English en
Under Capital of Finance: Summit medverkande bland andra Oscar Hållén, Jens Henriksson, Charlotte C. Månsson och Eirik Winter.
Under Capital of Finance: Summit medverkande bland andra Oscar Hållén, Jens Henriksson, Charlotte C. Månsson och Eirik Winter. Foto: Daniel Ivarsson.

Finanssektorn: Så kan Stockholms finanscentrum fortsätta stärka positionen

Som norra Europas ledande finanscentrum, hur kan Stockholm stärka sin position och fortsätta att blomstra i ett ständigt föränderligt finansiellt landskap? Och vilken är finanssektorns roll i den gröna omställningen? Det diskuterades när Stockholms Handelskammare bjöd in till ”Capital of Finance: Summit”.

Initiativet ”Capital of Finance” inleddes i november 2023 med ett lunchseminarium och ett rapportsläpp om Stockholms ställning som finanscentrum i Norden, Europa och globalt. Som ett nästa steg i serien bjöd Stockholms Handelskammare nu in finansbranschen och det bredare näringslivet till en summit.

Seminariet som genomfördes i partnerskap med Fogel & Partners, Mannheimer Swartling och Nasdaq, var fylld till brädden med intressanta diskussioner, inspirerande talare och branschöverskridande nätverkande. Allt ur aspekten hur vi tillsammans kan skapa en bättre affärsmiljö som resulterar i ökad tillväxt.

Ekonomiska förutsättningar för Stockholm som finanscentrum

Under dagen bjöd de inbjudna talarna på flera insikter och perspektiv i frågor som grön omställning, ekonomiska förutsättningar, eventuella regleringar för marknaden, och vad som krävs för att säkerhetsställa att Stockholm ska vara världsledande inom innovation.

Keynote speakers var Sveriges finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), som talade om Stockholms plats i världen, samt Howard Dawber, biträdande borgmästare i London, som berättade om London som ledande finanscentrum.

Niklas Wykman om Stockholms plats i världen

Howard Dawber om London som ledande finanscentrum

Ekonomi som möjliggörare

Efter detta följde två paneldiskussioner. Den första på temat ”Ekonomi som möjliggörare för omställning” där Jens Henriksson, vd på Swedbank, Charlotte C. Månsson, Head of Sustainability and Transition Solutions Nordic/Netherlands från BlackRock, Eirik Winter, vd på BNP Paribas Norden och Oscar Hållén, vd på Cemvision.

Panelsamtal om ekonomi som möjliggörare för omställning

Rollen som offentlig vs privat

Den andra paneldiskussionens tema var ”Rollen som offentlig vs privat”. Där medverkade Fredrik Ekström, vd på Nasdaq Stockholm, Thomas Pettersson, delägare på Mannheimer Swartling, Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden samt Henrik von Sydow, strateg på Carnegie Investment Bank.

Panelsamtal om rollen som offentlig vs privat

Innovativa lösningar experternas önskelista

Flera experter fick också möjlighet att tala på temat ”strävan efter innovation” och framföra sina viktigaste punkter kring vad de ser att det krävs för innovativa lösningar för att Sveriges finanscentrum ska fortsätta utvecklas och stärka sin internationella position.

”Vi behöver samarbeta mer och bättre. Jag efterlyser att det skapades ett forum för den typen av samtal inom finanssektorn.”

Elisabeth Beskow

vd, DNB Sverige

”Det behövs mer samarbete och kritiskt tänkande. Om medarbetarna hade gett möjlighet att samarbeta kring 90 procent av de arbetsuppgifter som går ut på att analysera och tänka kritiskt hade produktiviteten ökat.”

Anna Felländer

grundare, anch.AI

”Jag eftersträvar budskapet om ökad mångfald. Som statlig myndighetsrepresentant vill jag även säga att om vi vill ändra på hur politiken implementeras behöver vi göra våra röster hörda tillsammans. Det finns nya verktyg som i dag kan möjliggör ett närmare samarbete och implementeringar av nya lösningar.”

Darja Isaksson

generaldirektör, Vinnova

”Jag tror genuint att det behövs skapas ett forum, för den här typen av diskussioner är väldigt viktiga. Ett forum som samlar olika typer av organisationer och människor med olika bakgrunder och erfarenheter för en diskussion kring det här ämnet. Ungefär som det forum som vi ser här i dag på Stockholms Handelskammare.”

Anders Jacobson

investerare, Seven District

”Jag tror att det handlar om dialogsamarbeten tvärs över samhällssektorerna, och att säkerhetsställa att vi får ombord så många människor som möjligt kring detta.”

Anna Wikland

Sverigechef, Google

”Det senaste decenniet har det varit mycket fram och tillbaka kring beskattning av Venture Capital. Detta skapar inte ett stabilt engagemang där nya investerare vill expandera till Sverige.”

Lars Jörnow

partner och chef för EQT Ventures Advisory Team

”Attrahera rätt människor, rätt företag, med rätt incitament.”

Henrik Mitelman

Dagens Industri, rådgivare och oberoende ekonom

Uppdaterat juli 9 2024 Publicerat mars 12 2024