
Tullregler, frihandel och handelsrestriktioner – det här behöver företag ha koll på 2022
Hur påverkar EU:s nya tullkodex Sveriges import och export? Vad händer med företag som inte har koll på sina ursprungscertifikat? Hur framtidssäkras frihandelsavtal? Varför är det så viktigt att hålla sig uppdaterad kring det senaste inom handelsrestriktioner och sanktionsförordningar? Fyra experter reder ut det senaste inom internationell handel 2022.
Svenska företag som ägnar sig åt import, export eller annan handel mellan länder har många regler och förordningar att hålla koll på. För att hjälpa svenska företag att ta sig ut på den globala marknaden erbjuder Internationell handel rådgivning. Hit kan alla företag vända sig med frågor eller be om råd kring allt som rör in- och utförsel av varor till alla delar av världen samt få nödvändiga dokument utfärdade.
På Tulldagen, som arrangeras varje höst, ges aktörer som arbetar med internationell handel, tull och transportfrågor möjlighet att ta del av viktiga nyheter och intressanta seminarier.
LÄS MER: Handelns utmaningar och möjligheter 2022
På Tulldagen 2021 berättade fyra experter vad företag behöver ha koll på inom tullregler, frihandel och handelsrestriktioner under 2022. Tulldagen är ett samarbete mellan Stockholms Handelskammare, Tullverket och Transportindustriförbundet.
Handelsrestriktioner: Sanktionsförordningar gäller dagen efter att de införts
Hur lång tid har jag på mig att sluta handla med en part som förts upp på en sanktionslista?
Rätt svar: Du måste sluta dagen efter att sanktionsförordningen publicerats.
– Det som gör det väldigt svårt är att dagen efter att det har publicerats en europeisk, ny sanktionsförordning börjar den tillämpas, säger Olof König, partner på advokatbyrån Baker McKenzie, och fortsätter:
– Då måste du sluta handla med de sanktionerade parterna som kanske därefter är listade på en specifik sanktionslista. Det ställer oerhörda krav på företagen. De måste monitorera och ha en bra kommunikation inom företaget så att man kan stoppa en försändelse som precis är på väg ut från lastkajen – om det är så att motparten helt plötsligt är sanktionerad.
EU:s tullkodex: Nya tullregler gör att varorna kommer ut snabbare till kund
EU:s nya tullagstiftning, tullkodexen, ska samordna tullhanteringen inom EU med målet att den ska bli snabbare, billigare och enklare. Till exempel ska tullhanteringen ske digitalt, tulladministrationen ska förenklas och det ska bli mer effektiva kontroller och riskanalyser.
Förändringsarbetet består av tre delar: ny lagstiftning, nya it-system och standardiserade arbetsprocesser. Förändringarna sker i etapper och hela tullkodexen förväntas vara genomförd senast vid utgången av 2025.
– När EU:s tullkodex är implementerad har alla tillgång till allting digitalt. Vi kan göra snabbare transporter och snabbare deklarering så att varorna kan komma ut snabbare. Det blir mer effektivt när allting har införts, säger Stefan Björkencrona, senior rådgivare på Tullverket.
Ursprungscertifikat: Risk att hamna i årslång karantän för den som inte har ordning på sina handlingar
Det är vanligt att varor som ska exporteras behöver ett ursprungscertifikat. Certifikatet styrker ursprunget för exportvaran. Det krävs av många länder utanför EU vid import av varor. Just ursprungscertifikat är viktigt för företag att ha koll på. Företag som inte har det riskerar att förlora sina tillstånd kopplade till frihandel, vilket medför att de kan hamna i karantän i upp till ett år. Det förklarar Peter Klingner, som är gruppchef och tidigare tullrevisor, på Tullverket.
Frihandelsavtal: Varför är de viktiga och hur gör man för att framtidssäkra dem?
Syftet med frihandel är att företag ska kunna ägna sig åt import och export över gränser med så få hinder som möjligt. Det finns flera frihandelsområden i världen, ett exempel är EU:s inre marknad. Frihandel avser handel som inte regleras av tullar, importkvoter eller andra regler som försvårar import och export mellan länder.
Emma Sävenborg, Trade Policy Adviser och expert på frihandelsfrågor på Kommerskollegium berättar hur vi framtidssäkrar våra frihandelsavtal.
Hur ska man som svenskt företag i dag få bättre koll på vilka frihandelsavtal som finns där ute?
– Det finns mycket information. Handelskamrarna är otroligt viktiga, vi samarbetar mycket med dem, Business Sweden har en del som är helt kostnadsfri där de kan ge hjälp och vi på Kommerskollegium kan hjälpa till. Det finns mycket information. Jag tror att vi måste bli bättre på att prata på ett sätt som företag förstår, att vi frågar företag ”Går det här att använda?” så att vi kan få feedback på hur vi ändrar och hur vi pratar om frihandelsavtal med företag.