English en
David Castenfors, projektledare för Gallery Weekend Stockholm.
David Castenfors, projektledare för Gallery Weekend Stockholm. Foto: Pierre Björk.

Gallery Weekend Stockholm sätter stadens konst i fokus

För stadens attraktivitet spelar konst och kultur en viktig roll, och stadens gallerier både tillgängliggör kulturen för allmänheten och skapar kontaktytor för konstnärerna som verkar där. Stockholm har en välfungerande konstscen – men det finns också utrymme för att utvecklas och växa, menar David Castenfors, projektledare på Gallery Weekend Stockholm.

Konst och kultur är en viktig del av det som bygger stadens attraktivitet, och något som vi på Stockholm Handelskammare vill främja i vårt arbete mot Europas bästa huvudstad. Därför är vi en mycket stolt partner till Gallery Weekend Stockholm, där årets upplaga pågår den 10-12 november.

Gallery Weekend Stockholm är ett initiativ som finns till för att lyfta Stockholms nutida konstscen och samtidigt öppna upp den för fler. Under en helg bjuder en mängd gallerier över hela staden in Stockholmare och andra besökare att utforska nya såväl som etablerade konstnärer, och under helgen anordnas även konstvandringar och seminarier.

Här på Stockholms Handelskammare sker ett frukostseminarium där vi tar tempen på Stockholm som konst- och kulturstad tillsammans med experterna inom både politik och näringsliv – och vi anordnar också Gallery Weekend Stockholms öppningsmingel på Soho House den 7 november.

Så blir Stockholm en blomstrande konststad

David Castenfors är chefredaktör för Artlover Magazine tillika projektledare för Gallery Weekend Stockholm. Få personer lär ha har bättre koll på Stockholms kontemporära konstscen, och inför starten av Gallery Weekend Stockholm 2023 bad vi David svara på några frågor om hur han ser på nuläget och framtiden för vår konststad.

Hej David! Hur skulle du beskriva Stockholm som konststad?

– Liten men förhållandevis bra! För att en konststad ska fungera krävs ett ekosystem av konstskolor, gallerier, konstinstitutioner och konstsamlare. Det där finns i vår stad om än i liten skala.

Hur ser intresset ut för Stockholms gallerier idag? Ser du någon trend eller förändring?

– Jag ser en handfull nya gallerier vilket lovar gott. Hoppas att de har uthållighet ekonomiskt att kunna vänta in sin publik och sina kunder. Att driva ett galleri innebär stora risker och måste få växa fram över tid. 

Finns det någon stad i världen som Stockholm borde inspireras lite extra av enligt dig? 

– Belgiska Antwerpen. Trots att staden inte är större än Göteborg har de en bra mycket större galleriscen än Stockholm. Deras gallerihelg lockar tiotusentals besökare inte bara från staden utan från hela Europa. Belgien har förvisso en gammal tradition av konstsamlare ända från de flamländska mästarna på 1400-talet så vi ligger lite efter på den punkten, men jag vet att konsten backas upp på ett helt annat sätt från staden Antwerpens sida än här hemma. Det gör sitt till.

Vad är ditt drömscenario för galleriernas framtid, och vad tror du krävs för att vi ska komma dit?

– Jag ser gärna fler gallerier på hemmaplan och att de som redan idag existerar satsar ännu mer på kvalitet och bra konst. Inte bara svensk utan även internationell konst. Sedan vill jag se fler svenska gallerier ute på de internationella mässorna. Det är ett viktigt skyltfönster och det skulle stärka den svenska galleriscenen och komma svenska konstnärer till gagn. 

– Avdragsrätt för konstinköp skulle stimulera marknaden, harmoniserad momssats skulle underlätta för både gallerier och konstnärer. Mer ekonomiskt stöd till de gallerier som vill satsa internationellt skulle få fler gallerier synliga på konstmässor. Kanske kan man också göra något nationellt kring ateljéhyror för konstnärer? Bidrag till nystartade galleriverksamheter skulle man också kunna titta på. Varför inte ett införande av kulturbidrag i stil med dagens friskvårdsbidrag? Det skulle kunna bidra positivt. 

– Men det behövs också en förändring i attityd i stort. Konst är kultur. Det är viktigt. Idag utbildar vi knappt 100 konstnärer per år vid konsthögskolorna. Vi måste se till att de kan försörja sig. Om folk idag kan lägga tusentals kronor på ett krogbesök, eller en designertröja borde de också unna sig ett konstverk för samma belopp. När maten är uppäten och tröjan utnött har du dessutom konstverket kvar.

Om Gallery Weekend 2023

Datum: 10–12 november.

Arrangörer: Gallery Weekend Stockholm arrangeras av Svenska galleriförbundet och Artlover Magazine i samarbete med Stockholms Handelskammare och Stockholms stad.

Övrig partner är Livonia Print.

Läs mer om Gallery Weekend Stockholm 2023.

Gallery Weekend: Event

Uppdaterat november 9 2023 Publicerat november 2 2023