English en

Nyheter

Här hittar du nyheter från Stockholms Handelskammare.

Jonas Eliasson, Stockholmsexteriör och Daniella Waldfogel
Artikel 15 oktober 2019

Så kan Stockholms busstrafik bli effektivare

Inom ramen för den trafikrapport som Stockholms Handelskammare presenterar den 17:e oktober föreslås ett antal tänkbara åtgärder för bättre fungerande kollektivtrafik.
Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, konstaterar att det i dag pågår många större projekt som kan kompletteras med smarta bussinvesteringar.

Andreas Hatzigeorgiou, Stockholm och Jonas Eliasson
Artikel 14 oktober 2019

Stjärnprofessorn och Handelskammaren: Att trimma trafiksystemet behöver inte kosta miljarder

Den 17:e oktober släpps det Chamber Policy Paper som Jonas Eliasson, professor i transportsystem, gjort för Stockholms Handelskammare.
I den återfinns bland annat förslag på 6 principiella strategier och 9 konkreta åtgärder för ett bättre transportsystem.

Andreas Hatzigeorgiou
Artikel 13 september 2019

Stockholmare positiva till utjämning – om det går till välfärdens kärna i glesbygdskommuner

Boende i Stockholms län är positiva till kommunal skatteutjämning – i synnerhet om den går till glesbygdskommuner i syfte att upprätthålla välfärdens kärna.

Andreas Hatzigeorgiou och Stefan Forsberg
Artikel 12 september 2019

Banbrytande musikteknologi ska tonsätta framtidens Stockholm

Som ett led i arbetet med att profilera Stockholm som en av världens mest dynamiska huvudstäder med fokus på framtidens bostadsbyggande, forskning och näringsliv, inleder Konserthuset Stockholm och Stockholms Handelskammare ett nytt samarbete. Som start för detta kommer parterna att beställa ett nytt verk för musiker ur Kungliga Filharmonikerna och den banbrytande musikteknologin Gestrument.

Publik som lyssnar på Carl Bergkvist
Artikel 26 juni 2019

Stockholms Handelskammare säger nej till höghastighetsbanorna – vill se fler investeringar över hela landet

Höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö innebär mycket höga kostnader men alldeles för små samhällsnyttor. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare där istället alternativa infrastrukturprojekt med större värden i hela Sverige föreslås.

Andreas Hatzigeorgiou
Artikel 24 juni 2019

Negativt OS-besked för Sverige: ”Synd att Sverige inte fick chansen”

Stockholm, Åre och Falun fick ett negativt besked och får inte arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Stockholms Handelskammare menar att processen trots det varit positiv.

Fd vice riksbankchef Lars E. O. Svensson
Artikel 27 maj 2019

Ny rapport om amorteringskravens effekt på bostadsmarknaden

Lars E.O. Svensson, professor i nationalekonomi och tidigare vice riksbankschef, fick i uppdrag av Stockholms Handelskammare att analysera amorteringskravet på bostadslån. Hans slutsats är att amorteringskravet infördes på felaktiga grunder och påverkat framförallt unga och personer utan större eget kapital negativt.

Tunnelbana i rörelseoskärpa
Artikel 23 maj 2019

Stort stöd för utbyggd tunnelbana

Stockholmare är mycket positiva till tunnelbana som färdmedel och ger också tydligt stöd för att tunnelbanan ska gå till Lidingö, Tyresö och Täby. Det visar en ny undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Panel framför publik.
Artikel 26 april 2019

Se seminariet: Helt elektrifierade transporter i Stockholm till 2030 – går det?

Under det åttonde seminariet i ABC-serien där vi diskuterar hur vi på ett innovativt och framtidsinriktat sätt kan utveckla den nya Stockholmsregionen. Temat för det här frukostseminariet är möjligheterna att öka elektrifieringen av transporterna i Stockholm till år 2030. Vilka åtgärder måste till och vilka beslut måste fattas för att det här ska kunna bli verklighet? Och vilka möjligheter skapar egentligen den elektrifierade staden?

Andreas Hatzigeorgiou vid skrivbord
Artikel 1 april 2019

KTH♥MIT

Stockholms Handelskammare har länge drivit på för att få ett internationellt toppuniversitet att etablera sig Stockholm. Äntligen har det skett!

Pajdiagram som visar att 41 % tycker att eldrivna sparkcyklar är ett bra framtida färdmedel.
Artikel 21 mars 2019

Elsparkcyklar – så tycker folk i Stockholm om fenomenet

På kort tid har elsparkcyklarna vuxit fram som en betydande faktor på Stockholms gator. I en ny Demoskopundersökning från Stockholms Handelskammare uppger 41 procent av de tillfrågade i länet att man är positiva till dem och allra högst är siffran bland yngre vuxna.

Andreas Hatzigeorgiou och Robin Lee.
Artikel 20 mars 2019

Grattis Grönska! Boosting the Capital-vinnare

I en gammal industrilokal i Huddinge mitt bland bostäder, idrottsanläggningar och bilverkstäder, odlas nu basilika, timjan och en lång rad andra kryddor som sen köps upp av butiker och krogar.

Ipad med siffran 4728175396 på skärmen
Artikel 6 mars 2019

Så mycket tillväxt har Stockholm gått miste om på grund av bostadskrisen sedan regeringsförklaringen

Varje år hindras tusentals människor från att hitta boende i Sveriges storstadsregioner. När människor inte kan flytta till platser där de bäst kommer till sin rätt är det inte bara ett personligt problem. Också arbetsmarknaden, samhället och hela landet blir fattigare. Problemen syns påtagligt tydligt i Stockholmsregionen*. Trösklarna på den reguljära bostadsmarknaden är höga, också för personer med arbete och inkomst, och desperata bostadssökande utnyttjas på andra- och ibland tredjehandsmarknaden.

Föreläsningssal
Artikel 5 mars 2019

Handelskammaren: Amerikanskt toppuniversitet till Stockholm är bra för Sverige

SVT Stockholm rapporterar i dag om att Kungliga Tekniska Högskolan och Massachusetts Institute of Technology (MIT) avser att inleda ett samarbete. Detta är något Stockholms Handelskammare efterfrågat och arbetat aktivt för i många års tid.

Karolina Klüft i samspråk med seminariepublik
Artikel 5 februari 2019

OS och Paralympics som möjlig plattform för ökad idrott, integration och inkludering

Stockholm och Åre har goda chanser att vara värdland för OS och Paralympics 2026. Under ett lunchseminarium hos Stockholms Handelskammare diskuterade vi, tillsammans med näringslivet, politiker och idrottare, hur den olympiska rörelsen bland annat skulle kunna vara en möjlig plattform för ett ökat idrottsutövande bland våra ungdomar.