Serie: ”På väg mot Europas bästa huvudstad”

Vid en samlad bedömning av 27 europeiska huvudstäders konkurrenskraft 2022 placerar sig Oslo på första plats. Stockholm kommer på andra plats. I en serie har Stockholms Handelskammare intervjuat åtta experter som ger sin bild av hur Stockholm ska nå målet att bli Europas bästa huvudstad.
Åtta experter om hur Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion.
I en serie i åtta delar berättar experter från näringslivet och politiken om vad de tror krävs för att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Stockholms Handelskammare arbetar för målet att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstad – och är nära målet, men har ännu inte nått hela vägen fram. En unik kartläggning visar att den svenska huvudstaden hamnar på plats två i en mätning av 27 huvudstäder i Europa.  

LÄS MER: Rapport: ”Europas bästa huvudstad?”

I serien "På väg mot Europas bästa huvudstad" har Stockholms Handelskammare intervjuat åtta experter inom näringslivet och politiken om hur deras tankar går kring hur Stockholm ska nå målet att hamna högst upp på listan över Europas bästa huvudstäder.

Del ett i serien: "Man är nödgad att samspela"

När rapporten presenterades på Stockholms Handelskammare var Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen i Stockholm och tidigare klimat- och miljöminister i Norge, en av de inbjudna panellisterna.  

– Jag tror att Stockholms främsta utmaning ligger i de sociala frågorna som trygghet och bostäder, säger Vidar Helgesen, som understryker att Stockholm med sin andra plats är snuddande nära målet.