Klas Eklund och Shoka Åhrmans tips för din privatekonomi i oroliga tider

Oavsett om du står mitt i karriären med småbarn och stora bolån, eller tillhör generationen som närmar sig pension är det viktigt att fortsätta planera sin ekonomi. Det menar Shoka Åhrman, sparekonom på SPP Storebrand och Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling, som är aktuella med boken ”Din ekonomi – så klarar du kriser och tryggar framtiden”.
Boken har skrivits av två skäl.
– Den behövs. Skolan saknar bra läromedel i det här ämnet. Och det finns faktiskt ingen sådan här bok som knyter ihop privatekonomi med samhällsekonomi – vilket vi tycker är viktigt. Människor bör ha ökad kunskap både om sin ekonomi och hur den hänger ihop med de stora dragen i den ekonomiska utvecklingen, säger Klas Eklund, och fortsätter:
– För det andra tycker vi att våra olika bakgrunder och kunskaper kompletterar varandra. Vi är olika gamla, av olika kön, och har skilda erfarenheter av privatekonomi. Jag är folkhemsgenerationen som länge trodde att man inte behövde bry sig så mycket om sparande, börs eller pensioner. Shoka däremot är yngre, kvinna, och har från början insett att hon måste spara till både hus och pension. Hon har helt enkelt varit mer medveten om de ekonomiska konsekvenserna av olika livsbeslut. Varje kapitel innehåller egna reflektioner och erfarenheter, och vi tror faktiskt att de väl belyser varför kunskapen blir allt viktigare för den enskildes ekonomi.
Ekonomitips i skakiga tider
Med boken hoppas Klas Eklund och Shoka Åhrman att läsarna ska få med sig flera insikter. Bland annat hur viktigt det är att börja spara tidigt, att bygga en diversifierad portfölj på den risknivå som passar livssituationen, att utbildning lönar sig och betydelsen av att det egna hushållet bör göra en total budget samt sålla mellan viktiga och oviktiga utgifter.
– Så länge politikerna delar ut subventioner och skattelättnader till den som äger sin bostad ska man tacka och ta emot och att samboavtal, äktenskapsförord och testamenten bör skrivas i god tid, medan ni fortfarande är sams i förhållandet, säger Klas Eklund.
Samtidigt finns det flera orosmoln för svensk ekonomi just nu – både på kort och på lång sikt – så som den höga inflationen och de konsekvenser som följer i inflationens spår.
– På kort sikt är det ett orosmoln att den höga inflationen biter sig fast och att Riksbanken därför ser sig tvingad att trycka upp räntorna ännu mer – med stora negativa effekter för hushåll, arbetsmarknad, börs och fastighetsmarknad. Många hushåll kommer att klämmas hårt den närmsta tiden. På längre sikt finns orosmoln kring att Rysslands invasion eskalerar än mer och hotar även andra länder i östra Europa – och att Kina trappar upp hoten mot Taiwan, vilket skulle kunna leda till krig mellan Kina och USA. Ibland känns det som om vi lever i en förkrigstid, säger Klas Eklund.
Börsen – tid slår tajming
Under ett skakigt år i konjunkturen har investerare och småsparare blivit mer försiktiga. För investerare är det svårt att veta hur man ska tänka kring sparande och börsen när det svajar.
– Under lång tid har aktiemarknaden drivits av makrodata för det ekonomiska läget i stort. I synnerhet inflation och ränteförväntningar har varit i fokus på en väldigt volatil börs. Även om 2023 startade med en kraftig börsuppgång har det varit en svårmanövrerad och slagig marknad för spararna. Utöver det har det adderats ytterligare ett orosmoln i form av bankkris och finansiell stabilitet, säger Shoka Åhrman, och fortsätter:
– Det gör det ännu viktigare för spararna med riskspridning i olika branscher, länder och valutor. Börsen kommer över tid att skifta fokus från makrodata och räntor till bolagsvinster igen och då är det viktigt att som sparare inte ha försökt att tajma marknaden med sina placeringar eller ha avstått att placera långsiktiga pengar på aktiemarknaden. Vi vet att tid slår tajming.
Konkurrensutsätt din bank, ta inga konsumtionslån, köp matvaror på extrapris och anpassa ditt matintag efter vad som är billigt – i dag matas vi av information kring vad hushållen kan spara in på. Vad skulle du säga är det viktigaste som ett hushåll behöver ta tag i gällande den egna ekonomin i tuffare tider?
– Det har hänt en hel del i ekonomin de senaste åren. Inflationen, energikrisen och en Riksbank som efter nästan ett decennium nu har lämnat nollräntan. För många är det en unik kombination som pressar hushållen i form av högre energipriser, ökade räntekostnader och höga livsmedelspriser. Mer än varannan svensk äger sitt boende och många hushåll drabbas hårt av de snabbt stigande räntorna. Även om bankernas bruttomarginaler på bolån har minskat så finns det förhandlingsutrymme på en konkurrerande marknad. Just nu har kostnadsökningen skiftat från energi – och drivmedelspriserna till livsmedelspriserna. Det kan man som hushåll till viss del påverka, men framför allt handlar det mycket om minskad konsumtion för att få ner utgifterna, och det har hushållen redan börjat göra, vilket syns i siffrorna från detaljhandeln, säger Shoka Åhrman.
Shoka Åhrmas viktigaste tips till dig som är redo att se över din ekonomi
- Se på din ekonomi som på ett bolag. Vad är tillgångar och skulder och vad är det egna kapitalet? Vilka investeringar behöver jag göra i form av ekonomiska beslut och placeringar för att balansräkningen ska hålla långsiktigt?
- Glöm inte juridiken – och kom ihåg att anpassa den till livets olika skeden och önskemål. Utan juridiska beslut och avtal kan en stor del av den ekonomi som du har byggt upp gå förlorad.
- Psykologiska fallgropar. Väldigt många av de ekonomiska besluten som vi fattar påverkas av psykologi – alltifrån vardagliga beslut som köp i matbutiken till bostadsmarknaden och börsen. Därför bör du känna till våra tillkortakommanden och risken att hamna i psykologiska fallgropar vid budgivning och förhandlingar.