English en
Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou hälsade välkomna på Julmötet, som samlat Sveriges politik och näringsliv varje år sedan 1939.
Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou hälsade välkomna på Julmötet, som samlat Sveriges politik och näringsliv varje år sedan 1939. Foto: Daniel Ivarsson.

Julmötet 2023: ”Sveriges problem kan lösas”

Varje år bjuder Stockholms Handelskammare in beslutsfattare inom näringsliv, politik, kultur, civilsamhälle och akademi till Julmötet för att skapa en gemensam bild av huvudstadsregionens och Sveriges problem och möjligheter.
– När vi möts över gränserna skapas en grogrund för samarbete och förändring, sa Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Under julmötet medverkade Sveriges finansminister, Elisabeth Svantesson (M), och i scensamtalet med henne talades det bland annat om vad regeringen gör för att stärka huvudstadsregionens förutsättningar att bli ännu mer av en stad att räkna med.

– Stockholm är en fantastisk huvudstad som attraherar människor och som kan göra det i ännu högre utsträckning. Men ska Stockholm kunna växa så behövs både spetskompetens och bredd. Regeringen, och vår migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), arbetar hårt med arbetskraftsinvandringen och att det ska gå snabbare att få arbetstillstånd. Man ska inte behöva vänta fyra, fem eller sju månader på att få den efterfrågade nyckelkompetensen till sitt bolag, sa Elisabeth Svantesson.

På frågan om vad regeringen gör för att ingjuta hopp hos huvudstadsregionens invånare svarade Elisabeth Svantesson:

– Jag tror det är viktigt att alltid vara ärlig och säga som det är. Jag ogillar att sminka över problemen och kalla dem för ’utmaningar’ när det i grunden handlar om samhällsproblem. Så säg som det är, men presentera alltid lösningar på problemen. Det är vad den politiska debatten borde handla om, mycket mer än vad det gör i dag.

Alba August med band förgyllde kvällen.
Alba August med band förgyllde kvällen. Foto: Daniel Ivarsson
Maria Malmer Stenergard, migrationsminister.
Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister. Foto: Nicklas Thegerström
Louise Lind, vd Lundberg Fastigheter.
Louise Lind, vd, Lundberg Fastigheter. Foto: Nicklas Thegerström
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson och Daniella Waldfogel, vice på Stockholms Handelskammare, diskuterade bland annat finansministerrollen och Stockholms attraktivitet på scen.
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Daniella Waldfogel, vice på Stockholms Handelskammare, diskuterade bland annat finansministerrollen och Stockholms attraktivitet på scen. Foto: Daniel Ivarsson
Stockholms Handelskammares ordförande Staffan Sahlén betonade vikten av ha en positiv vision att jobba med.
Stockholms Handelskammares ordförande, Staffan Sahlén, betonade vikten av ha en positiv vision att jobba med. Foto: Daniel Ivarsson.
Anna Kinberg Batra, landshövding.
Anna Kinberg Batra, landshövding. Foto: Nicklas Thegerström
Evin Cetin, jurist.
Evin Cetin, jurist. Foto: Nicklas Thegerström
Thomas Ekman, vd, Axel Johnson och Anna Wikland, Sverigechef, Google.
Thomas Ekman, vd på Axel Johnson och Anna Wikland, Sverigechef på Google. Foto: Nicklas Thegerström
Anton Fendert (MP), Region Stockholm, Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd och Daniel Helldén (MP), språkrör, Miljöpartiet.
Anton Fendert (MP), Region Stockholm, Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd och Daniel Helldén (MP), språkrör, Miljöpartiet. Foto: Nicklas Thegerström
Irene Werge, vd, Tradera.
Irene Werge, vd på Tradera. Foto: Nicklas Thegerström
Fredrik Hillelson, vd Novare
Fredrik Hillelson, vd på Novare. Foto: Nicklas Thegerström
Khashayar Farmanbar, f.d. minister, Shoka Åhrman, Storebrand och Haval van Drumpt, vd mobiloperatören Tre.
Khashayar Farmanbar, f.d. minister, Shoka Åhrman, Storebrand och Haval van Drumpt, vd, mobiloperatören Tre. Foto: Nicklas Thegerström
Stina Ehrensvärd, grundare Yubico.
Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico. Foto: Nicklas Thegerström
Cecilia Beck-Friis, vd Hemnet.
Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet. Foto: Nicklas Thegerström
Caroline Berg, ordförande Axel Johnson, Thomas Ekman, vd, Axel Johnson, Liv Forhaug, vd Martin & Servera.
Caroline Berg, ordförande Axel Johnson, Thomas Ekman, vd, Axel Johnson, Liv Forhaug, vd, Martin & Servera. Foto: Nicklas Thegerström
Paulina Brandberg, jämställdhetsminister och Martin Andreasson, statssekreterare.
Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister och Martin Andreasson (L), statssekreterare. Nicklas Thegerström
Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou blickade framåt i sitt tal.
Stockholms Handelskammares vd, Andreas Hatzigeorgiou, blickade framåt i sitt tal. Foto: Daniel Ivarsson.
Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot.
Elisabeth Thand Ringqvist (C), riksdagsledamot. Foto: Nicklas Thegerström
Anders Kempe, vd på Bellbird och Johan Stuart (M), statssekreterare.
Anders Kempe, vd på Bellbird och Johan Stuart (M), statssekreterare. Foto: Nicklas Thegerström
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan.
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan. Nicklas Thegerström
Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico, förde ett samtal på scen tillsammans med Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico, förde ett samtal på scen tillsammans med Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare. Foto: Daniel Ivarsson.
Hosni Teque-Omeirat, vd Eniro, och Sara Revell Ford, vd Samhall.
Hosni Teque-Omeirat, vd på Eniro, och Sara Revell Ford, vd på Samhall. Foto: Nicklas Thegerström
Lars Leijonborg, före detta partiledare.
Lars Leijonborg, före detta partiledare. Foto: Nicklas Thegerström
Jakob Josefsson, vd på Lidl Sverige.
Jakob Josefsson, vd på Lidl Sverige. Foto: Nicklas Thegerström
Rahel Belatchew, vd på Belatchew Arkitekter, var en av gästerna.
Rahel Belatchew, vd på Belatchew Arkitekter, var en av gästerna. Foto: Nicklas Thegerström

