English en
Hedda_Jacobsson

”Handelskammaren är en viktig aktör som tas på allvar i debatten, det var avgörande när jag sökte mig hit” 

Hon är analytikern som älskar europeiska städer, ordning och reda samt goda viner. Möt Hedda Jakobsson!  

Frågar man hennes kollegor vad som står ut när de tänker på Hedda Jakobsson så kan en svara ”gin och körkortsplugg” och en annan ”grym koll, strukturerad, hög arbetskapacitet och bra fingerspetskänsla”.  

Precis innan sommaren 2021  tog  hon körkort och behöver därför inte längre plugga  förbudsskyltar. Kollen har hon dock kvar. 

– Ja, jag har ordning och reda, det är viktigt för mig eftersom det skapar någon slags trygghet och lugn och minskar risken för missförstånd, säger Hedda Jakobsson.  

Att vara flexibel,  snabb och kunna byta mellan olika projekt och tempon  är dock de viktigaste egenskaperna för att klara av hennes jobb som näringspolitisk analytiker på Stockholms Handelskammare.   

– Men för att kunna vara snabb och flexibel  måste man ha koll på läget, annars slår man knut på sig själv.   

Medlemskontakten är jätteviktig

Hedda Jakobsson arbetar sedan januari 2021 som näringspolitisk analytiker på Stockholms Handelskammare, en  roll som bland annat innebär att  planera  och genomföra seminarier, runda bordssamtal  och  rapporter. Men också att hålla  kontakten med  kammarens  medlemsföretag.   

– Den här kontakten är en jätteviktig del av vårt jobb  för att höra vad som händer i näringslivet  så att  vi  kan vara  våra medlemmars röst utåt.   
  
Att Stockholms Handelskammare är en arbetsplats där det  händer mycket och  som hanterar  spännande frågor var något Hedda fick upp ögonen för redan  för flera år sedan, då hon  gästat flera  seminarier.   

– Handelskammaren är en viktig aktör som tas på allvar i debatten, det var avgörande när jag sökte mig hit. En sak som förvånade mig när jag började jobba här var att vi gör allting, från idé och utförande till lansering och marknadsföring, och att ha så många olika kompetenser under samma tak tror jag är ganska ovanligt.

Har bott i Paris och Amsterdam

Att  lösa problem, grotta ner  sig  i problem  och  förstå problem är en drivkraft som tagit Hedda dit hon är i dag.  Samma drivkraft har tidigare tagit henne till en rad  andra  platser.   

– Jag har bott i Paris och i Amsterdam. Jag älskar Europa och möjligheten man har som EU-medborgare att studera, bo och jobba utomlands; det är ett fantastiskt sätt att träffa nya människor, lära känna nya platser och framförallt är det nyttigt att se hur man gör saker på andra ställen.

Trots att tanken på att återvända till Paris finns där, samt funderingarna på att bo och verka i Bryssel, Rom eller London, så är just nu centrala Stockholm en bas som hon trivs bra med.

– Jag gillar att ta del av det fantastiska stadsliv vi har; hänga på olika vinbarer och dricka gott vin, käka god mat med vänner och familj. Sedan gillar jag även att vara utomhus och besöka alla naturreservat som Stockholm omringas av. Eftersom jag är uppväxt på Värmdö så är det dit jag söker mig om jag behöver lugn och komma bort ifrån stadens puls, även om jag är en cityperson.

Grön omställning ger nya innovationer

I jobbet får hon så gott som dagligen ta del av engagerade samhällsbyggares visioner och tankar inför framtiden. Men vad tänker Hedda själv om vad som kommer att bli den största samhällsförändringen hon kommer att uppleva?

– Hittills under min livstid har grön omställning seglat upp från att vara ett extremvärde till att bli något som alla i näringslivet måste, och vill, ta hänsyn till för att kunna driva affär. Det skulle jag säga är den största samhällsförändringen. De företag som inte kan ställa om kommer att ha svårt att orientera sig i det nya näringslivsklimatet. Samtidigt är det genom att den gröna omställningen som supermånga viktiga och coola innovationer skapas, idéer och lösningar som man inte hade kunnat tänka sig för några år sedan.

Hedda Jakobsson

Hedda Jakobsson

Näringspolitisk strateg – föräldraledig 08-555 100 09 hedda.jakobsson@stockholmshandelskammare.se E-mail