English en
Andreas Hatzigeorgiou och Robin Lee.

Grattis Grönska! Boosting the Capital-vinnare

I en gammal industrilokal i Huddinge mitt bland bostäder, idrottsanläggningar och bilverkstäder, odlas nu basilika, timjan och en lång rad andra kryddor som sen köps upp av butiker och krogar.

”Det nya är att kryddväxterna odlas på höjden. Med en av Europas största vertikala odlingar visar Grönska hur urbanisering och resurseffektivitet går hand i hand. Grönska ger en spännande försmak till framtidens matproduktion och bidrar till ett mer hållbart Stockholm på lång sikt.”

Så löd nomineringen för månadens Boosting the Capital-vinnare Grönska Stadsodling. 

Grönska utvecklar egen teknik för vertikal odling med målet att erbjuda närproducerade grönsaker och örter. Deras produkter odlas i hyllplan med hjälp av LED belysning och innovativ bevattningsteknik. Enkelt sagt så skapar Grönska den bästa miljön för plantor att växa, fast inomhus i stället för utomhus. Med den här tekniken kan mat odlas hållbart och i urbana miljöer, 365 dagar om året. 

Genom att odla i flera nivåer nyttjas yta och volym mer effektivt. Tack vare det kan odlingar placeras i staden, där yta ofta är begränsad och dyr.

– Detta är ett tecken på att det vi gör uppskattas, och det är vi glada för, sa Robin Lee när han tog emot priset.

Om Boosting the Capital-priset

Stockholms Handelskammares Boosting the Capital-pris går till personer och initiativ som på olika sätt gör vår huvudstadsregion roligare, mer innovativ, inkluderande och utåtriktad. Initiativ och projekt som helt enkelt boostar Stockholm.

Uppdaterat juli 9 2024 Publicerat mars 20 2019