English en
Vid Stockholms Handelskammares fullmäktige närvarade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som inbjuden talare.
Vid Stockholms Handelskammares fullmäktige närvarade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som inbjuden talare. Foto: Nicklas Thegerström

Fullmäktige: Fyra prioriterade områden framåt för Stockholms Handelskammare

Vad är på gång på Stockholms Handelskammare? Det diskuterades när organisationens fullmäktige samlades för höstens sammanträde. – Vi måste både klara att hantera de mycket stora och akuta utmaningar vi står inför och samtidigt kunna klara av att beskriva det bättre Sverige vi vill ha i framtiden. Här har Handelskammaren en uppgift att hjälpa politiken att formulera den visionen, sa Staffan Salén, Stockholms Handelskammares ordförande.

Under Stockholms Handelskammares fullmäktigemöte lyftes vad som har hänt i verksamheten, hur prioriteringarna ser ut framåt och vad organisationen har fokuserat på under året.

Stockholms Handelskammares ordförande, Staffan Salén, under fullmäktigemötet.
Stockholms Handelskammares ordförande, Staffan Salén, under fullmäktigemötet. Foto: Nicklas Thegerström

– Stockholms Handelskammare har genom decennier av hårt arbete byggt upp en trovärdighet som gör att politiker lyssnar. Det är ett förtroende som vi vill ta tillvara genom att driva på för viktiga reformer som ökar tillväxten och som gör det lättare och trevligare att leva, bo och verka både här i vår huvudstadsregion och i hela landet, sa Staffan Salén, Stockholms Handelskammares ordförande.

Han berättade om behoven framåt och fyra av de områden som Stockholms Handelskammare fokuserar på just nu: Energiutveckling, en fungerande bostadsmarknad, minskade handläggningstider i plan- och byggfrågor samt långsiktiga investeringar i infrastruktur.

– Vi behöver en Östlig förbindelse för att knyta ihop Förbifarten och skapa en hel ringled runt Stockholm. Vi behöver göra allt som går för att Arlanda ska bli en internationell flygplats av rang. Mest av allt behöver vi ändra Sverigebilden, som är resultatet av många års misslyckande. Det kommer att ta tid och det kommer att vara svårt. Men det går att göra och Stockholms Handelskammare ska vara en av de främsta krafterna för att klara detta, sa Staffan Salén.

Migrationsministern om vikten av fungerande integration

Vid fullmäktige närvarade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som inbjuden talare. Hon berättade bland annat om sitt engagemang och sina drivkrafter.

– Det som en gång fick mig att kasta mig in i politiken var engagemanget för ett Sverige som är öppet för omvärlden. Förutsättningen för att vi ska kunna hjälpa och för att vi ska kunna vara ett öppet land är att folket upplever att vi har ordning och reda på invandringen och en fungerande integration. Därför tycker jag att migrationspolitiken är så viktig, sa Maria Malmer Stenergard.

Stockholms Handelskammares fullmäktige är organisationens högsta beslutande organ och består av särskilt utvalda representanter för medlemsföretagen. Ledamöterna av fullmäktige bidrar med att forma framtidens näringsliv och huvudstadsregion.

Läs mer om Stockholms Handelskammares styrelse och fullmäktige

Christer Fogelmark, vd och koncernchef på Park & Resorts Scandinavia och Negin Tagavi, vice vd på Fryshuset.
Christer Fogelmark, vd och koncernchef på Park & Resorts Scandinavia och Negin Tagavi, vice vd på Fryshuset. Foto: Nicklas Thegerström
Carl-Gustaf Piehl, styrelseledamot på Henry Wallenberg & Co, Hans Stråberg, ordförande för Atlas Copco.
Carl-Gustaf Piehl, styrelseledamot på Henry Wallenberg & Co, Hans Stråberg, ordförande för Atlas Copco. Foto: Nicklas Thegerström
Thomas Erséus vd AMF Fastigheter, Fredrik Hillelson, vd och grundare Novare Human Capital, Fredrik Cappelen, ordförande Dometic Group.
Thomas Erséus, vd på AMF Fastigheter, Fredrik Hillelson, vd och grundare, Novare Human Capital och Fredrik Cappelen, ordförande, Dometic Group. Foto: Nicklas Thegerström
Biljana Pehrsson, vd på Nordr Sverige och Maria Rankka, vd på Ankkar & Friends.
Biljana Pehrsson, vd på Nordr Sverige och Maria Rankka, vd på Ankkar & Friends. Foto: Nicklas Thegerström
Stefan Sjöstrand, vd på Skiistar och Christer Fogelmark, vd och koncernchef på Park & Resorts Scandinavia.
Stefan Sjöstrand, vd på Skiistar och Christer Fogelmark, vd och koncernchef på Park & Resorts Scandinavia. Foto: Nicklas Thegerström
Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet, Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister, och Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet, Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister, och Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare. Foto: Nicklas Thegerström
Charlotte Erkhammar, vd på Kreab Worldwide och Gustaf Salford, vd och koncernchef på Elekta.
Charlotte Erkhammar, vd på Kreab Worldwide och Gustaf Salford, vd och koncernchef på Elekta. Foto: Nicklas Thegerström
Publicerat oktober 17 2023