English en
Skenande elpriser väntar boende i Stockholm och huvudstadsregionen i vinter. Foto: Daniel Gual
Skenande elpriser väntar boende i Stockholm och huvudstadsregionen i vinter. Foto: Daniel Gual

Tips – så sparar du in på elförbrukningen under vintern 2022

Vilken tid på dygnet är det billigast att laga mat eller köra diskmaskinen? När är det billigast att duscha, och när kostar barnens skärmtid som mest? Här är svaren på frågorna som Stockholms och huvudstadsregionens invånare ställer sig just nu i hopp om att sänka sina allt dyrare elkostnader.

Skenande elpriser och dyrare elräkningar är att vänta stockholmarna och huvudstadsregionen inför vintern 2022 och många ställer sig nu frågan om det finns sätt att minska den egna elförbrukningen. Stockholms Handelskammares näringspolitiska expert, Carl Bergkvist, har listat några områden inom energiförbrukning som kan göra skillnad i hushållens plånböcker. 

– Många av tipsen bygger på att du har ett så kallat timprisavtal, där priset sätts varje timme. Har du så kallat rörligt eller bundet pris påverkas inte ditt elpris lika mycket av när på dagen du gör saker. Däremot så påverkas det ju av att du minskar den totala mängden energi du använder, säger Carl Bergkvist. 

Vilka tider på dygnet är det som billigast att duscha? 

– På kvällen. När du duschar töms varmvattenberedaren på vatten och det krävs el för att värma det nya vattnet. Och elen är generellt billigare på natten än på dagen. Försök även att ta kortare duschar. Varmvatten är en riktigt energitjuv, så gör du av med mindre blir det också en lägre räkning. Har du en varmvattenberedare kan du undersöka om den har ett ekonomi-läge. Det är ett bra sätt att spara pengar. Vissa varmvattenberedare går dessutom att koppla upp mot internet så de kan följa elpriset och värma extra när priset är lågt. 

LÄS ÄVEN: Kostnadskrisen: Så hårt håller hushållen i sina plånböcker

Vad kostar det att fylla ett vanligt badkar med vatten? 

– Det beror på när du badar. Att värma 150 liter vatten till badtemperatur motsvarar drygt 6 kilowattimmar (kWh). När elen är riktigt dyr kan prislappen bli upp emot 60 kronor för ett badkar. Badar man badkar två gånger i veckan kan den årliga kostnaden landa på över 6 000 kronor. 

Vilka tider är det billigast att ladda bilen? 

– Generellt är elpriserna billigare på natten. Många laddare har inställningar för så kallad smart laddning där den själv styr laddningen utifrån elpriset. Helgladdning kan också vara billigare än laddning i veckan. 

– Det är läge att vara vaksam på vad ditt elnätsbolag tar betalt. Vissa bolag har så kallade effekttariffer, vilket innebär att du kan få betala en extra kostnad om du nyttjar mycket el samtidigt, även om det är på natten när den är billig. Så i vissa fall kan det löna sig att sänka laddhastigheten och ”smeta ut laddningen” över längre tid för att slippa extra kostnader hos elnätsbolaget. 

Vilka tider är det billigast att laga mat? 

– På natten, men det är kanske inte just då de flesta vill laga mat. I så fall är elpriset generellt sett lägre på helger, så långkok och liknande kan man med fördel göra på söndag eftermiddag. Tänk också på att rätter som kräver mycket värme över lång tid är dyrare att tillaga. Couscous har en lägre tillagningskostnad än exempelvis klyftpotatis.

LÄS ÄVEN: Nya elprisområden chockhöjer stockholmarnas elräkningar

Missa inga nyheter – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs vår Integritetspolicy.

När kostar barnens skärmtid som mest (tv/dator/ipad)? 

– Moderna apparater drar generellt sett väldigt lite el, så jag tycker inte man behöver vara allt för orolig där. Att ladda en iPad kostar inte många ören, även när elpriset är högt. Men du vill ändå vara vaksam så att tv:n inte står på hela dagen. Varmvatten och värme är det som påverkar din elräkning mest. 

Fem tips

 • Behöver du ha 22 grader hemma? Att sänka temperaturen en till två grader kan sänka elräkningen ordentligt. Du kan också sänka temperaturen i rum du inte använder så frekvent. 
   
 • Skaffa en elmätare. Det är en liten dosa du sätter mellan apparaten vars elförbrukning du vill mäta och eluttaget. Då får du reda på hur mycket el som dras. Dessutom kan den hjälpa dig att hitta dolda energitjuvar. Kostar cirka 200 kronor i butik. 
   
 • Spara dina mest energikonsumerande vanor till helgen. Då är elen billigare. 
   
 • Det är billigare att diska en halvtom diskmaskin på natten än en helfull på dagen. Ta för vana att köra hushållsmaskinerna när elen är billig – även om de inte är fulla. Då slipper du panikdiska eller akuttvätta när elen är rekorddyr, vilket kan bli väldigt dyrt. 
   
 • Överväg att byta elavtal till ett så kallat timprisavtal. Då kan du sänka din elkostnad ordentligt, förutsatt att du planerar när du ska använda elen under dagen. Det förutsätter dock att du följer elpriserna via en app eller online. 
Uppdaterat september 12 2023 Publicerat september 1 2022