Världsutställningen – ett skyltfönster för hållbara och innovativa svenska företag

The Forest
Photo: Alessandro Ripellino Arkitekter/Studio Adrien Gardère/Luigi Pardo Architetti

Den 1 oktober öppnar Expo 2020 i Dubai och det är det ensamt största export- och investeringsinitiativet från Sverige de kommande åren. Regeringen beskriver världsutställningen som:

…Ett skyltfönster för svenska företag att visa upp sina hållbara och innovativa lösningar som hjälper världen att ställa om och som skapar arbetstillfällen hemma i Sverige”.

Och vi på Stockholms Handelskammare jobbar hårt för att skapa de bästa förutsättningarna för det svenska näringslivet när det kommer till att underlätta handel och export. Bland annat utfärdar vi ATA carneter - passet för varor vid tillfällig export utanför EU.

Expo 2020 är precis den typ av evenemang där en ATA carnet är lämplig och vi på Stockholms Handelskammare erbjuder en unik och smidig helhetslösning för dessa internationella pass.

Det finns många fördelar med en ATA carnet:

  • Tullförfarandet och gränspassagen blir smidigare, enklare och snabbare
  • Du slipper deponera införselavgiften mot den utländska Tullmyndigheten, och därmed slipper du även att ansöka om att få tillbaka den, vilket kan ta fem veckor och uppåt.
  • Tullformaliteterna är förberedda redan innan avfärd
  • Giltig i ett år och den kan användas upp till tio resor
  • Vi erbjuder support och hjälper till om problem uppstår, exempelvis i tullen eller i kontakten med myndigheter i andra länder
  • Gäller i ca 80 länder

Från den 4 oktober kommer ansökan av ATA carneter dessutom att bli digital via eata.se. Men redan från den 20 september kan ni skapa ett användarkonto på eata.se.

Läs mer om ATA carneter här.

Internationell handel
Avdelningen för internationell handel
Telefon: 08-555 100 20