English en
Göran Cars, professor i samhällsbyggnad, är medförfattare till Stockholms Handelskammares rapport "Bygg grönt, säkert, vackert och levande"
En attraktiv omgivning kring arbetsplatsen kan vara avgörande för att lyckas rekrytera rätt talanger. ”Det handlar inte längre bara handlar om att kunna erbjuda medarbetare en stimulerande och god arbetsmiljö inom arbetsplatsens väggar”, säger Göran Cars, professor i samhällsbyggnad. Foto: Juanna Annasdotter, Mostphotos/Tove Hanell

Ny rapport: Attraktiv stadsmiljö – avgörande för att locka kompetens

Tuffare konkurrens om talang och kompetens har gjort att arbetsgivare inser betydelsen av att inte bara utveckla arbetsmiljön och anställningsvillkor. För att attrahera rätt kompetens är det också viktigt att närmiljön runt företaget är attraktiv. Det framkommer i Stockholms Handelskammares nya rapport ”Bygg grönt, säkert, vackert och levande”.

Allt fler arbetsgivare vittnar om att en inspirerande och attraktiv omgivning kring arbetsplatsen kan vara avgörande för att lyckas rekrytera och behålla rätt arbetskraft och kompetens. Något som ser ut att ha blivit ännu viktigare i sviterna av pandemin.

– Vi ser bland de företag som vi har haft en dialog med att det inte längre bara handlar om att kunna erbjuda medarbetare en stimulerande och god arbetsmiljö inom arbetsplatsens väggar. I stället söker sig yngre och nya medarbetare till företag som väljer att etablera sig i attraktiva och tilltalande stadsområden, säger Göran Cars, professor i samhällsbyggnad, som är en av rapportskrivarna.

LÄS RAPPORTEN: ”Bygg grönt, säkert, vackert och levande”

Se seminariet om den nya rapporten

Ny dimension av kompetensförsörjning

Syftet med rapporten är att sätta strålkastarljus på en ny dimension av kompetensförsörjningsfrågan när bristen på arbetskraft är större än någonsin.

– Stockholm måste hela tiden stå på tå i den allt hårdare internationella jakten på kompetens. Här är såklart regionens spännande företag och arbetsgivare en magnet i sig. Men vi ser också att stadens attraktivitet i stort – vad Stockholm har att erbjuda –  i form av attraktiva stadsmiljöer, utbud och upplevelser blir allt viktigare. Vi måste se till att förädla den här dragningskraften ännu mer för att locka kompetens och besökare till vår stad, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

LÄS MER: Finansbolagen: Prioritera frågan om kompetensförsörjning

Flera framgångsexempel i Stockholm

Ett framgångsexempel där man har lyckats utveckla attraktiviteten i en befintlig miljö är Malmskillnadsgatan i Stockholm. En viktig del i lösningen är att kommunen och näringslivet har arbetat i partnerskap.  

– Här har kommunen stått för upprustning av gaturum och brokonstruktionen, medan företagen som flyttat dit bidragit med verksamheter för att skapa folkliv. Lärdomen är att den positiva förändring som skett inte kunnat åstadkommas av enbart näringslivsinsatser eller kommunala åtgärder. Framgång och värdeskapande möjliggjordes av en samordning mellan privata och offentlig satsningar, säger Göran Cars.

LÄS MER: Så kommer Stockholm som stad att förändras

Upptäck våra rapporter

Uppdaterat september 4, 2023 Publicerat 25 mars 2022