English en
Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, om att logiintäkterna för hotellbranschen i Stockholms län och i Sverige sjönk under januari 2022.
Att pandemirestriktionerna tas bort ger hotellbranschen ljusare utsikter. ”I bästa fall är detta den ’game changer’ som hela besöksnäringen behöver och början på en ordentlig återgång”, säger Stefan Westerberg. Foto: Mostphotos/Pressbild

Nya siffror visar stor nedgång för svenska hotell under januari

Januari var en tung månad för hotellnäringen. Nya siffror från Stockholms Handelskammare visar att logiintäkterna för hotell störtdök i så väl Sverige som i Stockholms län. – Att restriktionerna nu plockas bort erbjuder så klart branschen hopp, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Hotellbranschen i Sverige och Stockholms län har haft ett tungt bakslag under januari. Det visar nya siffror som Stockholms Handelskammare har tagit fram via Benchmarking Alliance. Efter en gradvis och stadig återhämtning under hösten och fram till nyår 2021 noteras avsevärt mycket sämre nivåer under januari 2022.

– Tyvärr var det relativt väntat att de restriktioner som sattes in sent 2021 också skulle trycka ner hotellbranschen rejält. Att restriktionerna nu plockas bort erbjuder så klart branschen hopp, men politiken behöver vara medvetna om att hotellens sedan tidigare utsatta läge försämrats sedan nyår. Det kommer krävas tid och silkesvantar när återhämtningen ska hanteras, säger Stefan Westerberg.

Minskade logiintäkter under januari

För svenska hotell som helhet skrevs logiintäkterna under januari till en nivå som ligger 47 procent lägre jämfört med siffrorna som förelåg i januari 2020. Motsvarande jämförelse för hotell belägna i Stockholms län visar en nedgång på 57 procent.

Sett till hotell i Sverige som helhet, men utan att räkna med Stockholm, är siffrorna marginellt bättre och visar att nedgången under januari 2022 jämfört med januari 2020 stannar på minus 42 procent.

Att pandemirestriktionerna tas bort den 9 februari gör att utsikterna framåt ljusnar.

– I bästa fall är detta den ”game changer” som hela besöksnäringen behöver och början på en ordentlig återgång. Förhoppningsvis finns det politisk insikt om att det krävs en varsam politisk hantering framåt så att branschen får möjligheten att återhämta sig och börja generera nya jobb igen, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Hotellmarknaden: Bokningsläget, logiintäkter och snittpriser januari 2022

Förbättring jämfört med januari 2021

Sammantaget tog landets hotell in 710 miljoner kronor i logiintäkter under januari. Motsvarande siffra för januari 2020 var 1 352 miljoner kronor.

Samtidigt utgör årets januarimånad en klar förbättring jämfört med januari 2021 då intäkterna stannade på blygsamma 389 miljoner kronor.

– Jag tycker ändå att man bör se det som att glaset är halvtomt, trots att riktningen är positiv. Trots allt har hotellen gått en ökenvandring under ett år, ligger fortfarande på i princip halverade intäkter och det är inte långsiktigt hållbart. Därför kommer de lyfta restriktionerna i grevens tid, säger Stefan Westerberg.

LÄS MER: Svagt positiv utveckling hos hotellen under december: ”Finns en välgrundad oro”

Uppdaterat oktober 5 2023 Publicerat februari 7 2022