English en
Under initiativet ”Stockholmssamtalen” besökte Atrium Ljungberg, MTR och Stockholms Handelskammare arkitektkontoret Tengbom i Hagastaden.
Under initiativet ”Stockholmssamtalen” besökte Atrium Ljungberg, MTR och Stockholms Handelskammare arkitektkontoret Tengbom i Hagastaden. Foto: Tor Brisfjord

I Hagastaden byggs framtida generationers arbetsplatser

Stockholm växer och utvecklas. Med den nya staden tar också den nya tunnelbanan form och flätar samman nya och gamla kvarter. Det ger Stockholm unika förutsättningar att växa – samtidigt som det reser frågor om hur staden rustas med mobilitet, bostäder och kontor på ett sätt som främjar hållbarhet, attraktivitet och trygghet.

Under året besöker Atrium Ljungberg, MTR och Stockholms Handelskammare några av stadens senaste stadsdelstillskott. På plats diskuteras de frågeställningar som stadsdelen är en del av. Den här gången hölls samtalet i Hagastaden. Samtalet handlade om Generation Z (födda mellan 1997–2009) och hur företagen ska locka den unga generationen till kontoret. Samtalet genomfördes i arkitektkontoret Tengboms lokaler.

Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg. Foto: Tor Brisfjord

– Vi på Atrium Ljungberg har en stark tro på framtidens arbetsplatser och på kraften i ’tillsammans-projekt’. Människor är oslagbara när vi samverkar och här spelar det fysiska mötet en helt central roll. Därför är det extra roligt att vara i Hagastaden i dag. Det är en otroligt spännande stadsdel där gammalt möter nytt och där utvecklingen går med ett rasande tempo, sa Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, och som är med och förvaltar de 50 000 nya arbetsplatser som ska skapas i Hagastaden.

Hagastaden – överbryggande stadsdel

Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.
Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare. Foto: Tor Brisfjord

Stockholms Handelskammares vice vd, Daniella Waldfogel, lyfte frågorna som skär näringslivs- och individklimat:

– För bara några år sedan flyttade människor till orter där företagen var lokaliserade. Men i dag är det ju precis tvärtom. Människor flyttar till attraktiva städer där de trivs att bo och leva och företagen flyttar efter i jakten på kompetens.

De kommande åren ska Hagastaden verka som en överbryggande stadsdel mot ytterstaden, världen och framtiden. En nod som, utöver att vara enkelt att pendla till, ha nära till affärer och restauranger, ska vara trevligt att titta på och vistas i.

Caroline Åstrand, vd för MTR
Caroline Åstrand, vd för MTR. Foto: Tor Brisfjord

– I genomsnitt arbetar varje person i Sverige 100 000 timmar under sin livstid. Ju mer vi förstår om vilka behov som styr oss människor – unga som gamla – desto bättre arbetsgivare kan vi vara. Och vi vet hur viktigt det är att kollektivtrafiken fungerar för att samhället ska må bra. Ju effektivare, grönare och tryggare resan är, desto bättre start på dagen för den miljon arbetsgivare och arbetstagare som åker med tunnelbanan varje dag, sa Caroline Åstrand, vd för MTR.

Bildningens roll i ingenjörslandet Sverige

Samtalet inleddes av Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han poängterade vikten av bildning i ett samhälle som länge stirrat sig blind på utbildning.

– Våra byggnader, inredning och satsningar på konst visar att vi tar vårt arbete på allvar. Det sänder signalerar att vi förväntar oss av studenterna att de tar sina studier på allvar. Vi har sett allt för många fall av utbildningar som bedrivs i baracker. Det påverkar resultaten, sa Lars Strannegård.

Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm
Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Tor Brisfjord

Lars fortsatte med att redogöra för om framtidens generation ska vara rustad, så måste näringslivet ställa krav på mer än yrkesförberedelse.

– För att vara relevant på en framtida global marknad så måste man kunna komma med nya insikter och ha ökad förståelse för andra. Det kräver bildning i och utforskande av kultur, litteratur och konst, sa Lars Strannegård.

Att förbereda sig för framtiden – redan nu

Vid samtalet medverkade även Johan Åkesson, medförfattare till ”Balans! – Den nya arbetslivseran enligt unga tjänstemän i Sverige” samt grundare av strategibyrån Hint. Johan vidareutvecklade Lars Strannegårds resonemang och lade fokus på vad generation Z förväntar sig – av både kontor och ledning.

– Vi möter en generation som vet sitt värde, och de vill ha betalt där efter. Men de kräver även vägledning och bekräftelse. De kommer att ställa högre krav på arbetsgivare, men också på kontoret, sa Johan Åkesson.

Johan Åkesson, grundare av strategibyrån Hint.
Johan Åkesson, grundare av strategibyrån Hint. Foto: Tor Brisfjord

Johan fortsatte att berätta om att vi har upplevt flertalet kriser under de senaste åren. Något som har påverkat generation Z. Men att det är viktigt att se ljuset i tunneln.

– De finns de som pratar om att vi är i en permakris. Att vi ständigt kommer att vara i kriser framöver. Men jag tror inte det stämmer. Snarare befinner vi oss, för tillfället, i en polykris. Och det går att ta sig ur, fortsatte Johan Åkesson.

Nytänkande arkitektur sätter tanken i nya banor

Under dagen belystes de olika delarna av det framtida kontoret. Generationen som ska arbeta där, cheferna som ska leda förändring och slutligen själva entiteten: kontoret.

Mark Humphreys, regionchef på Tengbom arkitekter
Mark Humphreys, regionchef på Tengbom arkitekter. Foto: Tor Brisfjord

Mark Humphreys, regionchef på Tengbom arkitekter, knöt ihop lunchsäcken med att berätta om processen bakom utformningen av deras kontor. Mark poängterade att förändring och förnyelse är bra för kreativiteten.

– Vi vill inte vara det städade kontoret utan det tillåtande och experimentella. Ett kontor där du uppmuntras till att prova något nytt. Vi har använt oss av material som ska slitas och få märken. Det ska synas att det är människor som arbetar här, sa Mark Humphreys.

Om Stockholmssamtalen

Genom serien ”Stockholmssamtalen” tar Atrium Ljungberg, MTR och Stockholms Handelskammare tempen på några av de frågeställningar som är avgörande när Stockholm växer.

Stockholmssamtalen kommer att genomföra sin avslutande träff under försommaren. Vill du veta mer om den här träffen – eller kommande initiativ?

Hör av dig till Frans Elinder, näringspolitisk analytiker på Stockholms Handelskammare

Publicerat mars 12 2024