English en
David Castenfors om att mingel på Stockholms Handelskammare inleder Gallery Weekend Stockholm 2022
Syftet med Gallery Weekend Stockholm är att få fler att besöka stadens gallerier. ”Gallerierna är en otroligt viktig del av Stockholms kulturliv”, säger David Castenfors. Foto: Alexander Maximov, Mostphotos/Privat bild

Konstmingel inleder Gallery Weekend Stockholm 2022

Är du konstintresserad? Då får du inte missa Gallery Weekend Stockholm, den 11–13 november. Inled helgen med ett mingel hos Stockholms Handelskammare på torsdag den 10 november. – Minglet är en bra möjlighet för den som är nyfiken på konstbranschen att träffa både gallerister och konstnärer, säger David Castenfors, projektledare för Gallery Weekend Stockholm.

Helgen den 11–13 november finns goda möjligheter att utforska Stockholms breda och levande konstscen på stadens gallerier. Då arrangeras Gallery Weekend Stockholm för fjärde gången – ett event som Stockholms Handelskammare är stolt partner till.

Gallery Weekend Stockholm smygstartar i år med ett mingel hos Stockholms Handelskammare på Regeringsgatan 29 på torsdag den 10 november.

– Minglet är en bra möjlighet för den som är nyfiken på konstbranschen att träffa både gallerister och konstnärer. Det är också ett tillfälle för konstbranschen att komma i kontakt med andra delar av näringslivet och beslutsfattare för att föra samtal om utvecklingen framåt. För att konstvärlden ska fungera krävs konstnärer, gallerier, konsthallar, muséer, konstsamlare och människor med ett stort intresse för konst och kultur i stort. Det krävs även att media uppmärksammar konstscenen och inte minst politiker som förstår värdet i en levande konstscen, säger David Castenfors, projektledare för Gallery Weekend Stockholm och chefredaktör för Artlover Magazine.

Anmäl dig till minglet

29 gallerier bjuder in till konsthelg

På årets Gallery Weekend Stockholm medverkar 29 gallerier, som alla är medlemmar i Svenska Galleriförbundet. Under helgen finns det över 50 olika programpunkter att välja mellan, däribland vernissager, öppningar, panelsamtal, framträdanden och guidade galleriturer.

– Syftet med Gallery Weekend Stockholm är att få fler att besöka stadens gallerier och uppmärksamma all den fantastiska konst de visar, som finns tillgänglig för alla året om. Allt som visas på gallerierna är gratis, till skillnad från konsthallar och muséer där du oftast måste betala en biljettavgift, säger David Castenfors, och fortsätter:

– Tanken är att under en mörk månad som november kan man söka sig in i ljuset, värmen och konsten hos gallerierna. Vi vill att det ska vara folkligt att besöka gallerier, det ska inte vara ett stort steg att gå in på ett galleri, eller flera.

Vilken betydelse har gallerierna för Stockholms kulturscen?

– De har en otroligt stor betydelse. Dels för att de ger konstnärerna en möjlighet att visa upp vad de har gjort för en stor publik, dels är de viktiga för konstnärernas försörjning i och med att de säljer konsten via gallerierna. Galleristerna i sin tur erbjuder inte bara konstnärerna en plattform utan är även försäljare av konst samt skapar kontakter mellan konstnärer och muséer, konsthallar och statliga aktörer, säger David Castenfors, och fortsätter:

– I år är 29 gallerier med på gallerihelgen och tillsammans gör de över 200 utställningar per år. Tar du bort gallerierna har konstnärer väldigt få möjligheter att visa vad de gör, möta sin publik och sälja sina verk. Gallerierna är en otroligt viktig del av Stockholms kulturliv som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

Hur får man mest ut av Gallery Weekend Stockholm?

– Gå in på vår hemsida och kolla på allt som sker under helgen. Försök hinna besöka så många gallerier som möjligt och prata gärna med gallerister och konstnärer. Vi arrangerar två frukostsamtal på Taverna Brillo under helgen och två gallerivandringar i grupp, en på Östermalm och en i Vasastan. Anmäl dig gärna till dem via vår hemsida.

Hur beskriva skulle du beskriva Stockholms galleriscen just nu?

– Efter pandemin är den vital och bubblande. Flera nya gallerier har startat med en ny generation gallerister. Trots att ekonomin är lite skakig just nu är det roligt att många har tagit steget och startat egna galleriverksamheter. Det behövs fler gallerier, det finns många konstnärer som inte har en gallerirepresentation så det finns ett utrymme att fylla, säger David Castenfors.

Fakta: Gallery Weekend Stockholm 2022

Datum: 11–13 november.

Arrangörer: Gallery Weekend Stockholm arrangeras av Svenska galleriförbundet och Artlover Magazine i samarbete med Stockholms Handelskammare, Stockholms stad och Statens konstråd.
Övriga partners är Brillo Vox och Livonia Print.

Läs mer om Gallery Weekend Stockholm 2022.

Uppdaterat september 12 2023 Publicerat november 1 2022