English en
Victor Öman, Stockholms Handelskammare

Jobbet som Trade Advisor öppnade en ny värld inom handel

Trots att Victor Öman hade en masterexamen i international business management med sig när han började som Trade Advisor på Stockholms Handelskammare, öppnade tjänsten upp en ny värld för honom. – Att få vara med och bidra till att svenska företag tar sig ut i världen och etablerar sig på nya marknader tycker jag är jättespännande, säger han.

Med ett stort omvärldsintresse i bagaget var det inte förvånande att Victor Öman sökte tjänsten som Trade Advisor på Stockholms Handelskammare efter avslutade studier i Uppsala.

– Under studietiden hade vi pratat mycket om varför man internationaliserar – när man gör det och hur man gör – men genom jobbet fick jag lära mig mer av det rent praktiska. Hur exporterar man? Vilka dokument krävs i samband med export? Hur hänger frihandelsavtal ihop och hur åberopar man dem? säger Victor Öman.

Studierna i internationell marknadsföring följdes av ett halvårs utlandsstudier i den kinesiska casinostaden Macao.

– Den omsätter tydligen flera gånger mer än Las Vegas årligen, så det är en enorm business i staden.

Spännande att bidra till svensk export

Efter en tid som marknadskoordinator på ett it-bolag i Stockholm återvände han till skolbänken för en masterexamen, samtidigt som han ledde Nordic-China Startup Forum i Uppsala, en organisation som bygger broar mellan entreprenörer i Sverige och Kina. Sommaren 2021 började han arbeta på Stockholms Handelskammare.

– Handel är ett viktigt sätt för människor att lära känna andra kulturer och skapar förståelse, det ser man inte minst i de här tiderna. När vi handlar med varandra binder det samman världen.

LÄS MER: Jessica Nilsson – projektledare med sydafrikanska perspektiv på Stockholm

Omvärldsintresse – en tillgång för Trade Advisor

En kollega beskriver Victor Öman som omvärldsintresserad, nyfiken och vitsig.

–  Ja, den beskrivningen kan jag skriva under på. Störst nytta i mitt jobb har jag nog av omvärldsbevakningen och att jag är nyfiken. Jag lägger många timmar per dygn på att läsa olika saker och håller mig naturligt à jour utan att jag behöver göra det som en insats.

En del av rollen som Trade Advisor innebär att hjälpa företag med exportdokument som behövs för att kunna ta sig ut på den globala marknaden. Vissa av handelsdokumenten utfärdar Stockholms Handelskammare på uppdrag av regeringen.

–  Under 2021 utfärdade vi dokument till ungefär 150 olika länder och det kan uppstå en del frågor runt dokumenten som vi får svara på. Kan inte vi svara hjälper vi företagen vidare så att de får rätt information. Det kan bli många kontakter på en dag. När vi nu utvecklar vår verksamhet för att kunna ge ännu större kundnytta är det viktigt att se vad det är företagen behöver hjälp med och då är kontakten med företagen viktig för att kunna vara relevanta, säger Victor Öman.

Viktiga kontakter med handelskammare i utlandet

Utöver dokumenthantering och företagskontakter ansvarar Victor även för en del interna projekt och han är också koordinator för Swedish Chambers International. Det är ett nätverk för alla svenska handelskammare i utlandet, där Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou är ordförande.

– Att ha kontakt med de andra handelskamrarna är viktigt. Alla lämnar rapporter så man får veta vad som händer för våra svenska företag ute i världen. De finns ju därute och möts av en massa saker varje dag. Jag tror att det finns en enorm potential av att lära oss av varandra och samla in information på plats, säger Victor Öman.

Drivkraften och det som är roligast i arbetet är enligt Victor Öman att hjälpa företag att nå sina mål. Den största utmaningen är att ständigt hänga med i en föränderlig värld.

– Omvärldsläget ändras hela tiden och då måste man lära om. Det finns inte ett sätt som export alltid har gått till på, eller kommer att gå till på.

LÄS MER: Hedda Jakobsson, näringspolitisk analytiker: ”Handelskammaren är en viktig aktör som tas på allvar i debatten”

Hoppas på svensk, grön innovation

Ett exportområde som Victor Öman hoppas kunna få se växa är grön teknik. Även om han ser stora utmaningar pekar han också på potential för den gröna omställningen:

– Sverige är ett innovativt land och jag tror att det finns en enorm potential i att tillhandahålla företag som kan exportera grön teknik ut i världen och att vi blir en hub för grön innovation. Vi kan inte göra allt här i Sverige men genom att utveckla teknik så tror jag att vi kan göra mycket också i världen.

Resor och naturupplevelser

Innan pandemin var Victor Öman ofta på resa och han har hunnit med flera resmål i Asien och Europa – även om många återstår på önskelistan.

– Högst på listan just nu står, kanske lite udda, Mongoliet – det hade varit häftigt. Sedan vill jag också se Argentina och andra länder i Sydamerika men jag har även flera platser i Afrika jag vill besöka.

När han inte reser är det i stället naturupplevelser på hemmaplan som ger honom energi.

– Vandring, jakt och fiske är sådant jag har ägnat mig åt länge, säger Victor Öman.