English en

Stockholms Handelskammares varumärkesresa

Under de senaste åren har Stockholms Handelskammare befunnit sig på en varumärkesresa. Ja, vi är fortfarande ute på den resan, men vi har kommit ganska långt i vår transformation. Är du nyfiken? Här kan du läsa mer om vad vi har åstadkommit!

Lite bakgrund först

Stockholms Handelskammare är en partipolitiskt obunden och icke vinstdrivande näringslivsorganisation. Tillsammans sysselsätter våra medlemmar cirka 500 000 personer. Vi driver opinion inom frågor som är avgörande för näringslivets konkurrenskraft, stadens och Sveriges välmående och vi erbjuder tjänster kopplat till export samt kommersiell tvistlösning. Vi grundades 1902 och i dag är vi en av Sveriges ledande näringslivsorganisationer.

Vår vision är att göra Stockholm till Europas bästa huvudstadsregion till år 2035.

Men nu då?

Hela vår transformation har haft det övergripande syftet att möjliggöra och lägga grunden för en fortsatt framgångsrik och samtida näringslivsorganisation – rustad för de kommande 120 åren. Ett stort syfte kan tyckas, men det här med utmaningar ligger liksom i vårt dna.

Under de senaste åren har vi mer eller mindre vänt upp ner på hela vårt sätt att verka och bära ut oss själva! Det gäller allt från identitet, paketering och inramning –  i alla våra kanaler. Genom detta har vi blivit en näringslivsorganisation som utmanar vår omgivning på ett helt nytt sätt.

Grafisk profil – då och nu

Bland annat har vi bytt ut den grafiska profilen. Vår nya grafiska profil och identitet är lekfull och energirik. Den har därmed en helt annan tonalitet än vad som kan förväntas av en näringslivsorganisation. Hösten 2021 vann vi, som första näringslivsorganisation någonsin, pris i 100-wattarens kategori Strategisk design. Här kan du se hur det såg ut förut, och hur det ser ut nu.

Det här är vår tidigare grafiska profil.
Och det här är vår nya identitet, lekfull och energirik!
Hemsidan är basen för vårt nya medlemserbjudande.
Vi har även tagit fram varumärkesbärande produkter. Ser ni tröjan och påsen? Håll utkik när ni rör er ute i stan, för dessa brukar våra medarbetare och medlemmar bära med stolthet.

Vi har ju flyttat också!

Besökte du någon gång vår gamla mötesplats på Brunnsgatan 2, vid Stureplan kanske du kände hur lokalerna andades ”traditionellt, gammalt och anrikt”. På Regeringsgatan 29 har vi tillsammans med Sandell Sandberg byggt Sveriges modernaste och coolaste mötesplats. Flytten är en medveten och strategisk handling där vi aktivt rör oss mot den delen av Stockholm som i dag utvecklas allra mest.

Nyskapande sedan 1902

Vi har under de senaste tre åren synts i flera större varumärkesbyggande kampanjer med syftet att bygga kännedom om oss och vår verksamhet. Nedan följer ett par exempel på våra kampanjnedslag.

120 år på 120 sidor

1902 slog Stockholm Handelskammare upp dörrarna för första gången. Detta gör oss till den äldsta handelskammaren i Norden och Skandinavien. Under 120 år har vi, tillsammans med våra partners och medlemmar, hunnit åstadkomma många positiva förändringar för huvudstadsregionen. För att fira detta bjöd vi i samband med vårt 120-årsfirade in till både fest, och boklansering.

I en ny bok berättade vi i om vad Stockholms Handelskammare har gjort sedan 1902 och visar fantastiska bilder av Stockholms utveckling.
120 år på 120 sidor.
Boken togs fram i samarbete mellan Centrum för Näringslivshistoria och Stockholms Handelskammare.

Sveriges främsta mötesplats

Varje år besöker ca 10 000 beslutsfattare från näringsliv och politik våra event och seminarium.

Vi fortsätter att sticka ut hakan, att utmana och samtidigt vara relevanta.

I bland gör vi kampanjer som förvisso är väldigt roliga att ta fram, men som är desto tråkigare att behöva lyfta.

Till exempel under internationella kvinnodagen, den 8 mars.

Norden nästa!

Den 28 augusti 2024 lanserar vi vår nästa stora satsning, Unleashed. En årligt återkommande nordisk summit.