English en

Rapport: ”Life science: Stockholm-Uppsala är världsledande – men var är pengarna?”

Huvudstadsregionens life science-kluster är vetenskapligt världsledande men kommersiellt underutvecklat. Vad är det för utmaningar som sektorn står inför? Hur ska vi komma tillrätta med dessa och se till att life science-sektorn i huvudstadsregionen når sin fulla potential?

Stockholms och Uppsalas life science-kluster är bokstavligt talat livsavgörande. Naturligtvis för de människor som på sikt får ta del av nya behandlingar och läkemedel, men också för huvudstadsregionen. Med Nobelpris, världsledande läkemedelstillverkare och en mängd nya forskningsnära bolag är life science i dag Uppsala läns största bransch och Stockholms läns tredje största.

Men många företag har svårt att hitta riskkapital när de växer sig lite större. Här skiljer life science-sektorn sig från till exempel tech-branschen, som har lättare att hitta riskkapital. Varför är det så? Vad innebär det för life science-branschen på sikt?

Vår nya rapport ”Life science: Stockholm-Uppsala är världsledande – men var är pengarna?” bygger på djupintervjuer med nyckelpersoner i och kring life science-sektorn i Stockholm och Uppsala och pekar ut de svårigheter såväl som potentiella lösningar som branschen står inför.

Rapporten är författad av Carl Elfgren, strategisk rådgivare inom life science.

Uppdaterat november 23 2023 Publicerat oktober 4 2023