English en
Stadshuset upplyst under Nobel Week Lights 2022.
Så här pampigt lystes Stockholms stadshus upp under Nobel Week Lights i fjol. Under årets Nobelvecka kommer byggnaden att lysas upp av konstinstallationen ”History of light”. Foto: Benoît Derrier

Missa inte ljusfestivalen Nobel Week Lights 2023 i Stockholm

Olika typer av ljuskonst som har hämtat inspiration av Nobelpristagare och lyser upp delar av centrala Stockholm. Det är Nobel Week Lights som arrangeras den 2 till 10 december i år. Ljusfestivalen äger rum för fjärde året i rad och precis som tidigare år är Stockholms Handelskammare stolt principal partner.

Den hyllade och välbesökta ljusfestivalen Nobel Week Lights bjuder även i år på ljusinstallationer som är inspirerade av Nobelpristagare. När mörkret fallit om dagarna under Nobelveckan, den 2 till 10 december, kommer 17 platser runt om i centrala Stockholm att lysas upp av innovativ ljuskonst.

För fjärde året i rad är Stockholms Handelskammare principal partner till Nobel Week Lights.

– Via vårt partnerskap med Nobel Week Lights får vi en möjlighet att aktivt vara med och bidra till stadens attraktivitet. Ett engagemang som blir till glädje för alla som lever och verkar i vår huvudstad, säger Hugo Mann, marknadschef på Stockholms Handelskammare.

Med inspiration från Jon Fosse

I år är två av konstverken inspirerade av årets Nobelpristagare: De färgglada ljusgloberna ”moonGARDEN” vid Strömparterren, skapade av kreatörerna på kanadensiska Lucion Média, är inspirerade av 2023 års litteraturpristagare Jon Fosse.

Vid Sergels torg har studenter på Beckmans Designhögskola skapat installationen ”Spectral Scaffold” som är inspirerad av årets tre fysikpristagare Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier.

Nobel Week Lights är helt kostnadsfri och erbjuder en inspirerande konstupplevelse för hela familjen. Att uppleva samtliga konstverk till fots vid ett och samma tillfälle beräknas ta mellan 60 och 90 minuter.

Precis som tidigare år är hållbarhet en viktig fråga för Nobel Week Lights. Under 2022 minskade energiförbrukningen för Stadshusets ljuskonstverk med 40 procent, jämfört med tidigare år. Ljusfestivalens övriga installationer är energisnåla och har en genomsnittlig effekt på 1 kW.

Nobel Week Lights

När: Äger rum den 2–10 december 2023, klockan 16.00–22.00.

Vad: Upplev 17 ljuskonstverk på olika platser i centrala Stockholm.

Vilka: Nobel Week Lights är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson och Lara Szabo Greisman från Troika AB.
Nobel Week Lights presenteras av Nobelprismuseet tillsammans med ett flertal partners och bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter till att skapa storskaliga ljuskonstverk i stadsmiljön.

Var: Här kan du titta på, och ladda ned, en karta över årets ljusinstallationer i Stockholm.

Publicerat november 20 2023