English en
Stockholms Handelskammare erbjuder digital deponering av källkod genom tjänsten SCC e-Deposit.
SCC e-Deposit är en digital plattform för enkel och cybersäker deponering av källkod och dokument. Foto: Unsplash

Ny tjänst: Digital deponering av källkod

SCC e-Deposit erbjuder säker digital deponering av källkod och andra digitala dokument. Tjänsten innebär många fördelar, bland annat att användaren själv kan ladda upp det som ska förvaras i den digitala plattformen. – Det ger användaren större frihet, säger Evelina Wahlström, jurist på Stockholms Handelskammare.

Sedan tidigare erbjuder Stockholms Handelskammare fysisk deponering av källkoder och viktiga dokument för företag, som en oberoende tredje part. Nu har den nya, digitala deponeringstjänsten SCC e-Deposit lanserats.

– SCC e-Deposit är ett led i tiden. Vi har sett ett behov hos våra befintliga användare att de vill kunna deponera oftare och kunna göra det på ett smidigare sätt, säger Evelina Wahlström, jurist på Stockholms Handelskammare.

SCC e-Deposit är en digital plattform för enkel och cybersäker deponering av källkod och dokument.

– Plattformen är oändligt stor. Varje avtal får en egen sajt, som en egen hemsida. De på respektive företag som arbetar med deponeringsavtalet får ett eget dedikerat login som är kopplat till deras e-postadress. Vissa företag har flera deponeringsavtal hos oss med olika licenstagare och i plattformen är det enkelt att få en överblick över vilka avtal man har. De specifika avtalen kan enbart de som har login komma åt, säger Evelina Wahlström.

Digital deponering anpassad efter användarnas behov

Vid källkodsdeponering krävs oftast att den senaste versionen av källkoden ska vara deponerad. När det handlar om fysisk deponering behöver källkoden laddas ner på ett usb-minne och sedan transporteras till Stockholms Handelskammare för förvaring.

– Vår digitala lösning är smidigare. Med SCC e-Deposit kan licensgivarna själv ladda upp källkoden, eller andra digitala dokument, på plattformen när de vill. Vår digitala deponeringstjänst erbjuder dessutom större lagringsmöjligheter, säger Evelina Wahlström.

Läs mer: Stockholms Handelskammares deponeringstjänster

I årsavgiften för SCC e-Deposit ingår två gigabyte (GB) deponeringsutrymme. Parterna har dock möjlighet att utöka deponeringsutrymmet efter behov till en extra kostnad per gigabyte.

– Det ger användaren större frihet. Användaren kan välja att rensa när man laddar upp nytt deponeringsmaterial, eller att köpa till större lagringsutrymme. På så sätt betalar man bara för det deponeringsbehov man har.

SCC e-Deposit är byggd för att vara en robust, digital deponeringslösning med hög säkerhet. Plattformen används av fler än 250 stora advokatbyråer runt om i världen för förvaring av känsligt material. Den levereras av Thomson Reuters och är ISO27001- certifierad.

Erbjudande om kostnadsfri övergång till e-deponering

Fram till och med den 31 mars 2022 erbjuds befintliga deponeringskunder att göra en kostnadsfri övergång till SCC e-Deposit. Det kommer fortfarande att finnas möjlighet att deponera fysiska föremål men eftersom den tjänsten innebär mer administration och omkostnader är priset högre jämfört med den digitala deponeringstjänsten.

– Vi vill uppmuntra så många som möjligt av våra befintliga användare att gå över till vår nya, digitala deponering nu. Efter den 31 mars kommer även befintliga kunder att behöva betala en uppläggningsavgift vid byte från fysisk deponering till e-deponering, säger Evelina Wahlström.

SCC e-Deposit är en tjänst som kommer att utvecklas ytterligare under året.

– Grundprodukten som vi har i dag är både bra och säker men vi kommer att vara lyhörda för önskemål från våra användare. Vi ser fram emot att få input på vad som kan vässas och förbättras. Inom plattformen finns flera tjänster som kan kopplas på, säger Evelina Wahlström.

Fördelar med SCC e-Deposit

 • Eliminerar behovet att skicka känsligt material med post eller över mejl.
   
 • Säker, molnbaserad lagring på server inom EU.
   
 • Samtliga deponeringar på en och samma plats, överskådligt och sökbart.
   
 • Deponerat material kan inte tas bort eller redigeras efter att det laddats upp.
   
 • Full insyn kring vilka personer som har tillgång till sajten.

Har du frågor gällande SCC e-Deposit? Mejla escrow@chamber.se.

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat januari 20 2022