English en
Stefan Westerberg kommenterar de minskade intäkterna för hotellen i Stockholm.
Under sensommaren minskade intäkterna för stockholmshotellen med fem procent jämfört augusti 2019, vilket var det senaste året som inte påverkades av pandemin. Foto: Mikael Damkier, Mostphotos/pressbild

Dipp för hotellen i Stockholm under augusti 2022

Hotellen i Stockholm minskade sina logiintäkter med fem procent under augusti jämfört med samma månad 2019. De lägre intäkterna är en följd av en nedgång på elva procent i andelen uthyrda rum. – Att hotellmarknaden i Stockholm dippar när resten av landet ökar är illavarslande och något vi får hålla ett öga på under hösten, säger Stefan Westerberg.

Under sensommaren minskade intäkterna för stockholmshotellen med fem procent jämfört med samma period under 2019, vilket var det senaste året som inte påverkades av pandemin. Det visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance.

För hotell belägna utanför Stockholm var intäkterna däremot 37 procent högre, och snittet för samtliga hotell i Sverige var 18 procent högre intäkter än motsvarande månad 2019.

–Det kan ha varit den sista normala hotellmånaden på mycket länge. Hushållen kommer att dra in på semestrar och nöjen när konsumtionsutrymmet krymper, och företag tenderar att hålla igen på resor och konferenser under lågkonjunktur. Även hotellen drabbas hårt av kostnadsökningar och höjda elpriser. Det kan bli dystert för en näring som just kämpat sig genom pandemin, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Hotellen påverkade av inflationen

I Sverige uppgick de totala logiintäkterna till 2 538 miljoner kronor under augusti 2022. Det ska jämföras med 2 143 miljoner kronor i augusti 2019. Hotellen i Stockholm fick sammantaget in 885 miljoner kronor på logi under augusti månad 2022. För hotellen utanför Stockholm uppgick logiintäkterna till 1 654 miljoner kronor.

Intäktsökningarna var primärt en följd av högre rumspriser. Snittpriset för ett hotellrum i Sverige i augusti var 1281 kronor, vilket kan jämföras med 986 kronor för ett år sedan och 1085 kronor i augusti 2019.

– Hotellen påverkas av inflationen precis som många andra branscher och de ökade intäkterna är till stor del en priseffekt. De senaste fem månaderna har logiintäkterna varit högre än motsvarande period innan pandemin, säger Stefan Westerberg.

Siffror för hotellmarknaden under augusti 2022

Uppdaterat oktober 5 2023 Publicerat september 6 2022