
Hon är ny chef för Internationell handel
Theresa Ryberg är ny chef för Stockholms Handelskammares avdelning Internationell handel. Hon ser fram emot att ta nästa steg för att – tillsammans med teamet – ytterligare utveckla den viktiga verksamheten som hjälper företag ut i världen. – Vi ska vara den bästa internationella avdelningen i Europa, säger Theresa Ryberg.
Internationell handel är ett av Stockholms Handelskammares viktiga affärsområden som verkar för att göra huvudstadsregionen till Europas bästa genom att främja företagens tillväxt och underlätta för export, import och globala affärer. Nu har Theresa Ryberg klivit in i rollen som ny Head of International Trade & Business Services.
– Rekryteringen av Theresa Ryberg är ett viktigt steg i ledet av flera förändringar som innebär att vi flyttar fram positionerna ytterligare och börjar leverera ännu större nytta till näringslivet och våra medlemmar inom det internationella området. Hon har en gedigen expertkompetens inom flera områden som kommer att bidra till utvecklingen av vårt internationella erbjudande, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.
Att börja på Stockholms Handelskammare beskriver Theresa Ryberg som både spännande och utmanande.
– Det är väldigt roligt att få jobba med så extremt duktiga människor i teamet – de är väldigt skarpa och det är hög nivå på kompetensen. Det ska verkligen bli roligt att utveckla verksamheten tillsammans med både min avdelning och resten av Stockholms Handelskammare, säger hon.
Expert inom internationell handel och exportfrämjande
Theresa Ryberg kommer närmast från Företagarna och Enterprise Europe Network. Just den internationella handeln har löpt som en röd tråd genom hennes karriär.
– Internationell handel är bara en direkt översättning av geopolitiska intressen. Det är så spännande hur man skapar politik och hur man skapar förutsättningar för företag att frodas med de kort man har. Det gillar jag, säger hon.
Hennes meritlista är både lång och internationell, med fokus på Europa.
– Jag är jurist utbildad i Frankrike och är specialiserad inom EU-frågor och internationell rätt. Jag har jobbat i Portugal för justitiedepartementet, i Bryssel för den europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) samt på en advokatfirma i Paris där jag var specialiserad inom tull och inre marknad, säger hon, och fortsätter:
– Efter det gick jag vidare till den internationella handelskammaren i Bordeaux där jag jobbade med fransk export och även drev EU-projektet Enterprise Europe Network. När de skulle starta verksamhet i Stockholm fick jag frågan om jag ville flytta hem efter 25 år, vilket jag gjorde. Jag startade kontoret från grunden och nu, sju år senare, kan jag stolt säga att det är ett av de bästa presterande kontoren i Sverige. Sedan 2019 har jag även arbetat deltid på Företagarna riks hos Analys och Opinion som expert på frågor inom EU och internationell handel, samt som permanent delegate hos deras Brysselbaserade paraplyorganisation SME United.
Utveckla nya tjänster för företag
I sin nya roll ser Theresa Ryberg fram emot att utveckla avdelningens tjänster ytterligare – och att bygga ännu större nätverk.
– Det finns så mycket potential och utrymme att innovera, testa och föreslå med en trygg ledning som tror på avdelningens affär. Jag ser fram emot att bolla nya idéer och testa nya tjänster som Stockholms Handelskammare kan erbjuda. Det ska även bli roligt att nätverka – för det älskar jag att göra – internationellt och prata med våra kollegor i de andra handelskamrarna där jag redan har ett brett kontaktnät. Jag ser fram emot att vi ska vara den bästa internationella avdelningen i Europa, säger hon.
Vilka frågor kopplade till internationell handel ligger dig extra varmt om hjärtat?
– Jag har jobbat på två fronter tidigare. På EU-fronten har jag jobbat för att företagens förutsättningar att jobba på EU:s inre marknad ska bli ännu bättre. För att den ska kunna fungera som en vanlig hemmarknad krävs det både regelförenkling, transparens och finansiering. Det ska vara lika lätt för svenska företag att sälja i Sverige och i Spanien. Det krävs också att man bygger broar mellan EU-bubblan och näringslivets behov och verklighet. Det har jag alltid trott starkt på och det är ett av mina mål, säger Theresa Ryberg, och fortsätter:
– På den internationella fronten har jag varit väldigt aktiv inom frihandelsavtal och försökt att arbeta så mycket det går för att EU:s handelsstrategi ska ta hänsyn till mindre företag. Både Sveriges och EU:s ryggrad består till 99 procent av små och medelstora företag. De borde vara regeln, inte undantaget. När man skriver nya frihandelsavtal måste man skriva utifrån små och medelstora företags verklighet – inte utifrån de stora bolagen och sedan lägga in ett kapitel för små och medelstora företag.