English en
Hushåll i Sverige och Stockholm kommer få mer utgifter 2023 enligt analys från Stockholms Handelskammare
Hushåll i Sverige väntas få rejält ökade utgifter under 2023. ”Det är synnerligen viktigt att nu vända på alla stenar för att sänka hushållens kostnadstryck genom sänkta skatter på såväl arbete som för företagen”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Mostphotos

Så mycket dyrare kostnader får svenska hushåll 2023

Högre räntor och höjda priser på el, bensin och livsmedel gräver nu djupa hål i hushållens ekonomi. Kostnaderna väntas öka ännu mer, och årets och kommande års inflation kan kosta en genomsnittlig barnfamilj upp till 70 000 kronor mer. Det visar en ny regional analys av Stockholms Handelskammare.

Nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram visar att svenska hushåll har fått påtagligt högre kostnader under det senaste året till följd av högre ränta, ökade el- och bensinpriser samt större livsmedelsutgifter. Beräkningarna visar också att kostnaderna väntas öka rejält även under 2023. Samtidigt varierar kostnaderna påtagligt mellan olika län i Sverige.

– Hushållen tacklas från flera håll samtidigt och kostnadshöjningarna tar en stor del av hushållens inkomster. Även det offentliga kommer att drabbas av fördyrningar, men nu när många kommer få det svettigt är det inte läge att höja några skatter. När vi går mot dyrare tider och ett osäkert ekonomiskt läge måste vi värna om hushållen, företagen och arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Ladda ned analysen av hushållens ökande kostnader

Ökade kostnader för hushåll i Sverige

  • I Sverige har en familj med två vuxna, två barn som bor i ett hus och har en bil fått 33 054 kronor mer i årskostnader under det senaste året.
     
  • Under 2023 väntas kostnaderna öka ytterligare med 19 909 kronor.
     
  • Totalt beräknas kostnaderna öka med 52 964 kronor mellan april 2021 och april 2023.

Kostnaderna ökar mest i Stockholms län

I beräkningarna framgår påtagliga regionala skillnader. Kostnaderna har ökat – och väntas öka – mest i Stockholms län följt av Hallands län och Skåne län. Det är till stor del en följd av stockholmshushållens högre bolån samt högre energipriser.

Ökade kostnader för hushåll i Stockholms län

  • För ett hushåll i Stockholms län har årskostnaderna ökat med 38 780 kronor. 
     
  • Mellan april 2021 och april 2023 väntas kostnaderna öka ytterligare med 31 406 kronor, totalt 70 187 kronor.
     
  • Det är motsvarar ungefär lika mycket som den disponibla inkomsten för ett sammanboende par med två barn (76 000 kronor i Stockholms län).

Ökade kostnader för hushåll i Stockholms län

– Det blåser upp till storm för svenska hushåll i allmänhet och för stockholmshushållen i synnerhet. Det är ökade kostnader vart än man vänder sig och det kommer bara att bli värre, säger Stefan Westerberg, och fortsätter:

– Det är viktigt att finans- och penningpolitiken samarbetar och att politiken inte bidrar till ett högre kostnadstryck genom höjda skatter. Det gäller inte minst företagens skattebörda. Det vore mycket bekymmersamt om arbetslösheten skulle ta fart och därmed göra situationen värre.

Missa inga nyheter – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs vår Integritetspolicy.

Räntehöjningar försämrar ekonomiskt läge

För typhushållet i Sverige och Stockholms län väntas de månatliga kostnaderna för bolån, livsmedel, bensin, och uppvärmning, ha ökat med 4 400 kronor respektive 5 800 kronor mellan 2021 och 2023. Sammantaget äter det upp drygt 6 procent av typhushållets disponibla inkomst.

– Riksbankens väntade räntehöjningar kommer göra att det ekonomiska läget försämras. Sentimentsindikatorer och prognoser pekar på pessimistiska hushåll, lägre konsumtion och fallande bostadspriser. Därtill föreligger en osäkerhet kring hur länge kriget i Ukraina kommer medföra problem för handel och inflation. Ekonomin balanserar på slak lina, men de offentliga finanserna är goda och Sverige har ett av världens högsta skattetryck. Vi borde kunna rida ut stormen utan skattehöjningar för redan hårt pressade hushåll, säger Stefan Westerberg.

Uppdaterat september 12, 2023 Publicerat 20 juni 2022