English en
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) talar på Stockholms Handelskammares ambassadörslunch.
Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) höll ett keynote speak som bland annat handlade om det turbulenta omvärldsläget. Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou, till höger, höll ett öppningsanförande. Foto: Daniel Ivarsson

Ambassadörslunch: Med fokus på omvärldsläget, handel och försvar

Den årliga ambassadörslunchen på Stockholms Handelskammare samlade närmare 60 gäster från alla världens hörn för att bygga relationer och få fler perspektiv på det minst sagt spända omvärldsläget. – Vi måste stärka våra myndigheter och använda kraften i våra ambassader runt om i världen, sa bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Omvärldsläget, bilden av Sverige, vikten av internationell samverkan samt global handel. Det var några av de ämnen som diskuterades under Stockholms Handelskammares lunch för inbjudna ambassadörer och näringslivsrepresentanter.

Under sitt öppningsanförande lyfte Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, nutidens starka behov av både ledarskap och partnerskap:

– Tillståndet i både Sverige och i världen visar hur avgörande och nödvändigt det är med forum som detta – där dialog kan leda till partnerskap som blir avgörande för fred och välstånd.

Johan Forssell om vikten av handel

Vid lunchen medverkade flera talare. Under sitt keynote speak betonade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) vikten av en välfungerande handel med många av de representerade länderna.

– Vi ser att en del företag i vissa regioner är påverkade av sommarens koranbränningar och från regeringen sida tar vi det på väldigt stort allvar. Även om Sverigebilden generellt sett är väldigt god tror jag att det här är något som vi kommer behöva arbeta med väldigt länge och med målmedvetenhet. Tyvärr finns det aktörer som vill skada Sverige och det måste vi hantera på ett strategiskt klokt sätt, sa Johan Forssell, och fortsatte:

– Vi måste stärka våra myndigheter och använda kraften i våra ambassader runt om i världen. Vi måste också fundera väldigt noga på hur vi kommunicerar och kring vilka värden som vi kommunicerar om. Jag ser framför mig att det här är någonting som vi kommer att arbeta med under flera år framöver.

Saabs vd om behovet av inhemskt försvar

Även Saabs vd Micael Johansson var en av gästtalarna under lunchen och han konstaterade att Sverige måste hjälpa till att bygga upp militär kapacitet.

– Vi har varit väldigt fredsorienterade och nu är vi plötsligt väldigt nära ett krig. Alla inser att vi måste ha avskräckning, vilket kräver jättemycket av både politiker och försvarsindustrin, så det är en utmaning, sa han.

Efter lunchen utvecklade Micael Johansson sitt resonemang kring att Sverige behöver bli mer oberoende av USA när det gäller försvarssystem.

– Den geopolitiska situationen är ju så att USA fokuserar väldigt mycket på Kina. Europa måste ha egen förmåga för att kunna hantera och avskräcka ett hot, som till exempel Ryssland. Det är ofantligt viktigt. I dag är USA väldigt starkt. Europa har haft mindre lager samt försvarsförmåga, och det måste återställas. Den balansen är inte riktigt rätt nu, sa han, och fortsatte:

– Uppgifter jag har är att runt 65 procent av de försvarssystem som har kommit in i Europa under de senaste tre, fyra åren har kommit från USA– både sett till värde och omfattning. Detta till skillnad från inhemska system, och det är klart att det skapar en obalans. Det borde vara minst tvärtom.

Saabs vd, Micael Johansson, under sitt tal på Stockholms Handelskammares ambassadörslunch.
Saabs vd Micael Johansson talade under lunchen och konstaterade att Sverige måste hjälpa till att bygga upp militär kapacitet. Foto: Daniel Ivarsson
Helena Hedblom, vd för Epiroc, deltog under Stockholms Handelskammares ambassadörslunch.
Under lunchen deltog även representanter från näringslivet, däribland Helena Hedblom, vd för Epiroc. Foto: Daniel Ivarsson
Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville deltog på Stockholms Handelskammares ambassadörslunch.
Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville, ställde en fråga till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Daniel Ivarsson
Tysklands ambassadör Christina Beinhoff deltog på Stockholms Handelskammares ambassadörslunch.
Tysklands ambassadör i Sverige, Christina Beinhoff, samtalade med Stockholms Handelskammares vd, Andreas Hatzigeorgiou, under lunchen. Foto: Daniel Ivarsson
Japans ambassadör, Masaki Noke, under Stockholms Handelskammares ambassadörslunch.
Även Japans ambassadör i Sverige, Masaki Noke, passade på att ställa en fråga till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Daniel Ivarsson
Storbritanniens ambassadör Judith Gough var gäst på Stockholms Handelskammares lunch för ambassadörer.
Storbritanniens ambassadör, Judith Gough, i en konversation med Saabs vd – som även var en av lunchens talare – Micael Johansson. Foto: Daniel Ivarsson
Stockholms Handelskammares vd, Andreas Hatzigeorgiou, och USA:s ambassadör, Erik Ramanathan, skakar hand.
Det fanns tid för mingel både innan och efter lunchen. Stockholms Handelskammares vd, Andreas Hatzigeorgiou, och USA:s ambassadör i Sverige, Erik Ramanathan, passade på att utbyta några ord. Foto: Daniel Ivarsson

Se alla bilder från ambassadörslunchen här:

Kunskap, kontakter och opera serverades då ambassadörer och näringsliv träffades över en lunch hos oss
Publicerat oktober 3 2023