English en
Håkan Tribell, Johanna Lorentzi och Tomas Stavbom

Nytt team på Handelskammaren i Uppsala län

Det har varit en period av omställning och omorganisation på Handelskammaren det senaste året. Strax före årsskiftet klev Tomas Stavbom på som ny regionchef. Håkan Tribell är näringspolitisk expert som med ett och ett halvt år på jobbet lite oväntat blivit veteranen i sammanhanget. När Johanna Lorentzi nu kommit på plats som event- och kontorsansvarig är Handelskammarens nya team i Uppsala äntligen fulltaligt.

Några månader in på 2020 har Tomas Stavbom hunnit bli varm i kläderna som regionchef för Handelskammaren i Uppsala län. Efter några lugnare inledande veckor med många kontakter med medlemmar, företagare och beslutsfattare runt om i länet, är det nu intensivt när krisen kring Coronaviruset slår till i hela samhället.

– Det har förstås mycket snabbt fått enormt stor betydelse för näringslivet i hela huvudstadsregionen. Självklart påverkar det också vår verksamhet. Samtidigt ser jag hur vår roll som engagerad samhällsbyggare och nod för näringslivet blir ännu viktigare, säger Tomas Stavbom.

Vilka de långsiktiga samhällseffekterna av viruset blir är för tidigt att säga. Men alldeles oavsett så är de grundläggande frågorna som Handelskammaren jobbar med alltjämt aktuella.

– Det handlar förstås om kompetensfrågan, infrastruktur och samhällsbyggnad liksom trygghetsfrågorna. Men de stora ödesfrågorna handlar om hållbarhetsfrågorna och omställningen utifrån klimatförändringarna. Detta skapar affärsmöjligheter, men är också viktigt för oss att kunna möta svåra utmaningar i framtiden, menar Tomas Stavbom.

Håkan Tribell är näringspolitisk expert, och ansvarar bland annat för både Fastighetsnätverket och Life Science-nätverket som Handelskammaren driver.

– Uppsala växer och Uppsala förändras. Men från vad, till vad, och på vilket sätt? Det är frågor som inte bara har att göra med höjden på husen eller spåren i marken, utan om mjukare och mer svårfångade saker som känsla, identitet, sammanhang. Både de hårda och de mjuka frågorna står i centrum när vi samlas i nätverken, säger Håkan Tribell.

Fastighetsnätverket har funnits i ett antal år och har det senaste året ökat både antalet medlemmar och aktiviteter. Life Science-nätverket startade förra året med ministermöte och rapportpresentation.

– Det är två utmärkta exempel på hur vi jobbar på Handelskammaren. Vi har engagerade och kunniga medlemmar, som i nätverket får en plattform för diskussion och påverkan. I mindre arbetsgrupper kan vi ta oss an konkreta frågor, gärna i nära samverkan med exempelvis kommunen, nu senast hur man kan bygga fler bostäder för olika tjocka plånböcker. Och vi har möten med beslutsfattare både lokalt, regionalt och nationellt, förklarar Håkan Tribell.

Johanna Lorentzi har precis anställts som event- och kontorsansvarig. Hon har god kunskap om Uppsalas event- och nätverksliv efter många år i en liknande roll på Relation. De senaste två åren har hon själv varit företagare.

– Det känns både spännande och viktigt att börja på Handelskammaren. Det märks direkt att mina erfarenheter kommer väl till pass i verksamheten, och här finns tydliga ambitioner att växa för att få ännu fler medlemmar att se vilken viktig roll Handelskammaren spelar för hela regionens utveckling, säger Johanna Lorentzi.

Nu med Coronaviruset blir det den närmaste tiden förstås färre möten och event, konstaterar hon.

– Men jag ser fram emot möjligheten att knyta ännu fler kontakter med näringslivet i hela länet, både genom egna arrangemang och genom att närvara på andras, säger Johanna Lorentzi.

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat april 3 2020