English en
Andreas Hatzigeorgiou om Rysslands invasion av Ukraina.
Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare. Foto: Christian Gustavsson

Vd:n: ”Våra tankar går till det ukrainska folket”

Rysslands invasion av Ukraina kommer att orsaka ett stort mänskligt lidande och ge konsekvenser både för säkerhetspolitiken, ekonomin och handeln.

– Våra tankar går i första hand till det ukrainska folket och lidandet där. Situationen är mycket allvarlig. Vi européer befinner oss nu i det allvarligaste geopolitiska läget sedan andra världskriget och som svensk betraktat sker detta i vårt närområde, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Situationen i Ukraina är främst en stor, mänsklig tragedi. Samtidigt går det inte att bortse från att det är en ytterst allvarlig säkerhetspolitisk situation som riskerar att ge långtgående konsekvenser för den globala ekonomin.

– Vi är orienterade mot en global marknad. Det är en av våra stora styrkor men det innebär även att vi är exponerade mot omvärlden och påverkas av det som sker i vårt närområde, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Sanktioner ger konsekvenser

De hårda sanktioner som riktas mot Ryssland kommer att ge konsekvenser för det svenska näringslivet, i synnerhet för Stockholmsregionen.

– Sverige har en ganska ansenlig handel med Ryssland, men vi står inte och faller med den. Svenskt näringsliv har en utmärkt förmåga att anpassa sig efter nya omständigheter, därför känner jag mig trygg i att näringslivet kommer att klara av detta, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Han betonar att i och med det oerhört allvarliga läge som nu råder är det viktigare än någonsin att ta beslut baserat på fakta.

– Vi på Stockholms Handelskammare följer utvecklingen noggrant, säger han.

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat februari 27 2022