English en
Utfärdandet av handelsdokument hos Stockholms Handelskammare kan påverkas av kriget i Ukraina.
Stockholms Handelskammare följer utvecklingen i Ukraina kopplat till utfärdande av handelsdokument. Foto: Askoldsb/Mostphotos

Utfärdande av handelsdokument: Så påverkas det av kriget

Händelseutvecklingen i Europa är just nu osäker på grund av kriget i Ukraina. Det finns risk att utfärdandet av handelsdokument till vissa länder kan komma att påverkas.

Stockholms Handelskammare tar i dagsläget emot ansökningar för handelsdokument som vanligt, men vi följer hela tiden läget i Ukraina och får löpande information om införandet av sanktioner till följd av konflikten.

LÄS MER: Här kan du ansöka om handelsdokument

Händelseutvecklingen är osäker och det finns en potentiell risk att dokument till vissa länder kan komma att påverkas. Vi avråder därför för närvarande från alla inresor med gods till Ryssland och Belarus under ATA-carnet.

Vi kommer löpande att uppdatera vår information här. Om du har frågor kring dina ansökningar av handelsdokument hos Stockholms Handelskammare, eller om du just nu har gods temporärt importerat under carnet i något av dessa länder är du välkommen att höra av dig till oss på trade@chamber.se.

Hur påverkas ditt företag av kriget i Ukraina?

Invasionen och kriget i Ukraina medför en mycket svår situation på plats men även svenska företag påverkas i olika utsträckning av de sanktioner, motsanktioner samt de affärsval som görs av många större aktörer i spåren av detta.

Hur påverkas ni? Vi finns här och är mycket intresserade av att höra hur ditt företag påverkas. Hör gärna av er till oss. Vi bistår efter bästa förmåga med det vi kan eller hjälper er vidare för mer information kring det som händer.

Hör av er per mejl till trade@chamber.se så återkopplar vi till er.

Angående ATA-carneter till Ryssland, Belarus och Ukraina

Tillsvidare utfärdas inte ATA-Carneter för resor till Ryssland, Belarus eller Ukraina. Alla inresor med redan utfärdade carneter avråds också.
Om du just nu har en aktiv carnet med gods temporärt importerat i något av dessa länder – kontakta Internationell handel för ytterligare information.

Här hittar du mer information om sanktionerna och hur du som företag kan komma att påverkas:

Uppdaterat oktober 4 2023 Publicerat mars 2 2022