English en

Energieffektivisering: Så minskar ni företagets elanvändning

Många företag kämpar med att dämpa sina energikostnader. Här hittar du som företagare tips på hur du kan energieffektivisera företaget och håller nere elanvändningen.

Energieffektivisering är ett effektivt verktyg för företag att hålla nere elkostnaderna. Om Sveriges totala elförbrukning minskas skulle elpriserna i Storstockholm och elprisområde 3 kunna halvera, enligt en färsk rapport från företaget Energiforsk.

–  Om vi skulle minska energianvändningen med så lite som fem procent i elområde 3 och 4 kan vi få ner elpriserna med 40 öre per kWh. Det skulle också minska risken att det uppstår en akut elbrist och att användare måste kopplas bort från elnätet, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

ANMÄL DIG TILL EVENTET: Energikrisen – hur ska Stockholm klara vintern?

Missa inga nyheter – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs vår Integritetspolicy.

Effektiv elanvändning för för företag

Det finns betydande vinster med energieffektivisering. En mer effektiv elanvändning sänker inte bara elräkningen, utan det ger också ringar på vattnet i form av bättre inomhusmiljö och högre klimatprestanda. Carl Bergkvist ger några handfasta råd hur företag kan tänka för att hålla nere elräkningarna redan nu.

LÄS ÄVEN: Extrema elräkningar att vänta i vinter

– För många företag är läget akut redan i dag, så regeringens utlovade stöd för höga elpriser komma på plats så snart som möjligt, samtidigt som det behövs effektiva styrmedel som påskyndar energieffektiviseringen. Det kommer vi fortsätta jobba för, säger Carl Bergkvist.

Hur ska vi göra för att uppmuntra fler företag att genomföra energieffektiviseringar?

– För det första är det viktigt att upplysa företag att det finns betydande vinster med energieffektivisering. En mer effektiv elanvändning sänker inte bara elräkningen, utan det ger också ringar på vattnet i form av högre klimatprestanda. På lite längre sikt behöver politiken ta tag i frågan och leverera konkreta lösningar för att uppmuntra mer energieffektiva företag. Det kommer vi fortsätta jobba för¸ säger Carl Bergkvist.

LÄS ÄVEN: 13 förslag på åtgärder för svensk ekonomi

Uppdaterat september 12 2023 Publicerat oktober 20 2022