
Handbolls-VM 2023: Så gynnas Stockholm av nya konceptet
I januari 2023 avgörs finalspelet av handbolls-VM i Stockholm. Ju större synlighet evenemanget får i staden, desto större är chansen att huvudstaden får stå värd för fler stora evenemang framöver. Därför har Visit Stockholm och Stockholms stad tagit fram konceptet ”Stockholm – City of handball supporters” och hoppas nu att näringslivet vill haka på och sprida sportglädje som syns över hela staden.
Den 11–29 januari 2023 genomförs handbolls-VM i Sverige och Polen. Den 25–29 januari spelas finalmatcherna på Tele2 Arena i Stockholm. Under 2025 kommer världsmästerskapet för herrar i ishockey till Stockholm och förhoppningsvis även fotbolls-EM för damer.
För att lyfta Stockholm som en evenemangsstad i världsklass har Visit Stockholm och Stockholms stad tagit fram ett nytt kommunikationskoncept för att stärka det gemensamma och synliga värdskapet i Stockholm, vilket under vecka tre och fyra 2023 kommer att tas ut som ”Stockholm – City of handball supporters”.
– Stockholms Handelskammare tror på staden – och stadens attraktionskraft. Att Stockholm står värd för handbolls-VM ska vi vara stolta över. Stora sportevenemang gynnar både samhällsekonomin, arbetsmarknaden och, inte minst, alla supporters som får möjlighet att njuta av sport i världsklass på hemmaplan. Vi på Stockholms Handelskammare, tillsammans med våra medlemmar och partners, kommer att göra vårt yttersta för att få Stockholm att bubbla under huvudstadens kommande mästerskap, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.
Lyckat evenemang kräver supporters från näringslivet, idrotten och andra aktörer
Tanken med kommunikationskonceptet ”Stockholm – City of supporters” är att underlätta för fler aktörer inom näringslivet så att de kan ta del av den stora nyttan som mästerskapen skapar. Det ska samtidigt bidra till att göra Stockholm starkare i konkurrensen mot andra städer – både som destination och mästerskapsstad samt att visa upp ett gemensamt värdskap och välkomnande. Evenemangsnäringen i Stockholm bidrar varje år med 36 miljarder till samhällsekonomin, vilket är 43 procent av Sveriges totala siffra.
– Under ett studiebesök i Tammerfors i Finland inspirerades vi av hur de arbetade med att samla staden kring VM i ishockey. Det födde tanken på vad vi i Stockholm kan göra som ett koncept som kan leva till åtminstone 2025 kring de olika världsmästerskapen vi har på gång. Vi ville hitta något som griper an till både själ och hjärta som både företag och publik kan samlas kring. Vi vill fylla ordet ”supporter” med positiv laddning, säger Patrik Tengwall, evenemangsstrateg på Stockholms stad.
Stockholms stad gör en unikt stor satsning på de tre mästerskapen. Upp till 85 miljoner kronor finns avsatt om det blir ett ja till EM i fotboll. Beräkningen är att det kan ge runt 850 000 miljoner kronor, tio gånger investerat belopp, i turistekonomisk omsättning. Detta är pengar som till stor del hamnar i besöksnäringen, vilket talar för ett än starkare gemensamt engagemang i frågan framöver och potentiellt även kring framtida finansiering av satsningar på evenemang.
”Stockholm – City of handball supporters’ handlar både om de supporters som hejar fram lagen, men ett lyckat evenemang kräver också supporters från näringslivet, idrotten och andra aktörer i staden. Vi som stad kan inte utöva värdskapet på egen hand utan hoppas att andra aktörer både kan och vill vara delaktiga i konceptet – och även kunna dra nytta av det.”
– Patrik Tengwall, evenemangsstrateg, Stockholms stad
Hoppas på bred uppslutning bland bolag och företag
Från Stockholms stads sida kommer handbolls-VM att synas både på stan – på storbildsskärmar och på informationstavlor – och även via arrangerade aktiviteter för hela familjen i Gallerian och i Globen Shopping.
Patrik Tengwall hoppas på en bred uppslutning bland huvudstadens näringsliv kring konceptet ”Stockholm – City of handballsupporters”. Ju fler aktörer som använder konceptet – till exempel på sina webbplatser, i sociala kanaler eller i butiker och restauranger – desto större spridning kommer budskapet att få.
– Den stora effekten får vi om vi tillsammans kan visa att vi är norra Europas evenemangsstad nummer ett. Men det kräver att vi får med oss många aktörer. Konceptet ”Stockholm – City of handball supporters” är fritt att använda för den som vill vara en del av Stockholms värdskap. I vår digitala toolbox, verktygslåda, finns massor med material som är enkelt att anpassa till sitt eget manér, säger han.
Stockholms Handelskammare har många medlemmar som brinner för stadens attraktivitet, där evenemangsnäringen är en avgörande del. Hur kan näringslivet bäst engagera sig i Stockholms värdskap under januari 2023?
– Var en aktiv del av ”Stockholm – City of handball supporters” och visa uppslutningen från Stockholms sida. Att genomföra ett framgångsrikt evenemang med stort stöd genom alla led är det bästa sättet att värva hit kommande evenemang, vilket gynnar både besöksaktörer och andra näringslivsaktörer, säger Patrik Tengwall.
Hur jobbar Stockholms stad med evenemang av den här storleken?
– Vi har byggt en separat projektorganisation. Det finns två olika spår: dels att genomföra mästerskapen på ett bra sätt ihop med arrangören, dels att utveckla Stockholm som destination med evenemang som verktyg. Det handlar där om att se värdet i att vi har tre stora evenemang i samma pott och arbeta långsiktigt och hållbart. Vi arbetar mycket med att bygga upp näringslivsnätverket som aktivt kan utöva värdskapet över tid genom ”Stockholm – City of supporters” men även bidra till hur Stockholm kan bli ännu bättre som evenemangsstad, vad kan förbättras i destinationen och hur bygger vi en attraktiv stad? säger Patrik Tengwall, och fortsätter:
– Via samarbetet med staden ska man både kunna vara en samhällsaktör som får utlopp för sina ambitioner, positiva samhällsutvecklingsfrågor och hållbarhetsfrågor. Många aktörer inom näringslivet som vi varit i kontakt med ser evenemangen som ett strategiskt verktyg att samlas kring för att uppnå stadens mål. Alla ska kunna bidra men också dra nytta av att evenemangen händer. Vi jobbar även internt med att bredda frågan inom staden och hittar nya samarbeten med olika förvaltningar och bolag.
Bygger nätverk med näringslivet
Inför mästerskapen bygger Stockholms stad nätverk med aktörer inom näringslivet som ser de positiva effekterna av att vara engagerad i evenemangs-sammanhang.
– Det finns många aktörer som vill att Stockholm ska vara en attraktiv plats. Vi behöver locka hit arbetskraft och då är det viktigt att det är en attraktiv stad där det händer många saker. Det är viktigt att en stor stad fylls med attraktivt innehåll om man ska kunna bedriva näringslivsverksamhet. Stora evenemang blir också en kommersiell mötesplats för många aktörer, de relationer och kontakter som skapas där skapar affärsnytta.
Vilka fler världsmästerskap hoppas ni på att få till Stockholm framöver?
– Alla stora idrottsmästerskap är spännande. Jag hoppas också att vi kan ta ytterligare grepp om att positionera oss som musikstaden Stockholm tillsammans med de aktörer som finns på musiksidan. Inom e-sport och gaming finns en enorm potential kopplat till tech-utveckling och det stora behov av kompetens som finns. Det finns otroligt mycket att göra på den fronten, säger Patrik Tengwall.
