English en
Uppsalafrukost 2023

Svarta svanar 2024 – en utblick från ”Spaning Samtiden”

Vilka svarta svanar skymtar vid horisonten? Niklas Ekdal, journalist, författare och programledare, var en av deltagarna när Stockholms Handelskammare i Uppsala bjöd in till evenemanget ”Spaning Samtiden”. Nedan följer Niklas Ekdals utblick och summering av det vi har att vänta.

Teorin om svarta svanar formulerades av nationalekonomen Nassim Taleb 2010. Hans enkla men kraftfulla idé är att vi människor tänker ”alla svanar är vita”, tills den dag vi råkar se en svart. När invanda mönster bryts får det dramatiska konsekvenser.

Historiska paradexempel är första världskriget 1914, internet-explosionen på 90-talet och 11 september 2001. Världen snubblade in i militär storkonflikt 1914, som ledde vidare till ryska revolutionen, nazismen, kalla kriget. Terrordåden 11 september utlöste också en händelsekedja som vi inte sett slutet på, med våld i Mellanöstern och fenomenet Donald Trump – till stor del effekter av Irans ökade inflytande och misstro mot etablissemanget i USA efter kriget i Irak.

Inför den olyckliga amerikanska invasionen 2003 gjorde försvarsministern Donald Rumsfeld en distinktion: ”known unknowns” kontra ”unknown unknowns”. Att spekulera om det okända okända är per definition omöjligt. Det finns mer än nog av ”known unknowns” som kräver vår uppmärksamhet. Pandemin 2020 och Ukrainakriget 2022 var talande på det sättet. Alla visste att det kunde hända, ingen gjorde tillräckligt för att stoppa det.

Men svarta svanar måste inte vara negativa. Folk drar alltid ut trender i tangentens riktning, och nu har vi sju svåra år av chocker bakom oss, från Brexit 2016 och framåt. Min gissning inför 2024 är därför att överraskningarna kommer på uppsidan. Korrigerande krafter brukar underskattas, vare sig vi talar om ekonomi, politik, teknik eller miljö.

Bakom det hemska nyhetsflödet 2023 blev det ett år av förvånansvärd motståndskraft. Inflationen kom ner utan kraschlandning för världsekonomin. Europa ersatte bortfallet av rysk energi. USA och Kina tog vissa steg mot avspänning. Polen och Brasilien vände den auktoritära trenden. FN:s klimatmöte markerade för första gången mot fossila bränslen. Putins horder körde fast i Ukraina. Kriget i Gaza eskalerade inte till storskalig Mellanösternkonflikt. Hur fruktansvärda dessa våldsutbrott än är så har de inte spridit sig som man kunde befara.

Nu blir 2024 ett super-valår och ett super-AI-år. Potentiellt kan det också bli historiskt vad gäller klimatet, rymden och hälsan. Medicin mot övervikt rullas ut i stor skala. Vi har redan sett dramatiska förbättringar vad gäller cancerbehandling, demens och hjärtdöd. Forskningen om längre liv står inför hisnande genombrott, som förstås också väcker svåra etiska frågor.

Halva världens befolkning går till val i år, inte minst USA, EU och Indien. Friheten i världen har minskat 17 år i rad. Delvis har det varit en teknikeffekt. När AI tillkommer, med större möjligheter till manipulation, ser det hotfullt ut. Men internetrevolutionen har gett oss två läxor: underskatta inte den ekonomiska potentialen, och inte heller hoten mot demokratin.

Ny medieteknik från boktryckarkonsten och framåt har alltid haft samma dubbla effekt av turbulens och framsteg. Internet var på så sätt en generalrepetition inför artificiell intelligens. 2024 får vi se vad mänskligheten lärt sig om exempelvis behovet av regleringar. Lösningarna kokar ner till internationellt samarbete, vare sig vi talar om freden, miljön, rymden eller AI. Utan vuxna i rummet går det inte.

Mycket hänger på några få individer. Det akuta hotet mot demokratin i Väst är synonymt med Donald Trump. Kriget i Ukraina är Putins krig. Kriget i Gaza är Netanyahus krig, även om Hamas tände gnistan med sin terror. Det är nästan omöjligt att se militära eller politiska lösningar på dessa konflikter. Men det faktum att enstaka ledare betyder så mycket ger också utvägar. Tänk bort Putin och Trump ur ekvationen, så öppnar sig möjligen ljusare scenarier.

En svart svan 2024 skulle alltså kunna vara att vi har passerat peak diktatur och peak populism. Det har vänt från värre lägen förr. 1941 fanns bara runt tio demokratier kvar i världen. 1989 skedde ett frihetligt jordskred i kommunistblocket som få hade förutsett.

Med detta sagt ska vi givetvis vara realister. Det finns gott om illavarslande ”known unknowns”. Hur står det till med den kinesiska ekonomin, skuldsättningen i fastighetssektorn? Om Kinas kris förvärras ökar risken för krig om Taiwan. Vilka andra minor lurar i det finansiella systemet, av typen Credit Suisse 2023 där Schweiz dubblade insatserna när banken UBS tog över? Vad händer kring Ukraina om Väst trappar ned stödet? Kan Iran kontrollera Hezbollah i Libanon och huthierna i Yemen, eller triggar rörelserna storkrig och oljekris eftersom de på fullt allvar tror att de har gud på sin sida? Kan det bli nya terrordåd av magnituden USA:s 11 september och Israels 7 oktober? Bägge har fått geopolitiska konsekvenser som ger fanatiker och skurkstater blodad tand, till exempel Nordkorea.

Terrorismen är en möjlig svart svan även för Sverige. På grund av otur och yrvakenhet har vi skaffat oss fiender med stora resurser, men likväl inte haft något terrordåd på svensk mark sedan 2017. Om det blir obehagliga överraskningar här 2024 så lär de vara relaterade till säkerhetsläget. På så sätt är vi tyvärr i takt med tiden, när världens farligaste svarta svanar är säkerhetspolitiska.

Niklas Ekdal

Journalist och författare

Publicerat januari 10 2024