
Virtuell Uppsalafrukost: I krigets skugga – finns det också en vårsol?
Uppdaterat program 28/2:
Plötsligt förbyttes vårsolen mot krigsmörker. Med Putins invasion av Ukraina hamnar världen i ett nytt läge. Det går inte längre att tala om turbulens och risker för krigsutbrott, utan nu rullar stridsvagnarna, människor tvingas fly undan bomber och motståndet formeras. Den ökade osäkerheten och oron sprids till börser och marknader och påverkar förstås också den av valåret präglade svenska politiken. Men inte heller i tider som dessa handlar allt om krig. Går det att fortsatt se utveckling och innovation här på hemmaplan? Kan en vårsol titta fram ur krigets skugga?
Välkommen till den virtuella Uppsalafrukosten, Uppsalas bästa omvärldsbevakning.
Program
-
Krigets första offer är sanningen. Samtidigt översköljs vi nu av mer information än någonsin. Hur ska man förhålla sig till allt som sägs, skrivs och visas, utan att gå vilse i propagandadjungeln? Stefan Olsson, regionråd och statsvetare, tidigare vid Försvarets forskningsinstitut och författare till boken ”Vilseledning – om Ukrainakriget i svenska medier”, guidar oss.
-
Geopolitiken tar ett hårdare grepp om näringslivet. Den ryska invasionen får omedelbara konsekvenser. Samtidigt pågår den teknologiska kapprustningen mellan USA och Kina, och de politiska spänningarna ökar. Hur kan svenska företag ha koll på det nya stormaktsspelet? Lyssna till Lena Sellgren, chefekonom Business Sweden.
-
Vi har inget att frukta förutom själva fruktan, formulerade sig en gång Franklin D Roosevelt. Med krig i Europa ökar de militära spänningarna, informationen flödar och syftet är inte sällan att slå split och skapa rädsla. Så hur skyddar vi oss mot det? Sveriges färskaste myndighet förklarar. Henrik Landerholm, generaldirektör Myndigheten för psykologiskt försvar.
-
Att huvudstadsregionen Stockholm-Uppsala rankas högt i innovationsklimat visas om och om igen. Vad betyder det i praktiken? Går det att utläsa i antalet patent? Och hur fungerar patentskyddet, i tider av skärpt konkurrens och ökat industrispionage? Hör patentexperten Annika Kilander, kontorschef Brann Uppsala.
-
Redan 2007 utsattes Estland för en omfattande cyberattack – och sedan dess har omfattningen bara ökat. Utslagna kassaapparater, kommuner som utpressas och länders infrastruktur som attackeras – går det att skydda sig mot cyberhoten? Björn Sjöholm, grundare och ordförande Seadot.
-
I maj invigs Ångströmlaboratoriets nya huvudbyggnad, hus 10. Förutom att vara ett konkret exempel på Uppsala universitets framskjutna position inom teknik och naturvetenskap är Ångströmlaboratoriet en nod i den stora stadsutveckling som sker söderut i Uppsala. Vilka lärdomar drar fastighetsägaren av detta projekt inför kommande satsningar i denna del av Uppsala? Peter Bohman, Marknadsområdesdirektör Akademiska hus.
-
Vid Mälaren ligger en underskön friluftsgård, Alnäs, som i över 100 år bjudit in barn, unga och vuxna till fritidsnöje. När nu Uppsala växer i Södra staden, vad händer då med Alnäs? Cecilia Olsson, enhetschef KFUM Uppsala Alnäs.
Moderator: Håkan Tribell, näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare i Uppsala län
(PS. Den tidigare annonserade programpunkten om det franska presidentvalet utgår. Vi återkommer i ämnet vid en senare frukost)
