English en
I rapporten ”Den låsta dörren till hyresmarknaden” presenterar Stockholms Handelskammare fyra reformer som skapar en bättre fungerande och socialt hållbar hyresmarknad
I rapporten ”Den låsta dörren till hyresmarknaden” presenterar Stockholms Handelskammare fyra reformer som skapar en bättre fungerande och socialt hållbar hyresmarknad. ”Reformförslagen syftar till att få till stånd en välfungerande hyresmarknad med större rörlighet och dynamik än idag”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Josefine Bäckström/Mostphotos

Ny rapport: Så kan en fungerande hyresmarknad skapas

En ung vuxen stockholmare som hyr i andrahand måste vara beredd att lägga runt 60 procent av sin inkomst på boendekostnader. Det visar Stockholms Handelskammares nya rapport ”Den låsta dörren till hyresmarknaden”. – Som en följd av en dåligt fungerande förstahandsmarknad trycks andrahandshyrorna upp till mycket höga och långsiktigt ohållbara nivåer för många hushåll. Det slår mot samhällets svagare hushållsgrupper, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

På Stockholms bostadsmarknad är efterfrågan på bostäder många gånger högre än det faktiska utbudet, och kötiden för att få tag i ett eftertraktat förstahandskontrakt ligger i dagsläget på 9–10 år i länet. I kombination med en dålig dynamik på förstahandsmarknaden, leder det till att efterfrågan till andrahandskontrakt växer sig större för varje år.  

Men för att få tak över huvudet genom ett andrahandskontrakt behöver den som hyr betala ett högt pris. Med hjälp av data* från Qasa, som är sammankopplat med Blocket Bostad, jämförs andrahandshyrorna med förstahandshyrorna i rapporten. Resultaten visar att skillnaderna i hyra är mycket stora. 

LÄS RAPPORTEN: ”Den låsta dörren till hyresmarknaden”

– Det skiljer sig mycket mellan olika stadsdelar och kommuner men i snitt i länet är andrahandshyrorna dubbelt så dyra som förstahandshyrorna. Andrahandsmarknaden är dock en hyfsat fungerande marknad där efterfrågan och utbud möter varandra, när det kommer till uthyrning av bostadsrätter, säger Stefan Westerberg, och fortsätter:

– Att andrahandshyrorna är höga är primärt en följd av att vi har underprissatta förstahandshyror som leder till asymmetriskt höga andrahandshyror. Grundproblemet är att hyressättningen i det reguljära beståndet inte tar hänsyn till att efterfrågan är högre för vissa lägenheter i vissa områden. Det leder till följdproblem som exempelvis höga andrahandshyror. 

Stor skillnad i hyresnivåerna

I konkreta hyresnivåer innebär skillnaden att en person med ett förstahandskontrakt som hyr en 2:a i Stockholms Stad har en snitthyra på 7 000 kronor, medan den som hyr motsvarande lägenhet i andrahand i stället betalar 17 000 kronor. 

I samma jämförelse men för Stockholms län ligger förstahandshyran i snitt på 6 500 kronor medan andrahandshyran ligger på 13 000 kronor. 

– En ensamstående person i åldern 20 till 34 år som hyr i andrahand behöver alltså lägga 60 procent av sin disponibla inkomst på att bo. Det är väldigt högt och betydligt högre än om vi skulle haft marknadshyror som faktiskt skulle vara lägre än dagens andrahandshyror. Situationen riskerar att leda till en fattigdomsfälla. I dag har vi en tydlig förmögenhetstransferering från dem som betalar en hög andrahandshyra till insiders som har en låg förstahandshyra, säger Stefan Westerberg. 

Fyra nycklar till en socialt hållbar hyresmarknad 

I rapporten presenterar Stockholms Handelskammare fyra reformer som skapar en bättre fungerande och socialt hållbar hyresmarknad:

  • En ansvarsfull omreglering av hyresmarknaden med ett ökat marknadsinslag.
  • Ett moderniserat bostadsbidrag.
  • Ett subventionerat hyresbestånd i kombination med omregleringen.
  • En översyn av regelverket kring hyresrätten som upplåtelseform.  

– Reformförslagen syftar till att få till stånd en välfungerande hyresmarknad med större rörlighet och dynamik än i dag, men också med en starkare social dimension som inkluderar människor med låga inkomster. Vi behöver även en bostadspolitik med bättre förutsättningar för att öka antalet hyresrätter, så att vi får upp det totala utbudet av lägenheter, säger Stefan Westerberg. 

*Datamaterialet i rapporten fokuserar på Stockholms län och Stockholms 26 kommuner samt Stockholms stadsdelar och löper över tidsperioden första kvartalet 2020 till första kvartalet 2022. 

Läs rapporten

Så ser hyresmarknaden ut i Stockholms län

Klicka på den interaktiva kartans stadsdelar och kommuner i Stockholms län för att se:

Källor: Förstahandshyra (SCB), andrahandshyra, antal sökande och medianstorlek per hyresrätt (Qasa). 

Missa inga nyheter – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Uppdaterat september 4, 2023 Publicerat 27 oktober 2022