra vintern var elräkningen under motsvarande period 31 000 kronor, vilket skulle innebära en ökning med 54 000 kronor.

– För många blir det svårt att få ihop ekonomin om prognoserna för elpriserna blir verklighet. Även om man sparar på strömmen, minskar på konsumtionen, ställer in nöjen och skjuter på investeringar kommer många ändå att gå back. Därtill riskerar ändrade konsumtionsbeteenden att bli ett järnspett ner i Sveriges ekonomiska motor, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

LÄS ÄVEN: Tips – så sparar du in på elförbrukningen under vintern 2022

Missa inga nyheter – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs vår Integritetspolicy.

Hushåll i södra Sverige kan störst dyrast elnota

För motsvarande typhushåll i elområde 4 – där södra Sverige ingår – väntas elräkningen för vinterhalvåret att öka från 34 000 kronor under förra vintern till dryga 95 000 kronor under vintern 2022/2023 – en ökning på drygt 61 000 kronor. 

ANMÄL DIG TILL EVENTET: Energikrisen – hur ska Stockholm klara vintern?

Beräkningarna baseras på dagens terminspriser, alltså de priser som framtida el handlas för just nu, inklusive nätavgifter, elskatter och moms. I analysen har kostnaderna beräknats för hushåll i elområde 3 och 4, som har ett rörligt elavtal och bor i ett småhus med 20 000 kWh i årlig elförbrukning.

– I dagsläget har vi en el- och effektbrist på grund av nedlagd kärnkraft och värmekraft samt begränsad överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige. Notan kommer att behöva plockas upp av redan hårt pressade hushåll och företag, säger Stefan Westerberg.

Hushållens elkostnader – så blir din elräkning under vinterhalvåret

Uppdaterat oktober 5 2023 Publicerat september 2 2022