English en
Stadshuset i Stockholm under Nobel Week Lights
Under ljusfestivalen Nobel Week Lights kommer byggnader i Stockholm att lysas upp. Foto: Per Kristiansen

Stockholms Handelskammare stödjer Nobel Week Lights 2021

För andra året i rad anordnas ljusfestivalen Nobel Week Lights. Även i år är Stockholms Handelskammare Principal Partner till kulturupplevelsen som lyser upp Stockholm under Nobelveckan den 4–12 december.

Förra året anordnades ljusfestivalen Nobel Week Lights för första gången i Stockholm under Nobelveckan. Även i år kommer Nobel Week Lights 2021 att ta plats på Stockholms gator under årets Nobelvecka, den 4–12 december. Med inspiration från Nobelprisbelönade insatser och individer kombineras ny teknik med konst. Resultatet syns i innovativa ljusinstallationer runt om i huvudstaden.
I år, liksom förra året, är Stockholms Handelskammare Principal Partner till Nobel Week Lights 2021.

– Vi är stolta över att återigen stödja Nobel Week Lights 2021 som kommer att lysa upp Stockholm under en av årets mörkaste månader. Ljusfestivalen är tillgänglig för alla och bidrar till att stärka stadens attraktionskraft, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Succé för Nobel Week Lights

Förra året hade ljusfestivalen mer än 200 000 besökare. Nobelpriset har inspirerat många av de konstverk som kan ses under Nobel Week Lights. Årets konstnärer och ljusdesigners utforskar några av vetenskapens största upptäckter och skapar unika installationer utifrån unika idéer och teknisk skicklighet. Verken sätts upp på både kända och mindre kända platser runt om i huvudstaden där de inspirerar, lockar till eftertanke och ger nya perspektiv på staden och den urbana miljön.

– För Stockholms Handelskammare var det självklart att gå in som Principal Partner till Nobel Week Lights 2021 som kombinerar vetenskap med ny teknik och konst på ett unikt sätt. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att uppleva staden i ett nytt ljus, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Nobel Week Lights för en hållbar framtid

Konst, vetenskap och teknologi är viktigt för en hållbar framtid. Det löper som en röd tråd genom årets Nobel Week Lights. Allt från material och teknik till festivalens påverkan skapar en hållbar upplevelse för alla. Konstnärer och designers använder energisnål och effektiv teknik för att skapa fantastiska ljuskonstverk med så liten miljöpåverkan som möjligt. Installationerna använder i första hand energisnål LED-teknik. Genom skicklighet och kunskap inom konst och ljusdesign visar årets program hur hållbara lösningar kan användas för större konstarrangemang.

– Nobel Week Lights 2021 ligger helt i linje med vår vision om att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion som ligger i framkant, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Nobel Week Lights genomförs i samarbete med Nobelprismuseet med stöd av Stockholms Handelskammare, Stockholm stad och Rymdstyrelsen samt ett flertal övriga partners och belysningsföretag.

Stockholms Handelskammare är Principal Partner till Nobel Week Lights 2021.
Innovativa ljusinstallationer lyste upp Stockholm under Nobel Week Lights förra året. Foto: Per Kristiansen
Uppdaterat oktober 5 2023 Publicerat oktober 21 2021