English en
Under Stockholms Handelskammares seminarium medverkade Hans von Uthmann, Therese Alshammar, Christian Biller, Stefan Sjöstrand, Daniel Lagerqvist, Tomas Bäcklund, Åsa Norlin.
Under Stockholms Handelskammares seminarium medverkade Hans von Uthmann, Therese Alshammar, Christian Biller, Stefan Sjöstrand, Daniel Lagerqvist, Tomas Bäcklund, Åsa Norlin. Foto: Stockholms Handelskammare

Utmärkta förutsättningar för OS och Paralympics 2030

Sju av tio svenskar tycker att Sverige ska söka OS och Paralympics 2030 om det är möjligt att genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. Sveriges Paraolympiska och Olympiska kommitté menar att det är fullt möjligt och arbetet med Sveriges kandidatur fortsätter.

Under Stockholms Handelskammare seminarium ”OS och Paralympics 2030 – är Sverige redo för ett värdskap?” lyftes frågan om Sveriges förutsättningar för ett OS och Paralympics 2030. Medverkade gjorde flera viktiga aktörer inom idrottsvärlden och näringslivet.

– Vi har utmärkta förutsättningar för att arrangera ett OS och Paralympics 2030 och det viktigaste av allt är kanske att vi inte behöver bygga några nya anläggningar inför ett sådant arrangemang, sa Hans von Uthmann, ordförande för Sveriges Olympiska Kommittén (SOK), under seminariet.

Inget extra behövs

Antalet utländska besökare som förväntas besöka Sverige under ett OS är 150 000, och 25 000 för ett Paralympics, enligt en analys som analysföretag WSP tagit fram på uppdrag av Sveriges Olympiska och Paraolympiska kommitté.

– Idrottssatsningar av det här slaget är en naturlig injektion för hela besöksnäringen. Det finns redan god kapacitet vad gäller anläggningar och hotell som motsvarar idrottens och de tillresta utländska besökarnas behov. Däremot finns det behov av att de redan planerade investeringar, när det kommer till väg- och spårsatsning, genomförs för att säkra infrastrukturen mellan och omkring de platser som är aktuella för 2030 – Falun, Åre, Östersund och Stockholm, sa Stefan Sjöstrand, vd på Skistar.

Idrotten kan påverka Sverigebilden positivt

Sverige är ett litet land vars ekonomi är helt beroende av relation med omvärlden. För att Sverige fortsatt ska vara ett intressant land för utländska investeringar, företagsetableringar och utländsk kompetens krävs ett aktivt arbete med att lyfta fram det som är positivt med Sverige.

Svenska Institutet publicerade nyligen en studie som visar att den svenska idrottsrörelsen redan idag lyfter Sverige och svenska styrkeområden i internationella sammanhang, men med idrottens stora genomslagskraft finns det en ännu större potential att använda idrotten för att synliggöra Sverige i positiva sammanhang.

– Det finns en korrelation, är vi framgångsrika inom idrotten så skapar det både högre kännedom och en mer positiv Sverigebild, sa Christian Biller, varumärkesstrateg på Svenska Institutet.

– Vi märker av att det finns en viss skepticism när det kommer till att besöka Sverige just nu och en av de starkaste anledningarna till att vi vill sponsra SOK är att vi tror på den starka och enade kraft som sporten utgör. Det i sig är viktigare än de bäddar vi säljer vid det enstaka tillfället, sa Tomas Bäcklund, marknadschef på Elite Hotells.

Idrott och näringsliv för ett bättre samhälle

I samtalet lyfte deltagarna fram idrottsrörelsen och näringslivet gemensamma kraft som en möjliggörare för att fler barn ska kunna få idrotta.

– Jag tror jättemycket på näringslivets kraft, om man ska lita på att politiken ska lösa ekonomin till idrottsrörelsen, då kommer man bli besviken, sa Daniel Lagerqvist, vd för Fuze PR.

– Idrotten och folkhälsan kan vinna stort på att arrangera idrottstävlingar, plus att det bidrar till en ökad gemenskap och delaktighet i samhället, sa Therese Alshammar, trefaldig OS-medaljör.

Nästa steg

Åre och Falun kommun ser mycket positivt på en svensk ansökan till OS och Paralympics och nu återstår dialog mellan Sveriges Olympiska och Paralympiska Kommitté och beslutsfattare från Stockholm Stad och regeringen.

– Vi jobbar samlat i idrotten och siktar på att presentera vår kandidatur i mitten av november inför den Internationella Olympiska Kommittén, sa Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sveriges Paraolympiska kommitté.

Publicerat oktober 24 2023