Miniserie om life science: ”Livsviktigt för huvudstadsregionen”

Life science-branschen i Stockholm och Uppsala räddar liv, skapar massor med jobb och knyter samman forskning och företag globalt. I vår miniserie ”Livsviktigt för huvudstadsregionen” tar vi reda på hur huvudstadsregionen ska kunna leva upp till det högt satta målet om att bli en av världens ledande platser inom life science.
Stockholms Handelskammare har en miniserie om life science: "Livsviktigt för huvudstadsregionen"
Mer än 1 500 life science-företag har sin hemvist i Stockholm-Uppsala. Tillsammans sysselsätter de över 21 000 personer. Foto: Unsplash

Fler än 1 500 life science-företag har sin hemvist i Stockholm och Uppsala. Tillsammans sysselsätter de över 21 000 personer och bidrar till totalt 84 000 jobb.

Här finns företag som utvecklar banbrytande produkter och tjänster som räddar liv och bidrar till bättre hälsa. Det är företag som växer så det knakar och söker kvalificerade medarbetare och som bygger på forskning i absolut världsklass.

LÄS MER: Rapport: ”Livsviktig för Stockholm – så skapar life science liv i hela huvudstaden”

Life science-företagen ger liv och puls till staden som jobbskapare, genom samarbeten och genom konferenser och möten.

I vår miniserie ”Livsviktigt för huvudstadsregionen” tar vi reda på hur huvudstadsregionen ska kunna leva upp till det högt satta målet om att bli en av världens ledande platser inom life science.

– Life science-sektorn utmärker sig genom att den spänner över precis hela värdekedjan. Här finns akademisk grundforskning och startups, här utvecklas medicinteknik och läkemedel, här finns storskalig industriproduktion för den globala marknaden, säger Håkan Tribell, näringspolitisk expert med ansvar för life science vid Stockholms Handelskammare.

Del ett i miniserien: ”Marknadsför allemansrätten”

Det går inte att utläsa från hennes visitkort, men det går ändå att säga att Maria Tullberg, vd för Stockholm Waterfront Congress Centre är en del av life science-branschen.

– De behöver ju mötas och då kommer de till mig och de som då reser från jordens alla hörn bor hos oss. Under de senaste ett och ett halvt åren har det inte varit så mycket men jag tror definitivt på den här branschen i förlängningen, säger Maria Tullberg. 

Del två i miniserien: ”En typ av forskning får inte vara finare än en annan”

Forskning som initieras och finansieras av företagen bidrar med ny kunskap om läkemedel och diagnostik och får därför inte hamna i den akademiska forskningens skugga. Det menar Maria Arroyo, samhällspolitisk chef på Janssen.

I den andra delen av vår miniserie ”Livsviktigt för huvudstadsregionen” lyfter hon vikten av olika typer av forskning i Stockholm-Uppsala för att huvudstadsregionen ska kunna bli en life science-plats i världsklass.

Del tre i miniserien: ”Hälsodata – en extremt viktig fråga”

Kan digitaliserade journalsystem stärka huvudstadsregionens position som life science-nav?

I den tredje delen av vår miniserie ”Livsviktigt för huvudstadsregionen” medverkar Marcus Stjernström, Sverigechef på Pfizer, som lyfter vikten av hälsodata – inte minst för att kunna sprida innovation.

Del fyra i miniserien: ”Konkurrensen är knivskarp”

För att huvudstadsregionens ska kunna bli en konkurrenskraftig life science-hub måste vi bli bättre på att visa upp vad Stockholm-Uppsala kan erbjuda för att locka globala talanger.

Det menar regeringens nationella life science-samordnare Jenni Nordborg som du träffar i del fyra av vår miniserie ”Livsviktigt för huvudstadsregionen”.

Del fem i miniserien: ”Våga göra mer, göra större”

Inom två decennier kommer life science att vara den största industrin. Det menar Francesco Mazzotta, vd på patient-techföretaget Pilloxa och som medverkar i den femte och sista delen av vår miniserie ”Livsviktigt för huvudstadsregionen”.

Han listar flera faktorer som talar för att Stockholm kan utmärka sig i life science-branschen.

Se seminariet: ”Livsviktig för Stockholm – så skapar life science liv i hela huvudstaden”

I vår rapport presenteras sju förslag för att stärka life science-branschen

  • Rapporten beskriver hur life sciencebranschen har stor betydelse som en basnäring i Stockholms- och Uppsalaregionen.
     
  • Det handlar om cirka 21 000 anställda på 1 500 företag som tillsammans omsätter 120 miljarder kronor årligen.
     
  • Dessutom stöder sektorn ytterligare 63 000 jobb som en följd av mässor, kongresser, forskning och internationella utbyten.
     
  • Life science-branschen väver samman vård, forskning och företagande för att främja människors hälsa.