
OS och Paralympics som möjlig plattform för ökad idrott, integration och inkludering
Stockholm och Åre har goda chanser att vara värdland för OS och Paralympics 2026. Under ett lunchseminarium hos Stockholms Handelskammare diskuterade vi, tillsammans med näringslivet, politiker och idrottare, hur den olympiska rörelsen bland annat skulle kunna vara en möjlig plattform för ett ökat idrottsutövande bland våra ungdomar.
Förutom att ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm år 2026 skulle stärka Stockholms varumärke och skapa positiva effekter för näringslivet skulle det också ge möjligheter för våra yngre generationer. Kanske också förena människor från olika bakgrunder med sporten som verktyg?
– Jag älskar OS och jag älskar Paralympics. Numera när jag inte tävlar själv är det fantastiskt att få följa de här båda spelen. Den bild jag har främst av OS är att det är en otrolig folkfest. Förebilder kommer fram och skapar drömmar hos barn och unga över hela världen, sa Carolina Klüft, som medverkade på seminariet.
Ett genomgående samtalsämne handlade om att inspirera unga till att ta skärmpauser, testa nya sporter och att alla, från skolan, näringslivet, politiker till privatpersoner behöver vara med.
Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare talade om vikten av att idrotta i skolan och möjligheterna som skapas när unga får vara en del i ett uppstyrt sammanhang som fotbollsturnering mellan olika skolor.
– Det är också viktigt att skapa förutsättningar och förebilder så att olika sporter inte riktas mot vissa målgrupper utan att idrotten är lika för alla, sa Ahmed.
– Inom idrotten möts man av ett intresse inte på grund av var man kommer ifrån, instämde Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
– All rörelse räknas, du behöver inte vara en Carolina Klüft med ett skarpt mål! Vi kommer inte att kunna utrota skärmar, men släpp den i fem minuter och ta en rörelsepaus, sa Carolina under seminariet.