”Huvudstadsregionen ska vara en plats för alla”

Stockholms Handelskammares vd, Andreas Hatzigeorgiou, tryckte på betydelsen av att fortsätta blicka framåt. Med en tydlig vision om vad som krävs för att för att skapa Europas bästa huvudstadsregion. – Vi som samlats här i kväll kommer från olika delar av samhället och näringslivet. Vi har olika perspektiv, åskådningar och kan tycka olika – men det är mycket mer som enar oss än håller oss isär, sa Andreas Hatzigeorgiou och fortsatte:

– Vi är enade i att frågan om att Sverige i grunden är ett bra land, med ett fantastiskt näringsliv som kan bli ännu bättre med företagandets kraft, genom ledarskap och i partnerskap. Vi är enade i övertygelsen om att vår huvudstadsregion måste vara en plats där drömmar möjliggörs och blir till verklighet. Det måste vara vårt överhängande fokus just nu, för att få fler människor att känna hopp. Och vi får aldrig glömma bort att det är en huvudstad vi har. Ett näringsliv – inte flera. Vi har inte en huvudstad för de som bor i innerstan och en annan för de som bor i förorten. Eller en för gamla och en för unga, eller en för cyklister och en för bilister. Det är vår gemensamma huvudstad, och det är den huvudstaden som vi ska, och kan, göra till Europas bästa.

Stina Ehrensvärd om att rusta sig mot cyberhot

Inbjuden talare var också en av Sveriges mest spännande entreprenörer och företagsledare – Stina Ehrensvärd, grundare av det globala säkerhetsföretaget Yubico, med kunder som Microsoft, Facebook, Google och Apple.

– Som jag ser det finns det tre stora världsproblem: krig, miljöfrågor och cyberintrång. I dag är cyberintrång en ekonomi på 80 triljoner svenska kronor, och är den tredje största ekonomin i världen efter Kina och USA. Det enskilt största problemet med cyberintrång, och orsaken till 90 procent av alla intrång, är hackade konton. Det är lösenord, sms, mobilt bank-id – allt sådant som inte är tillräckligt säkert. Så det är där som problemet ligger, vilket var det som fick mig att tänka att om man ska göra en viktig skillnad i världen så behövs något som faktiskt löser det problemet, sa Stina Ehrensvärd.

Staffan Salén: ”Mer samarbete behövs

Stockholms Handelskammares ordförande, Staffan Salén, lyfte i sitt tal de utmaningar som Sverige står inför. Bostadsbrist, energikris, kriminalitet, regelkrångel som stoppar eller försenar alla tänkbara projekt och bristfällig infrastruktur, var några av de exempel som han tog upp. Men tyngdpunkten i talet låg ändå på att se möjligheter, snarare än problem.

– Likväl som det finns anledning till både oro och ibland en frustration att det tar tid att komma till rätta med problemen, måste det också finnas hopp. Hopp om att Sverige om 20 år kommer att vara ett mycket bättre land än vad det är idag. Vi har klarat utmaningar förr och vi kommer att göra det den här gången också, sa Staffan Salén.

Han tryckte också på behovet av att ha en positiv vision att arbeta mot, till skillnad från den polarisering och kortsiktighet som just nu genomsyrar samhällsdebatten – och att Sveriges företag och entreprenörer är avgörande för att visionen ska bli verklighet.

– Listan över framgångsrika svenska företag, där många för övrigt sitter samlade här i kväll, kan göras hur lång som helst. Företag som bidrar till vårt goda rykte utomlands, som skapar jobb, skatteintäkter och som tjänar som förebilder och ibland som finansiärer för nya generationer av företagare och entreprenörer. Företag som också bidrar med innovation för att lösa viktiga samhällsproblem. Vare det sig handlar om läkemedel, digitalisering, energi, försvar och transport. Företagen är de som skapar direkta och indirekta resurser som politiken sedan fördelar, sa Staffan Salén.

Julmötet – en av årets mest betydelsefulla mötespunkter

Stockholms Handelskammares julmöte har anordnats varje år sedan 1939. Tillställningen är unik och har kommit att bli en av de mest betydelsefulla mötespunkterna för beslutsfattare i Stockholm och Sverige.

– Mötesplatsen är ju hela grunden i Stockholms Handelskammares uppdrag. Här träffas näringslivet, politiken, företrädare för akademin, civilsamhället och stadens kulturella och kreativa sektor regelbundet för att utbyta kunskap men också för att dela förhoppningar. Samtalen handlar om allt från akuta samhällsproblem till hur vi vässar huvudstadsregionens många styrkor. Vid julmötet tar vi förvisso tillfället i akt att summera året som gått, som man alltid gör den här tiden på året – men det ska också ses som ett startskott för nästa år, sa Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.

Julmötet samlade politik och näringsliv
Uppdaterat december 13 2023 Publicerat december 7 2023