English en
Nina Maria Lancelot
Nina Maria Lancelot

”Lösa frågeställningar är den största utmaningen – och samtidigt det jag gillar bäst”

Hon är gamer, Lundastudent, Vallentunabo och nu även praktikant på Stockholms Handelskammare - möt Nina Maria Lancelot!

– Jag har pluggat praktisk filosofi, politik och ekonomi i Lund och man tänker kanske inte gaming när man ser mig men jag gillar att sitta hemma och spela. Jag fick precis ett nytt PS 5 som jag nu invigt och jag pratar gärna om spel när jag ser minsta intresse hos någon. Men jag gillar också att sy, sticka och kolla på film och eftersom jag bor på landet så blir det också en del vedhuggning.  

 Det var genom en annons på LinkedIn som Nina Maria Lancelot upptäckte att Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning sökte en praktikant.  

–  Jag hade inte så mycket kunskap om Stockholms Handelskammare innan jag såg annonsen, säger Lancelot, som startade sin praktikperiod i januari.  

–  Nu skulle jag beskriva handelskammaren som en plats där man kan hitta gedigen analys om aktuella problem som inte är politiskt färgad 

Dynamisk arbetsplats 

Att ta fram förslag på hur huvudstadsregionen kan nystarta efter pandemin upptar en stor del av den näringspolitiska avdelningens tid. Samtidigt fortsätter arbetet med de ”vanliga frågorna” som exempelvis infrastruktur, elbrist och digitalisering att mynna ut i rapporter, seminarier, intervjuer med mera.  

 – Stockholms Handelskammare är en väldigt dynamisk arbetsplats. Får någon en ny idé eller händer det något nytt i politiken så kan det ganska snabbt utmynna i ett nytt projekt, säger Nina Maria Lancelot.  

Hon berättar att hon under tiden som aktiv i Utrikespolitiska föreningen i Lund skaffade sig erfarenhet av att anordna föreläsningar, seminarier och workshops, alltså samma typ av evenemang som Stockholms Handelskammare arrangerar – fast med andra inriktningar. 

 – Hittills under praktiken har jag gjort väldigt många olika saker, vilket jag trivs med. Manusförfattande, ekonomisk analys och seminarieförberedelser i form av olika underlag. Det är väldigt kul att jobba i en miljö där allt är möjligt och att dessutom ha engagerade kollegor som är väldigt intresserade av sitt jobb! 

 Då mycket av den ordinarie verksamheten ser annorlunda ut på grund av pandemin har också arbetsuppgifterna ibland skiftat mer än vanligtvis.  

 –  Men nu har jag verkligen fått lära mig hur man kan jobba digitalt och det har funkat otroligt bra med de plattformar vi använder. 

Från ett till flera projekt samtidigt 

Den största omställningen i att gå direkt från studieliv till praktik är arbetssättet, enligt Nina Maria Lancelot.  

Jag är van att få en uppgift med en deadline och sedan jobba mot den. Nu kan man istället ha lite olika projekt på gång samtidigt och man får också vara lite mer kreativ i hur man kommer fram till en lösning.  

Genom praktiken får Nina Maria Lancelot också möjlighet att omsätta sina kunskaper från universitetstiden i praktisk handling. Den största utmaningen i uppdraget är samtidigt det som hon gillar bäst med praktiken:  

 – Man kan få en ganska lös frågeställning som man ska undersöka själv. Om någon exempelvis har en idé till ett seminarium så kan jag börja göra generell research och det kan vara svårt när jag inte vet vad jag ska leta efter – och det kanske personen jag ska bistå inte heller vet. Men det är samtidigt väldig kul att kunna vara till hjälp och bidra med något eget.  

 Efter praktiken funderar Nina Maria Lancelot på att antingen återvända till Lund för att påbörja en master. Eller så stannar hon i huvudstaden och jobbar.  

 – Jag tycker att det är kul att jobba i en stor stad och med sådana här viktiga frågor. 

Nina Marias tips till dig som vill skaffa en praktikplats:  

Så här söker du

Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning tar till hösten emot praktikanter från universitet och högskolor. Du som söker får gärna ha ett stort intresse för politik, näringsliv, ekonomi och samhällsutveckling. 

Du har goda analytiska färdigheter, såväl kvalitativa som kvantitativa. Du tycker om att skriva och arbeta med text samt siffror. Du är initiativrik och engagerad och brinner – precis som vi – för att göra skillnad för huvudstadsregionens företag och människor. 

Under handledning av erfarna medarbetare erbjuder vi intressanta och utvecklande arbetsuppgifter där du får ta fram underlag och kreativt utveckla handelskammarens analysverksamhet, samt hjälpa till i den löpande seminarieverksamheten med fokus på bland annat följande frågor: 

  • Ekonomisk analys 
  • Bostadsmarknad och stadsbyggnad 
  • Arbetsmarknad och företagsklimat 
  • Infrastruktur, trafikfrågor och flyg 

 Vi ser gärna att du studerar ekonomi, juridik, statsvetenskap, statistik eller till ingenjör, på masternivå eller är i slutet av din kandidatexamen. 

Praktiken är förlagd på vårt kontor i Stockholm (Brunnsgatan 2) och är på heltid, augusti/september 2021 – januari 2022. 

Skicka cv och personligt brev där du kort berättar varför du vill göra praktik på Stockholms Handelskammare. Vi behöver även ett intyg från ditt lärosäte om att praktiken ingår i utbildningen. 

Ansökningar gällande höstterminen 2020 ska vara oss tillhanda senast den 20 maj. 

Uppdaterat oktober 5 2023 Publicerat mars 29 2021