English en

Bravidas vd: Ska vi ställa om samhället behöver vi elektriker

Bristen på hantverksutbildningar, hur en ändrad bilpolicy ledde till en ”idiotförklaring” och grunden för gott ledarskap var några av de ämnen som avhandlades då Bravidas vd och koncernchef Mattias Johansson gästade SthlmSessions.

–  Elektrifieringen behöver elektriker. Det är kabel som ska dras och vi som samhälle måste tänka om kring hela utbildningsstrukturen, sa Mattias Johansson i SthlmSessions, Stockholms Handelskammares serie där vd Andreas Hatzigeorgiou träffar ledare, samhällsbyggare och innovatörer som gör skillnad.

Enligt Bravidachefen är det viktigt, inte bara för den gröna omställningen utan även för näringslivets roll i totalförsvaret, att fundera på vilka typer av yrken vi behöver för att säkerställa inför framtiden.

Färre utbildningar

– De flesta som jobbar hos oss är elektriker, rörmokare eller ventilationsarbete och det behövs fler utbildningar för den typen av hantverksyrken, men utbildningarna blir färre och färre. Ska vi ställa om samhället så är det den här typen av personal som faktiskt ska göra jobbet.

Mattias Johansson lyfte också risken att den kraftiga inbromsningen inom byggande kan leda till konsekvenser längre fram.

– Tappar vi arbetskraften i byggbranschen så blir det inte bara ett kortsiktigt ekonomisk problem för BNP i Stockholmsregionen eller i Sverige, utan det blir ett problem för lång tid framåt, förmågan att faktiskt kunna ställa om hela samhället – det är det stora problemet.

Idiotförklarad efter ny bilpolicy

Under Mattias Johanssons tid vid rodret har Bravida, med 14 000 anställda, fokuserat mer på hållbarhet. Men ett beslut som inte var helt enkelt att driva igenom var omställningen av företagets bilpark – från diesel till hybrid.

– Jag lanserade att vi skulle sluta köpa dieselbilar och jag tror att jag blev idiotförklarad av ganska många, berättar Johansson.  

Men senare, under ett möte med 80-talet chefer ifrån hela norra Sverige, fick han ett kvitto på att fler tyckte att beslutet var rätt. En profilerad chef med hög röst ”och som ofta säger sin mening” räckte då upp handen under frågestunden.

– Han sa ”du Mattias, det här med bilpolicyn” och då tänkte jag ”nu kommer det igen”, för han var en av de som var emot hybridbil-satsningen. Men i stället sa han att det var ett av de bästa beslut jag hade fattat, eftersom omställningen av bilparken leder till att vi får affärer. Få andra konkurrenter kan leva upp till kraven ifrån kunderna.   

Chefskunskaper från Conny

Att fatta, till en början, obekväma beslut är en del av ledarskapet. En annan del är att få anställda att känna att de utvecklas.

Mattias Johansson, som varit Bravidas vd och koncernchef sedan 2015, började på bolaget redan som 25-åring och den som anställde honom var chefen Conny.

– Conny anställde mig 1998 och han var väldigt intressant. Han var inte tekniskt duktig, hade ingen utbildning, utan han var en affärsman och han en ledare. Han såg till så att alla fick utvecklas och puttade hela teamet framför sig. Hela tiden gav han oss nya utmaningar och ville man inte riktigt så fick han oss ändå, på något sätt, att göra det i slutändan i alla fall.

Conny, som idag är i 80-årsåldern har fortsatt att hålla kontakt med Mattias genom åren, och ringde så sent som för någon vecka sedan.

– Han har alltid brytt sig och han har varit genuint intresserad av mig, och av alla runt omkring sig. Jag tycker det är grunden för ledarskap. Han såg till att omge sig med väldigt lojala medarbetare som ville något – och han förstärkte det hos alla.

Mer om hur gamla byggnader kan energieffektiviseras, om framtiden för kontoret och om växande krav på säkerhetsklassning av personal får du i programmet.

Se hela SthlmSessions med Mattias Johansson

Publicerat mars 26 2024