English en
Inflationen: Så dyr blir din pizza 2023
Stockholms Handelskammare har räknat på ett exempel kring hur något så enkelt som en prishöjning på en pizza kan skapa en negativ spiral och få större effekter än vad som tros vid en första anblick. Foto: Tor Brisfjord

Inflationen: Så dyr blir din pizza  2023

Skenande elpriser och hög inflation gör att många företagare oroar sig för framtiden. En bransch som drabbas hårt är restauranger, och inte minst pizzerior. – För att klara ekonomin och kunna betala räkningar måste pizzeriorna antingen höja priserna eller sänka sina lönekostnader, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. 

Den höga inflationen påverkar både hushåll och företag. Stockholms Handelskammare har räknat på ett exempel kring hur något så enkelt som en prishöjning på en pizza kan skapa en negativ spiral och få större effekter än vad som tros vid en första anblick.  

–Allt har blivit dyrare för pizzerian, inte minst el till ugnen och ingredienserna, och det är utgifter som restaurangen inte kommer undan, säger Stefan Westerberg. 

Pizzor riskerar att bli mycket dyrare 

Räkneexemplet utgår från en vanlig Vesuvio, en pizza med ingredienserna tomatsås, ost och skinka. I takt med att pizzerior får dyrare utgifter kommer priset för Vesuvion att stiga från det nuvarande snittpriset på 120 kronor till 139 kronor för att undvika personaluppsägningar. Skulle antalet sålda pizzor sjunka på grund av högre priser och hushållens tunnare plånböcker skulle pizzan bli ännu dyrare. 

LÄS ÄVEN: Kostnadsprognosen: 92 000 kronor dyrare för familj med två barn

– När priserna går upp, i kombination med tunnare plånböcker hos kunderna, kommer företagens försäljning att minska. När pizzan blivit dyrare kommer färre kunder och då måste bagaren höja priset ytterligare för att kompensera för den minskade försäljningen. Det blir lätt en negativ spiral av prishöjningar som slutar i konkurs, säger Stefan Westerberg.   

Risken är stor för att ännu sämre ekonomiska tider väntar för hushållen och företagen innan det kommer att lätta.  

– För att bryta inflationsspiralen måste landets ekonomi hitta en ny jämnvikt där priser, löner och utbudet av varor stabiliseras. Det är ofta en smärtsam process där företag går omkull och människor blir arbetslösa eller får sämre ekonomi, säger Stefan Westerberg.   

LÄS ÄVEN: Så sparar du in på elförbrukningen under vintern 2022

Därför är inflationen ett orosmoln

Inflation innebär att man får mindre för sina pengar genom att varor och tjänster blir dyrare.  

Sverige har just nu hög inflation på grund av rusande elpriser och att den svenska kronan tappar i värde i förhållande till andra valutor. Då nästan all konsumtion kräver energi för att kunna produceras eller påverkas av import stiger priserna.   

När hushållen får mindre för sina pengar blir de fattigare, vilket resulterar i att normala köpbeteenden frångås och hushållen drar ner på utgifter som inte är nödvändiga.  
När aktiviteten går ner i ekonomin skapas en lågkonjunktur som företagen märker i minskad försäljning. Något som slutligen innebär ökad arbetslöshet, att skatteintäkterna minskar samt gör att Sverige måste spara i den offentliga välfärden.  

Uppdaterat september 4, 2023 Publicerat 13 oktober 2022